Kaupunginhallitus, kokous 22.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 310 Tampereen kaupungin talouskatsaus 6/2022 

TRE:3113/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakimies Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tilikauden tulosennuste tammi-kesäkuun toteuman perusteella on 9,7 milj. euroa, mikä on 39,5 milj. euroa budjetoitua parempi. Kesäkuun tulosennuste parani 8,0 milj. euroa huhtikuun ennusteesta pääosin toimintatulojen kasvun seurauksena. Valtionosuuksien ennuste parani 2,5 milj. eurolla.

Kesäkuun ennusteessa valtionavustuksien on laskettu kompensoivan soten koronakustannukset täysimääräisesti, mutta ennusteen laatimisen jälkeen julkaistun asetusluonnoksen mukaan kaikkia kustannuksia ei tultaisi korvaamaan täysimääräisesti. Toteutuessaan tämä heikentää tulosta usealla miljoonalla eurolla.

Toimintatulojen arvioidaan vähenevän 4,8 prosenttia ja toimintamenojen arvioidaan kasvavan 4,2 prosenttia edellisestä vuodesta. Tulojen väheneminen aiheutuu erityisesti maankäyttösopimuskorvausten ja myyntivoittojen alenemisesta sekä koronan vuoksi vähentyneistä muista tuloista.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvio on ylittymässä 11,8 milj. eurolla ja joukkoliikennelautakunnan 5,2 milj. eurolla. Sosiaali- ja terveyslautakunnan ylitys kohdistuu erityisesti psykososiaalisen tuen palveluihin. Joukkoliikennelautakunnan ylityksen taustalla ovat koronapandemian vuoksi pienentyneet lipputulot ja polttoaineen voimakas hinnannousu. Asunto- ja kiinteistölautakunnan talouden ennustetaan toteutuvan 13,2 milj. euroa budjetoitua parempana maankäyttösopimuskorvausten ja pysyvien vastaavien myyntivoittojen johdosta. Kaupungin yhteisten erien arvioidaan toteutuvan 3,5 milj. euroa budjetoitua parempana Coxa Oy:n osakkeiden myyntivoiton vuoksi.

Verorahoituksen arvioidaan toteutuvan 50,4 milj. euroa talousarviota parempana. Yhteisöverotulot ovat ylittymässä 30 milj. eurolla, kunnallisverotulot 12,2 milj. eurolla, kiinteistöverotulot 2,0 milj. eurolla ja valtionosuudet 6,2 milj. eurolla. Valtionosuuksien kasvu aiheutuu 15,4 milj. eurolla kasvaneista veromenetysten kompensaatiosta. Kaupungille osoitettu peruspalvelujen valtionosuus vähenee 3,6 prosenttia (6,8 milj. euroa) viime vuodesta, vaikka koko maan kuntien peruspalvelujen valtionosuudet kasvavat 296 milj. euroa.

Nettoinvestointien ennuste on 265,7 milj. euroa, mikä alittaa talousarvion 23,6 milj. eurolla. Alitus aiheutuu pääasiassa talonrakennusinvestointien viivästymisestä. Investointien tulorahoitusennuste on 47,5 prosenttia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin talouskatsaus 6/2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle, johtaja Leena Viitasaarelle, liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle, henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle, hallintojohtaja Jukka Varoselle sekä vt. tietohallintojohtaja Arto Kahilalle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)