Kaupunginhallitus, kokous 3.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 392 Edunvalvonnan tilannekatsaus 

TRE:858/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Edunvalvonnan tilannekatsauksessa keskiössä ovat eduskuntavaalikevään 2023 sekä tulevan hallitusohjelmakauden vaikuttamisen tavoitteet. Valmistelutyötä on tehty tiiviissä yhteistyössä alueellisten sidosryhmien ja verkostojen, sekä kansallisella tasolla C6- ja C21-verkostojen kanssa. Keskeisiksi teemoiksi Tampereella on tunnistettu saavutettavuus, osaavan työvoiman saatavuus, kestävää kasvua tukeva kaupunkipolitiikka sekä uudistuva teollisuus ja TKIO-investointien kasvu.

Saavutettavuuden osalta tavoitteet kiteytyvät valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne 12) ja Väyläviraston investointiohjelman 2023-2030 toimeenpanoon, joka vaatii toteutuakseen valtion rahoituspäätökset osana vuosittaista budjettiprosessia. Tampereen merkitys liikenteen solmukohtana on kriittinen Liikenne 12 -suunnitelmassa, ja sitä kautta nivoutuu koko Suomen kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden kannalta tärkeäksi kehittämiskohteeksi. Saavutettavuutta edistäviä kokonaisuuksia ovat myös kansainvälinen lentoliikenne ja Suomirata-hanke.

Kaupunkipolitiikassa tärkeitä tulevaisuuden teemoja ovat kuntien kasvua, elinvoimaa ja investointikykyä tukeva rahoitus, sopimuksellisuus kuten MAL-sopimukset, joukkoliikenne ja digitalisaatio. Suurten kaupunkiseutujen merkitys Suomen kasvun ja kilpailukyvyn kannalta on ratkaiseva. Samalla kaupunkien ja valtion tulisi yhdessä hakea entistä vaikuttavampia ratkaisuja ilmiöiden kuten ilmastonmuutoksen, segregaation ja väestörakenteen ikääntymisen aiheuttamien haasteiden hillitsemiseksi.

Työvoiman saatavuus tulevaisuudessa on koko Pirkanmaan alueen kannalta kriittinen menestystekijä. Koulutus- ja työperäisen maahanmuuton palvelut, koulutuksen resurssit ja vaikuttavat työllisyys- ja yrityspalvelut ovat kaupungin kannalta keskeisiä tekijöitä, joilla työvoiman saatavuutta voidaan turvata.

Valmistava teollisuus ja uusien innovaatioiden synty on Tampereen ja Pirkanmaan elinkeinorakenteen peruskivi työllisyyden, viennin ja investointien näkökulmasta. Teollisuuden uudistuminen ja monipuolistuminen 2000-luvulla on ollut tervetullut kehitys, joka on poikinut uusia avauksia esimerkiksi kiertotalouden, mikroelektroniikan ja terveysteknologian saroilla. Lisäksi Tampereella on panostettu vahvasti elämystalouden kehitykseen. Tampereen tavoitteena on edistää alueen vahvaa hiilikädenjälkeä sekä kasvua tukevaa elinkeinopolitiikkaa Suomessa sekä tavoitella kansallista TKI-investointien kasvua. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Edunvalvonnan tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle ja yhteysjohtaja Maggie Keskiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Johanna Loukaskorpi poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Lauri Savisaari, Mikko Nurminen, Leena Viitasaari, Minna Kurki, Tiia Joki, Anna-Kaisa Heinämäki, Maggie Keskinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)