Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 8.6.2022

§ 82 Ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan muuttaminen, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, tutkintokieli englanti (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:4029/12.01.01/2022

Valmistelija

  • Kirvesoja Maija, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja kehittämispäällikkö Satu Nevalainen, puh. 050 518 9464, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupa (VN/21040/2020, 24.8.2022) sisältää puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perus- ja ammattitutkintojen järjestämisoikeuden. Lupa näihin tutkintoihin on myönnetty tutkintokielellä suomi. Järjestämisluvan muutoshakemuksella haetaan oikeutta järjestää puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa ja ammattitutkintoa suomen kielen lisäksi tutkintokielellä englanti. 

Tarve hakea tutkintokieleksi englantia on noussut alueen työelämästä. Osaavan työvoiman saatavuuteen vastaaminen on huoli, joka on tunnistettu työelämäyhteistyössä alan yritysten, järjestöjen ja työpaikkojen kanssa. Vain muutamalle alan ammatillista koulutusta järjestävistä oppilaitoksista on myönnetty lupa järjestää alan perus- ja ammattitutkintoa englanniksi. Näiden koulutuksen järjestäjien järjestämisalueena on pääkaupunkiseutu. Tarvetta englanninkielisen tutkintokoulutuksen järjestämiseen on myös Pirkanmaan alueella. 

Pirkanmaan talousalue ja erityisesti Tampereen seutukunta on valtakunnallisesti yksi nopeimmin kehittyvä ja kasvava maakunta. Talousalueen kasvaessa julkinen sektori työllistää runsaasti puhtaus ja- kiinteistöpalvelualan osaajia, joiden tarve tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Tampere on profiloitunut suurten massatapahtumien järjestäjäksi, joissa tarvitaan paljon muun muassa tapahtumasiivoajia, hotelli- ja majoitustilojen toimitilahuoltajia ja monipalveluosaamista. Lisäksi alueella on meneillään ja tulossa paljon rakennushankkeita, joissa tarvitaan muun muassa ammattitaitoisia rakennussiivoojia. Esimerkiksi vasta valmistuneen Nokia Areenan tilat ja yritykset tarvitsevat osaavia, ammattitaitoisia ja asiakaspalvelun hallitsevia puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työntekijöitä. Englanti tutkintokielenä varmistaa aiempaa paremmin ja kattavammin alalle valmistuvien asiakaspalveluosaamisen.

Pirkanmaan alueella on paljon isoja yrityksiä ja kohteita, joissa on yrityskielenä englanti ja puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työntekijöiltä edellytetään englannin kielen taitoa. Monessa työpaikassa työnohjaus ja perehdytys tehdään nykyisin englannin kielellä. Tutkinnon suorittaminen englannin kielellä edesauttaa yrittäjyyden kasvamista Pirkanmaan talousalueella ja lisää mahdollisuuksia siivousalan yritysten perustamiseen alihankintana tai kevytyrittäjänä.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon ja ammattitutkinnon suorittaminen englannin kielellä sujuvoittaa myös ulkomaalaistaustaisten työllistymistä ja auttaa sitä kautta osaltaan alan suureen työvoimapulaan. Kiinteistöpalvelualan yritykset ovat merkittäviä maahanmuuttajien työllistäjiä. Ulkomaalaisten osuus alan työvoimasta on keskimäärin 20 prosenttia. On perusteltua, että kiinteistöpalvelualan ammatillisia tutkintoja ja tutkintojen osia voi suorittaa tarpeen tullen kotimaisten kielten lisäksi myös englanniksi.

Kiinteistötyönantajat ry edustaa yli 90 000 henkilöä Suomessa työllistävää yksityistä kiinteistöpalvelualaa. Yhdistys puoltaa lausunnossaan Tredun järjestämisluvan muutoshakemusta. 

Tredun nykyisessä koulutuksen järjestämisluvassa on tutkintokielenä englanti Liiketoiminnan, Lentokoneasennuksen, Matkailualan ja Ravintola- ja catering –alan perustutkinnoissa. Näiden tutkintojen järjestämiskokemuksen ja osaamisen kautta Tredulla on hyvät toiminnalliset edellytykset myös puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan tutkintojen järjestämiseen englannin kielellä. 

Tredun opetushenkilöstön kokemus ja osaaminen puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perus- ja ammattitutkintojen koulutuksen ja tutkintojen toteuttamisesta on vahvaa. Alan opettajilla on myös pitkäaikaista osaamista englannin kielisten tutkintojen järjestämistä. 

Alan työelämäyhteistyöverkosto ja työelämäfoorumit mahdollistavat tiiviin yritys- ja työnantajayhteistyön tutkinnon toteuttamisessa. Tredulla on pedagogisesti pätevät opettajat, jotka omaavat englannin kielen taidon ja alan ammattisanaston englanniksi. Yhteistyön tekeminen englannin kielellä on työelämän kanssa sujuvaa ja englanninkielisiä työelämäarvioijia löytyy näyttöihin.

Tredun johtoryhmä on käsitellyt koulutuksen järjestämisluvan muutoshakemuksen kokouksessaan 30.5.2022 ja on osaltaan hyväksynyt esityksen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Tampereen kaupungin ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupaan haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä muutosta ja oikeutta puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon ja puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon järjestämiseksi suomen kielen lisäksi tutkintokielellä englanti perusteluissa esitetyn mukaisesti. 

Johtaja, ammatillinen koulutus oikeutetaan allekirjoittamaan koulutuksen järjestämisluvan muutoshakemukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredu johtoryhmä, Satu Nevalainen, Marja-Leena Pajusaari, Miika Kesti, Vesa Kalliomäki, Marja Lehtisaari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.