Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 9.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 176 Nuorisovaltuuston aloite sukupuolineutraalien vessojen lisäämiseksi Tampereen kaupungin tiloissa 

TRE:3925/10.00.01/2022

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankepäällikkö Jarmo Viljakka, puh. 040 806 4105, koordinaattori Elina Kalliohaka, puh. 040 486 4918 ja kiinteistöpäällikkö Anni Andrejeff, puh. 040 630 9358, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nuorisovaltuuston jätti 16.5.2022 aloitteen sukupuolineutraalien vessojen lisäämiseksi Tampereen kaupungin tiloissa. Aloitteen mukaan kaikkiin kaupungin julkisiin tiloihin pitäisi saada vähintään yksi sukupuolineutraali wc-tila.

Nuorisovaltuuston esittämä toive sukupuolineutraaleista wc-tiloista on perusteltu. Tampereen kaupunki omistaa noin 850 rakennusta. Lisäksi kaupunki on vuokrannut käyttöönsä noin 250 toimitilaa. Toisen asteen oppilaitoksista Tredun toimitiloja hallinnoi Tredu-kiinteistöt, eikä kaupunki vastaa niiden tilojen hallinnasta tai ylläpidosta. Myös osa lukioista on yksityisessä omistuksessa ja yksityinen toimija vastaa toiminnasta.

Olemassa oleviin rakennuksiin ei ole taloudellisesti tai teknisesti järkevää lisätä uusia wc-tiloja, mutta osa nykyisistä wc-tiloista on mahdollista muuttaa sukupuolineutraaleiksi opastemerkintöjä vaihtamalla tai lisäämällä. Lähtökohtaisesti kaikki esteettömät wc-tilat ovat jo nyt sukupuolineutraaleja.

Päiväkotien wc-tilat ovat jo nyt sukupuolineutraaleja. Peruskouluissa ja kaupungin lukioissa voidaan käynnistää selvitys mahdollisuudesta lisätä vähintään yksi tai useampi sukupuolineutraali wc-tila jokaiseen rakennukseen. Vastaavasti nuorisotiloissa, joissa ei ole lukumäärällisesti montaa wc-tilaa, ei ole mahdollisuutta lisätä sukupuolineutraaleja wc-tiloja. Tutkitaan mahdollisuutta muuttaa nykyiset wc-tilat unisex-tiloiksi tai kohdekohtaisesti esteetön wc voi toimia sukupuolineutraalina wc:nä. Kulttuuri- ja liikuntatiloissa, esimerkiksi museoissa tai isommissa liikuntahalleissa, on vähintään yksi esteetön wc-tila, joka on sukupuolineutraali.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Nuorisovaltuustolle annetaan vastauksena perustelutekstissä oleva lausunto.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu vastaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)