Kaupunginhallitus, kokous 10.10.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 404 Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2022 

TRE:3113/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja
  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin tammi-elokuun toteuman perusteella laadittu tulosennuste on 34,4 milj. euroa ylijäämäinen, mikä on 64,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempi. Elokuun tulosennuste parani 24,8 milj. euroa kesäkuun ennusteesta. Verotuloennuste on parantunut 17 milj. eurolla ja toimintatulojen tulosennuste 6,8 milj. eurolla.

Toimintatulojen arvioidaan vähenevän 1,1 prosenttia ja toimintamenojen arvioidaan kasvavan 3,9 prosenttia edellisestä vuodesta. Pysyvien vastaavien myyntivoittoja arvioidaan saatavan 59,3 milj. euroa. Vaikka summa on poikkeuksellisen suuri, niin se on 7,3 milj. euroa vuotta 2021 vähemmän.

Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 6,8 milj. euroa budjetoitua heikompana ja toimintakate on kasvamassa 7,2 prosentilla. Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintakate on ylittymässä 11,0 milj. eurolla vuosisuunnitelmasta ja ylityksestä 12,9 milj. euroa tulee psykososiaalisen tuen palveluista. Sairaalapalvelujen talous on toteutumassa 5,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana. Joukkoliikennelautakunnan toimintakate on ylittymässä 5,2 milj. eurolla. Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakate on toteutumassa 18,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana arvioitua suurempien maankäyttösopimuskorvausten ja myyntivoittojen vuoksi. Kaupungin yhteisten erien arvioidaan toteutuvan 3,9 milj. euroa ja ICT-kehittämisen 2,1 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana.

Verorahoitus on kokonaisuudessaan kasvamassa 4,7 prosenttia (70 milj. euroa) vuodesta 2021. Verotulojen kasvuennuste on 5,3 prosenttia (59,3 milj. euroa) ja valtionosuuksien 3,0 prosenttia (10,7 milj. euroa). Yhteisöveroja on kertymässä 40 milj. euroa vuosisuunnitelmaa enemmän. Kunnallisveron tuotto on kasvamassa 6,3 prosenttia (56,2 milj. euroa) edellisestä vuodesta. Kunnallisveroja on kertymässä 19,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa enemmän. Valtionosuuksia on kertymässä 5,9 milj. euroa vuosisuunnitelmaa enemmän. Valtionosuuksissa peruspalvelujen valtionosuuksia kertyy 6,8 milj. euroa viime vuotta vähemmän.

Ulkoisia nettoinvestointeja arvioidaan toteutuvan 258,7 milj. euroa, mikä alittaa vuosisuunnitelman 30,4 milj. eurolla. Poikkeaman syynä ovat lähinnä talonrakennushankkeiden ja maa- ja vesialueiden investointien lykkääntyminen. Todennäköisesti investoinnit toteutuvat vieläkin nyt arvioitua pienempänä. Pysyvien vastaavien luovutustuloja arvioidaan kertyvän yhteensä 120 milj. euroa.

Pitkäaikainen korollinen lainamäärä rahalaitoksille pienenee kuluvana vuonna 25,7 milj. eurolla, mutta lyhytaikaisten korollisten velkojen määrän tytäryhtiölle arvioidaan kasvavan noin 67 milj. eurolla. Asukaskohtaisen lainamäärän arvioidaan olevan vuoden lopussa 3 773 euroa.
 

Strategiajohtaja Reija Linnamaa:

Talousarvion toiminnan tavoitteiden toteutuminen

Toiminnan ja talouden katsauksessa raportoidaan myös talousarvion toiminnan tavoitteiden (pl. tytäryhteisöjen tavoitteet) etenemisestä tammi-elokuun aikana ja esitetään arvio niiden toteutumisesta vuoden loppuun mennessä. Talousarvion toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategiaan ja pormestariohjelmaan. Talousarviossa tavoitteita asetetaan ensisijaisesti toiminnan vaikuttavuudelle ja tuloksille. Vuoden 2022 toiminnan tavoitteissa on vielä huomioitu koronapandemia ja sen vaikutukset kaupungin toimintaan.

Vuosi 2022 on ensimmäinen strategian Tekemisen kaupunki toteutusvuosi. Kaupunginvaltuusto asetti vuoden 2022 talousarviossa 46 sitovaa toiminnan tavoitetta, joista 10 oli kaupunkitasoisia ja 36 kohdistui ensisijaisesti lautakunnille. Lisäksi liikelaitoksille ja Pirkanmaan pelastuslaitokselle asetettiin 11 tavoitetta. Valtaosan toiminnan tavoitteista arvioidaan toteutuvan suunnitellusti tai niiden toteutumista ei voida vielä tässä vaiheessa vuotta arvioida. Kaupunkitasoisista sekä lautakunnille asetetuista tavoitteista 17 prosentin arvioidaan jäävän toteutumatta tai toteutuvan osittain. Toteutumatta arvioidaan jäävän tavoite koskien asemakaavoituksella vuosittain mahdollistettavien pientalojen rakentamisen määrää. Osittain toteutuviksi arvioidaan tavoitteita liittyen sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen hallittuun luovutukseen ja palvelujen jatkuvuuteen; päihdepalvelujen laitoskuntoutukseen, lääkkeettömään laitoskuntoutukseen ja korvaushoitoon; nuorisovastaanoton ja perheneuvolan lastenpsykiatrian avohoidon jonotusaikoihin; nuorten ja ulkomaalaisten laajan työttömyysasteen kehitykseen; asiakaskokemuksen parantumiseen; keskeisten kohteiden kävijämääriin sekä osallisuus- ja yhteisöllisyyssuunnitelmaan.

Kaupunginhallitukselle esitellään toiminnan ja talous katsaus 8/2022. Kaupunginhallitus keskustelee tulosennusteen edellyttämistä toimenpiteistä ja vaikutuksista vuodelle 2022 ja vuoden 2023 talousarviovalmisteluun.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2022 merkitään tiedoksi.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Lauri Savisaarelle, johtaja Leena Viitasaarelle sekä johtaja Rantasen varahenkilö Anna-Kaisa Heinämäelle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Jaakko Vuorio liittyi kokoukseen.

Ilmari Nurminen poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, Reija Linnamaa, Laura Heikkilä, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)