Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 8.6.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 85 Tampereen kaupungin ja Business Tampere Oy:n välisen sopimuksen muutos ekosysteemisopimuksen sekä Puolijohdeteollisuuden kehitystyö Tampereen seudulla -hankkeiden edistämiseksi 

TRE:8755/00.01.06/2021

Valmistelija

  • Impiö Irene, Kasvupalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kasvupalvelujohtaja, työllisyys- ja kasvupalvelut Irene Impiö, puh. 050 539 2943, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Business Tampere Oy toimeenpanee osaltaan Tampereen kaupungin sekä työ ja elinkeinoministeriön välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta (2021–2027). Tampereen ekosysteemisopimuksen strategiset painopisteet ovat valikoituneet Tampereen kaupungin, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän, Tampereen korkeakouluyhteisön, VTT:n, Pirkanmaan liiton ja Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa käytyjen keskustelujen ja neuvottelun pohjalta. Tampereen kaupungin valitut strategiset painopisteet ovat Sustainable Industry X, Rakennukset, energia ja infra -kokonaisuus sekä Digitaaliset terveysratkaisut. Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin välinen sopimus elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta hyväksyttiin elinvoima- ja osaamislautakunnan kokouksessa 26.1.2022 (§ 13). Hyväksyttyyn sopimukseen tulee tehdä lisäys ekosysteemisopimukseen liittyvien hankkeiden ja Puolijohdeteollisuuden kehitystyö Tampereen seudulle -hankkeiden edistämiseksi.

Avoinna olevaan Tampereen kaupungin ekosysteemisopimuksen mukaiseen EAKR-rahoitushakuun (Innokaupungit) on valmisteltu seuraavat kuusi hanketta:

Suomalainen osaaminen globaalina suunnannäyttäjänä ja johtavana toteuttajana liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymässä (SIX-PoE)

Hanke koostuu kahdesta toimenpidekokonaisuudesta. Ensimmäisessä osiossa kehitetään liikkuvien työkoneiden huippuosaamisen alustaa (Platform of Excellence, PoE) ja rakennetaan verkostoa kansallisesti ja kansainvälisesti. Tavoitteena luoda viestittävä kokonaisuus ja rakentaa luottamusta toimijoiden välille. Toisessa osiossa rakennetaan liikkuvien työkoneiden PoE kansainvälistä vaikuttavuutta ja ajatusjohtajuutta. Kokonaisuudessa mm. lisätään alan houkuttelevuutta, tuetaan isoa tapahtumaa, osallistutaan kansainvälisiin tapahtumiin ja järjestetään matchmaking-tapahtumia. 

Toteutusaika 1.10.2022–30.9.2024. Toteuttajat: Business Tampere Oy, Tampereen yliopisto, Lappeenranta ja Turku, sekä alustavasti myös Oulu, Lahti ja Salo.

Tampere digitaalisen ja vihreän teknologiakehityksen kansainväliseen kärkeen ajoneuvoteollisuudessa (SIX-DIVA) 

Hankkeen tavoitteena on seudun ajoneuvoteollisuuden digitaalisen ja vihreän teknologiakehityksen vahvistaminen ja uudistaminen, vaikuttavuuden kasvatus teollisen teknologiakehityksen osalta sekä alan tunnettuuden lisääminen. Keskeisinä toimenpiteitä ovat merkittävä EU-rahoituksen lisääminen TKI-toimintaan, kansainvälisten verkostojen vahvistaminen ja yhteinen vaikutustyö, seudun teknologiakehityksen kansainvälisen näkyvyyden tukeminen, verkostoituminen ja yhteistyömahdollisuuksien avaaminen sekä yhteiset pilotit osaajiin, teknologisiin alustoihin ja teknologioiden kehittämiseen liittyen. 

Toteutusaika: 1.6.2022–31.5.2024. Toteuttaja: Business Tampere Oy.

Resilient Smart City Solutions Ecosystem – RECO 2.0

Hankkeessa kehitetään alan yritysekosysteemejä sekä synnytetään ratkaisuja vähähiilisen kaupungin tarpeisiin, kuten data- ja älykortteliratkaisuihin. Hankkeeseen kuuluu kiinteästi myös kehityksestä viestiminen ja toiminnan näkyvyyden vahvistaminen sekä yrityksien ja pilottien näkyväksi tuomista. Hankkeessa ideoidaan ja synnytetään uusia tutkimushankkeita ja rahoituslähteitä yrityksille ja tutkimukselle. Hanke kytkeytyy Business Finlandin veturihankkeisiin yhteistyön kautta. Hankkeen päätoteuttajana on Tampereen kaupunki ja Business Tampere Oy toimii osatoteuttajana. Business Tampere Oy:n osatoteutushanke keskittyy erityisesti yritysekosysteemien yhteistyön edistämiseen.

Toteutusaika: 6/2022–4/2024. Toteuttajat: Tampereen kaupunki, Business Tampere Oy, Tampereen yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu 

Digitaalisten terveysratkaisujen kaupallistaminen ja skaalautuminen

Hankkeen toiminta jakautuu kolmeen toimenpidekokonaisuuteen. Tampere Healthin kansainvälistämistä edistetään mm. ekosysteemin älykkään erikoistumisen vahvistamisella, pääomainvestointien ja yrityssijoittumisten edistämisellä ja viennissä avustamisella. Innovointia aidoissa hoitoympäristöissä lisätään mm. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin innovatiivisten hankintojen lisäyksellä ja Tampere Health Testbeds -brändin ja yhteisön kasvattamisella sekä asiakkuuksien lisäämisellä. Tutkimuslähtöisten terveysinnovaatioiden kaupallistamista tuetaan, uusien skaalautumispotentiaalia omaavien terveysalan startupien käynnistymisen tuella sekä TKI-konsortioiden muodostamisella ja rahoituksen aktivoinnilla.

Toteutusaika: 6/2022–6/2024. Toteuttajat: Business Tampere Oy, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen yliopisto. 

KIERTOTRE -kiertotaloushanke

Hankkeessa tunnistetaan ja valitaan ajankohtaiset haasteet, joita lähdetään ratkaisemaan. Haasteet liittyvät Tampereen kaupungin kiertotalousstrategian kärkiteemoihin. Tämän jälkeen tunnistetaan ratkaisujen kannalta oleelliset toimijat ja saatetaan heidät yhteen. Hankkeessa keskeistä on ideoiden synnyttäminen, tukeminen ja jalostaminen piloteiksi ja liiketoimintamahdollisuuksiksi erilaisten haastekilpailuiden ja niihin liittyvien verkottumistapahtumien/työpajojen avulla. Tavoitteena on uusien, korkean jalostusasteen ratkaisuiden käyttöönotto, tuotteistaminen ja palvelullistaminen.

Toteutusaika: 1.6.2022–31.5.2024. Toteuttaja: Business Tampere Oy.

Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet 2

Hankkeella tavoitellaan yrityspalveluiden parempaa kohdennettavuutta ja vaikuttavuutta, sekä elinvoimapalveluiden kokonaisvaltaista kehittämistä ja kansainvälistymisen tukemista. Hankkeella kehitetään ihmiskeskeisiä tekoälyä ja dataa hyödyntäviä palveluita yritysten ja kasvuekosysteemien tueksi. Konkreettisia toimenpiteitä ovat mm. palveltavan segmentin rajaus, Y-tunnukseen pohjautuva palvelualustan luominen sekä 2–3 AI-pilotin toteutus.

Hankkeella kehitetään myös kasvuvaiheen yrityksille kansainvälistymistä tukevia palveluita. Tavoitteena on tukea skaalautumista kansainvälisille markkinoille luomalla tätä tukeva palveluportfolio. Palvelut kytketään osaksi Platform6 startup-talon toimintaa, joka toimii myös alustana startuppien ja kasvuekosysteemien yhteistyölle.

Toteutusaika: 1.8.2022–31.7.2024. Toteuttajat: Tampereen kaupunki ja Business Tampere Oy.

Lisäksi Pirkanmaan liitolta haettavaan Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoitushakuun on valmisteltu hanke:

Puolijohdeteollisuuden kehitystyö Tampereen seudulla

Puolijohdekomponenttien ja niistä rakennettavien järjestelmien saatavuus on keskeisin tekijä teknologiselle kehitykselle. EU valmistelee puolijohdeomavaraisuuden kasvattamiseksi omaa sirusäädöstä, joka ohjaa tulevaisuudessa sen kehitysrahoitusta vaikuttaen puolijohdeinvestointien sijoittumiseen Euroopassa. Business Tampere Oy toteuttaa paikallisten sidosryhmien kanssa yhdessä sovitusti hankkeen, joka tuottaa alustavan liiketoiminta-arvion puolijohdetuotannon käynnistämisestä Tampereen seudulla sekä paikallisen etenemissuunnitelman kehitystä tukevaan edunvalvontaan.

Business Tampere Oy:n omavastuuosuudet jakautuvat vuosien 2022–2024 aikana hankkeittain:

  • SIX -hankkeet yhteensä: 250 000 euroa
  • Digitaalisten terveysratkaisujen kaupallistaminen ja skaalautuminen: 400 000 euroa
  • Reco 2.0, Business Tampere Oy:n osuus: 71 000 euroa
  • Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet, Business Tampere Oy:n osuus: 147 850 euroa
  • KIERTOTRE -kiertotaloushanke: 200 000 euroa
  • Puolijohdeteollisuuden kehitystyö Tampereen seudulla: 28 000 euroa

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Business Tampere Oy:n ja Tampereen kaupungin väliseen sopimukseen elinkeino- ja kehityspalveluiden hankinnasta tehdään lisäys Tampereen kaupungin ekosysteemisopimuksen sekä Puolijohdeteollisuuden kehitystyö Tampereen seudulla -hankkeiden edistämiseksi. Lisäys sopimukseen tehdään edellyttäen, että Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyy vuoden 2023 ja myöhemmin vuoden 2024 talousarvioesitykset, ja että Pirkanmaan liitolle myönnetään ekosysteemisopimuksen rahoitus vuodelle 2023.

Omavastuuosuuksia myönnetään vuoden 2022 budjeteista yhteensä 788 000 euroa seuraavasti: Työllisyys- ja kasvupalvelut 628 000 euroa, kehitysohjelmat 10 000 euroa ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikka 150 000 euroa. Omavastuuosuudet siirretään myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen. Loput omavastuuosuuksista myönnetään vuonna 2023 edellä mainituin edellytyksin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tarkastetaan ja hyväksytään pöytäkirja tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Regina Saari, Irene Impiö, Tero Tenhunen, Kari Kankaala, Pauliina Laisi, Harri Airaksinen / Business Tampere Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.