Kaupunginhallitus, kokous 3.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 393 Tampereen liittyminen YK:n Making Cities Resilient (MCR) 2030 -verkostoon ja EFUS-verkostoon 

TRE:5971/00.01.05/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Anniina Autero, puh. 044 431 4194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

EFUS on perustettu vuonna 1987 ollen ainoa eurooppalainen alue- ja paikallistason toimijoille suunnattu kaupunkiturvallisuutta edistävä verkosto. Tällä hetkellä EFUS´n jäseninä on 250 kaupunkia ja aluetta 15 Euroopan maasta. 

European Forum for Urban Security (EFUS) -verkosto on pyytänyt Tampereen kaupunkia liittymään verkoston jäseneksi. Tampereen kaupungin tekemä kehittämistyö kaupunkiturvallisuudessa on huomattu verkostossa. EFUS´n tavoitteet ja toimenpiteet ovat linjassa Tampereen kaupungin strategian, turvallisuussuunnitelman sekä vision 2030 kanssa. 

Verkoston kautta Tampereen kaupungille avautuu mahdollisuus niin oman kaupunkiturvallisuuden kehittämiseen kuin kaupunkiturvallisuusyhteistyön vahvistamiseen muiden eurooppalaisten kaupunkien, alueiden ja asiantuntijoiden kanssa. Verkoston jäsenet ovat mukana temaattisissa työryhmissä sekä toteuttavat ja arvioivat määrätietoisesti omia kaupunkiturvallisuuden strategioita ja kehittämisohjelmia. Verkosto edustaa jäseniään EU:n ja muissa kansainvälisissä toimielimissä, järjestää seminaareja ja kansainvälisiä konferensseja sekä tarjoaa jäsenilleen monipuolisesti erilaisia koulutuksia sekä verkkoalustan yhteistyön helpottamiseksi. Verkoston kautta pääsee mukaan erilaisiin rahoitusohjelmiin, joilla rahoitetaan kaupunkiturvallisuuden hankkeita.  

Verkoston tavoitteena on: 

  • tukea alue- ja paikallistason viranomaisia suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan turvallisuusstrategioitaan,
  • edistää yhtenäisiä kaupunkiturvallisuuden visioita ennaltaehkäisyn, sosiaalisen koheesion ja sanktioiden avulla ja
  • vahvistaa paikallisten viranomaisten toimintaa kansallisen ja eurooppalaisen hallintotapojen mukaisesti. 


United Nations Office for Disaster Risk Reduction UNDRR koordinoi Making Cities Resilient 2030 -aloitetta (MCR2030), joka tukee kaupunkeja olemaan entistä osallistavampia, turvallisempia, muutoskykyisempiä ja kestävämpiä vuoteen 2030 mennessä. Aloite vastaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen 11 ”Kestävät kaupungit ja yhteisöt”. Aloite käynnistettiin vuonna 2020. Aloitteessa on mukana jo 938 kaupunkia ympäri maailmaa. Tampereen kaupunki on ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka aloitteeseen liittyy mukaan. 

MCR2030 tarjoaa kaupungeille tukea ja konkreettisia työkaluja kaupungeissa tehtävään kestävän kehityksen, riskien hallinnan ja muutoskyvykkyyden (resilienssin) kehittämistyöhön.  

Lisäksi MCR2030 tavoitteena on vahvistaa kaupunkien, alueiden ja valtiohallinnon välistä yhteistyötä sekä paikallisten organisaatioiden välistä yhteistyötä riskienhallinnan ja kaupunkiresilienssin teemoihin liittyen. Lisäksi verkosto tukee kaupunkien välistä oppimista. 

Tampereen kaupunkia pyydetty liittymään MCR2030 jäseneksi. Tampereen kaupungin tekemä kehittämistyö kaupunkiturvallisuudessa on huomioitu UNDRR:ssä. MCR2030 tavoitteet ja toimenpiteet ovat linjassa Tampereen kaupungin strategian, turvallisuussuunnitelman sekä vision 2030 kanssa. 

Aloitteen kautta Tampereen kaupungille avautuu mahdollisuus niin oman kaupunkiturvallisuuden, resilienssin ja riskienhallinnan kehittämiseen sekä kaupunkiturvallisuusyhteistyön vahvistamiseen globaalilla tasolla. Aloite tarjoaa työkaluja ja verkostoja kaupungin oman resilienssityön edistämiseen ja asemointiin maailmanlaajuisessa viitekehyksessä. Aloitteen kautta avautuu uusia rahoitusmahdollisuuksia, joiden avulla resilienssityötä voidaan edelleen kehittää. 

MCR2030 strategisina tavoitteina on: 

  1. Parantaa ja laajentaa kaupunkien ymmärrystä riskeistä ja riskien hallinnasta sekä taata kaupunkien sitoutuminen paikallisen riskienhallinnan ja muutoskyvykkyyden kehittämiseen.
  2. Vahvistaa kaupunkien osaamista turvallisuus- ja riskienhallinta sekä resilienssistrategioiden ja suunnitelmien laatimisessa ja toimeenpanossa. 


MCR2030 on kehitetty seuraavien organisaatioiden yhteistyössä: C40 Cities; ICLEI – Local Governments for Sustainability; International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC); Japan International Cooperation Agency (JICA); Resilient Cities Network (R-Cites); United Cities and Local Governments (UCLG); United Nations Human Settlements Programme (UN-HABITAT); United Nations Office for Project Services (UNOPS); the World Bank Group; World Council on City Data (WCCD), ja the United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR) (sihteeristö).

European Forum for Urban Security (EFUS) -verkoston jäsenmaksun suuruus määräytyy kaupungin asukasluvun mukaan ollen Tampereen kaupungille 5 829 euroa/vuosi. 

YK:n UNDRR:n (United Nations Office for Disaster Risk Reduction) alaisen Making Cities Resilient 2030 -aloitteen (MCR2030) jäsenyyteen liittyminen on kaupungille maksutonta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin liittyminen European Forum for Urban Security (EFUS) -verkoston jäseneksi hyväksytään. 

Verkoston jäsenmaksu maksetaan kustannuspaikalta 154024.

Tampereen kaupungin liittyminen YK:n UNDRR:n (United Nations Office for Disaster Risk Reduction) alaisen Making Cities Resilient 2030 -aloitteen (MCR2030) jäseneksi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Tero Tenhunen, Anniina Autero, Minna Säpyskä-Aalto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.