Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 25.8.2022

§ 96 Valtuustoaloite kotiin luovutettavien opioidikorvaushoitolääkkeiden vähentämiseksi Tampereella – Ilkka Porttikivi (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2377/05.00.01/2022

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja, hallintoylilääkäri Sanna Määttänen, puh. 040 806 3669, apulaisylilääkäri Sari Torkkeli, puh. 040 800 4319, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Ilkka Porttikivi on tehnyt valtuustoaloitteen 21.3.2022, jossa hän esittää, että Tampereen kaupunki vähentää kotiin jaettavien korvaushoitolääkkeiden määrää ja järkeistää kriteerejä kotilääkkeiden myöntämisestä. Porttikivi kirjoittaa, että päivittäin sulatettavan valmisteen rinnalle on tullut useampia pitkävaikutteisia buprenorfiinivalmisteita, ja että käytännössä jokaiselle useampia kotipäiviä tarvitsevalle asiakkaalle on olemassa lääkityksellinen vaihtoehto päivittäin sulatettavalle lääkkeelle ja näin ollen kotiin annettavia lääkkeitä on enää vaikea perustella, erityisesti suuri väärinkäyttöriski huomioiden.

Opioidikorvaushoidon lääkkeen valinnan tulee perustua yksilölliseen hoidolliseen kokonaisarvioon. Valinta tehdään yhteisymmärryksessä potilaan kanssa kuten muidenkin sairauksien hoidossa.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 17.8.1992/785, 2. luku 5 ja 6 §:

  • 5 § Potilaan tiedonsaantioikeus
    Potilaalle on annettava selvitys hänen terveydentilastaan, hoidon merkityksestä, eri hoitovaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista sekä muista hänen hoitoonsa liittyvistä seikoista, joilla on merkitystä päätettäessä hänen hoitamisestaan.
  • 6 § Potilaan itsemääräämisoikeus
    Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos potilas kieltäytyy tietystä hoidosta tai hoitotoimenpiteestä, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla.

Korvaushoitoa toteutetaan Tampereella Jeesissa, Breikissä, Päiväperhossa sekä kahdeksalla terveysasemalla. Korvaushoitolääkkeenä on tällä hetkellä käytössä buprenorfiini-naloksoni-yhdistelmävalmiste, buprenorfiini-injektio sekä metadoni. 

Hoito aloitetaan useimmiten lyhytvaikutteisella suun kautta annosteltavalla buprenorfiini-naloksoni-valmisteella.Tällä voidaan hakea sopiva lääkeannos, jolla ei ole vieroitusoireita, mutta ei myöskään opioidihimoa tai tarvetta pistämiseen. Hoidossa on mahdollista siirtyä kotiannoksiin, kun opioidien oheiskäyttö ja muiden huumeiden käyttö on loppunut, asiakas voi hyvin ja hän käy hoitopaikassa sovitusti. Kotiannoksia lisätään asteittain seuraten asiakkaan vointia sekä tarkastamalla satunnaisesti huumeseuloja. Tarpeen mukaan palataan valvottuun päivittäiseen lääkehakuun. Hyvä edistyminen hoidossa mahdollistaa useampia kotilääkepäiviä.

Pitkävaikutteiset, pistettävät buprenorfiinivalmisteet tulivat Suomessa käyttöön vuonna 2019. Ensimmäisenä valmisteena tuli käyttöön Buvidal-injektio. Tällä hetkellä on toinen valmiste erityisluvallisena, mutta siitä tai buprenorfiini-implantista ei ole käyttökokemuksia. 

Käytännössä on todettu, että injektiomuotoinen lääkitys toimii hyvin osalle korvaushoidon asiakkaista, mutta toiset kärsivät injektion jälkeisinä ensimmäisinä päivinä liian suuresta lääkepitoisuudesta, ja kaikilla ei injektion teho riitä koko sitä aikaa, minkä injektion pitäisi kantaa. Huomioitavaa on myös esimerkiksi oheiskäyttö, jonka kanssa injektio ei ole turvallinen. 

Hoitoyksiköissä on kuultu huoli korvaushoidossa käytettävien lääkkeiden valumisesta katukauppaan. Kotilääkkeiden ohjeistusta on jo täsmennetty hoitoyksiköissä. Jatkuvana toimintana arvioidaan asiakkaiden kanssa oikeaa lääkityksen annosta sekä antotapaa. 

Erilaisilla potilailla on tarpeen käyttää erilaisia lääkevaihtoehtoja, ja lääkevalinta tehdään lääketieteellisin perustein yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Joustavat ja yksilölliset ratkaisut auttavat asiakasta kuntoutumisen polulla.

Vastauksen laadinnassa on hyödynnetty asiantuntijaverkoston tietämystä.

Nykyinen korvaushoitomalli on ollut käytännössä verrattain lyhyen aikaa ja sen vaikuttavuutta on vielä liian varhaista arvioida. Toimintamallia ei ole tarvetta muuttaa. Yksilöllisyys ja lääketieteellinen arvio sekä toimintamalli ovat lainsäädännön mukaisia. Esitetään, että aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Viitasaari Leena, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Ilkka Porttikiven valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi teki seuraavan ehdotuksen:

Esitän Ilkka Porttikiven § 96 valtuustoaloitetta uudelleen valmisteluun, siten että uudelleenvalmistelussa vastataan ja selvitetään seuraavat asiat:

  1. Pyydetään näkemyksiä ja perusteluita niiltä kunnilta ja kaupungeilta, jotka ovat luopuneet kotilääkkeistä.
  2. Pyydetään korvaushoitoa tarjoavilta yksiköiltä selvitystä, millaisin kriteerein asiakas saa kotilääkkeet ja kuinka paljon käytännössä yksiköissä on resursseja järjestää seuloja asiakkaille ja miten he valvovat, ettei kotilääkkeitä käytetä suonensisäisesti tai myydä eteenpäin.
  3. Selvitetään lautakunnalle, mitä yhteistyötä asiassa tehdään poliisin kanssa ja pyydetään heidän näkemyksensä siitä, miten paljon kotilääkkeitä heidän näkemystensä mukaisesti valuu katukauppaan.


Satu Sipilä, Mahmoud Machaal ja Rauno Ihalainen kannattivat Loukaskorven ehdotusta. Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)