Kaupunginhallitus, kokous 12.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 501 Vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2023 eduskuntavaaleissa 

TRE:7995/00.00.02/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Perämaa Juha, Lakimies, Juha.Peramaa@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. Vaalilain 9 §:n mukaan jokaisella kaupungin äänestysalueella on kaupunginhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa. Oikeusministeriö on kirjeessään 14.9.2022 antanut tarkempia ohjeita muun ohella äänestyspaikkojen määräämisessä huomioon otettavista seikoista. Oikeusministeriö kehottaa kuntia myös ottamaan huomioon kulloisenkin epidemiatilanteen ja varautumaan siihen, että tilanne voi vaatia samanlaisia erityisjärjestelyitä, joita toteutettiin Covid-19 –pandemian osalta vuoden 2021 kuntavaaleissa ja vuoden 2022 aluevaaleissa.

Kaupunginhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmä, merkitään jokaisen vaalipäivän äänestyspaikan tiedot. Merkinnät tulee tehdä perjantaihin 13.1.2023 klo 12 mennessä.

Tampereella vaalipäivän äänestyspaikat sijaitsevat pääsääntöisesti koulurakennuksissa eri puolilla kaupunkia. Koulut ja myös muut äänestyspaikkoina toimivat rakennukset sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja äänestäjät ovat tottuneet tuttuihin äänestyspaikkoihin. Keskusvaalilautakunta ei ehdota vaalipäivän äänestyspaikkoihin tehtäväksi muita kuin välttämättömiä muutoksia.

Saukonpuiston koulutalossa (äänestysalue 14 Saukonpuisto), Järvensivun koulutalossa (äänestysalue 17 Järvensivu) sekä Härmälän koulutalossa (äänestysalueet 26 Härmälä A ja 27 Härmälä B) on koulujen varsinainen toiminta lakannut jo useita vuosia sitten. Tästä huolimatta kyseiset koulutalot ovat edellisissä vaaleissa toimineet äänestyspaikkoina. Tampereen Tilapalvelut Oy on kehottanut keskusvaalilautakuntaa harkitsemaan, voitaisiinko kyseisten koulutalojen äänestyskäytöstä luopua ja järjestää äänestys muissa tiloissa. Käytöstä poistettujen rakennusten ottaminen käyttöön vain vaaliviikonlopuksi on riskialtista talotekniikan (esim. ilmastointi, lämmitys, putkisto) toimivuuden kannalta. Keskusvaalilautakunta on kartoittanut edellä mainitut koulurakennukset korvaavia, kaupungin hallinnoimia ja vaalikäyttöön sopivia tiloja. Saukonpuiston koulutalon tilalle ehdotetaan Sammon koulun Teiskontien koulutaloa osoitteessa Kaupinkatu 27. Järvensivun koulutalon tilalle ehdotetaan Sammon koulun Sairaalankadun koulutaloa osoitteessa Sairaalankatu 6. Härmälän koulutalon tilalle ehdotetaan Hatanpään koulun Talvitien päiväkoti- ja koulutaloa osoitteessa Talvitie 24.  Keskusvaalilautakunta on käynyt tarkastamassa edellä mainitut uudet äänestyspaikat ja todennut, että niistä löytyy kaikille äänestysalueille sopivat äänestystilat. Muutokset äänestyspaikkoihin eivät aiheuta äänestäjille kohtuutonta haittaa, koska etäisyydet ja kulkuyhteydet uusiin äänestyspaikkoihin säilyvät samankaltaisina kuin aikaisemminkin.

Äänestysalueen 6 Pyynikki äänestyspaikkana on toiminut Tipotien terveysasema. Terveysasema siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintaan vuoden 2023 alusta lukien. Vaalipäivän äänestyspaikkojen on tarkoituksenmukaista sijaita kaupungin hallitsemissa tiloissa, mistä syystä keskusvaalilautakunta ehdottaa, että äänestysalueen 6 Pyynikki äänestyspaikka siirretään Tampereen lyseon lukioon osoitteessa Lyseokatu 6 (käynti sisäpihan kautta). Keskusvaalilautakunta on käynyt tarkastamassa edellä mainitun uuden äänestyspaikan ja todennut, että sieltä löytyy sopiva äänestystila. Muutos äänestyspaikkaan ei aiheuta äänestäjille kohtuutonta haittaa, koska etäisyydet ja kulkuyhteydet uuteen äänestyspaikkaan säilyvät samankaltaisina kuin aikaisemminkin.

Äänestysalueen 28 Pispala tilapäisenä äänestyspaikkana toimi kuntavaaleissa 2021 ja aluevaaleissa 2022 Hyhkyn koulun pihapiirissä ollut Pispalan koulun siirtokelpoinen rakennus. Pispalan koulun, osoitteessa Pispalanharju 47, perusparannus on valmistunut, joten äänestysalueen 28 Pispala äänestyspaikka voidaan siirtää takaisin sinne.

Lisäksi Multisillan uusi päiväkotirakennus, osoitteessa Terävänkatu 2, on otettu käyttöön aluevaalien 2022 jälkeen, mistä syystä äänestysalueen 25 Multisilta äänestyspaikka voidaan siirtää sinne. Aikaisemmin äänestyspaikkana toiminut vanha päiväkotirakennus uuden päiväkodin vierestä on purettu.

Muutoin äänestysalueiden äänestyspaikkoina toimivat koulut ja muut paikat olisivat samat kuin aluevaaleissa 2022.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Perämaa Juha, Lakimies, Juha.Peramaa@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Eduskuntavaalien 2023 vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen mukaiset.

Kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Varonen Jukka, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 5144 884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023.

Keskusvaalilautakunta on kokouksessaan 30.11.2022 esittänyt kaupunginhallitukselle ehdotuksensa vaalipäivän äänestyspaikoiksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Eduskuntavaalien 2023 vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen 2 mukaiset.

Kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.