Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 13.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 122 Tampereen pitkän tähtäimen vedenhankinnan päätöstilanne 

TRE:8343/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Sami Suojanen, puh. 040 801 6656, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen vedenhankinnan tulevaisuuden ratkaisut ovat olleet useita kertoja kaupungihallituksen konsernijaoston käsittelyssä.

Konsernijaosto merkitsi 6.10.2020 § 87 tiedoksi Afry Finland Oy:n selvityksen vedenhankinnan tulevaisuudesta. Työ tarkasteli kaupungin vedenhankintaa toimitusvarmuuden, veden laadun, ympäristövaikutusten ja taloudellisuuden näkökulmista.

Konsernijaosto merkitsi 14.12.2021 § 133 tiedoksi Tavase Oy:n tekopohjavesihankkeen rahoituksen ja päätösten tilannekatsauksen. Jaosto päätti niin ikään, että Tavase Oy:n rahoitus hallinto-oikeuden Pälkäneen aluetta koskevaan ratkaisuun saakka turvataan konsernitilin luottolimiitin turvin.

Samassa yhteydessä jaosto halusi, että sen käyttöön tehdään uusi selvitys Tampereen kaupungin pitkän tähtäimen vedenhankinnan vaihtoehdoista ja toiminnan vaatimista investoinneista. Selvityksessä piti keskittyä erityisesti tekopohjavesihanke Tavase Oy:n ja nykyisen Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen saneerauksen hyötyjen, haittojen, uhkien ja mahdollisuuksien tarkasteluun strategian, talouden, riskienhallinnan, toimintavarmuuden ja ympäristövaikutusten näkökulmasta. Uuden selvityksen yhtenä tarkoituksena oli saada toinen näkemys edellä mainitun Afry Finland Oy:n työhön. Kilpailutuksen jälkeen selvityksen tekijäksi valikoitui Sweco Infra & Rail Oy. Työ esiteltiin konsernijaostolle 17.5.2022 § 56. Selvitys merkittiin tiedoksi.

Vaasan hallinto-oikeus piti voimassa Tavase Oy:lle myönnetyt vesitalousluvat Kangasalan ja Pälkäneen tuotantoalueille. Kummastakin luvasta oli valitettu. Vaasan hallinto-oikeus antoi Kangasalan aluetta koskevan ratkaisun 13.12.2021 ja Pälkäneen aluetta koskevan ratkaisun 16.6.2022. Kumpaankin päätökseen on haettu valituslupaa Korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jonka päätöksiä odotetaan.

Tavase Oy järjesti kaksivaiheisen osakeannin 2020-2021. Kaupunginhallitus päätti 23.11.2020 § 480 Tampereen osallistumisesta osakeannin ensimmäiseen vaiheeseen merkitsemällä osakkeita enimmäismäärän 13 704 kappaletta yhteensä 479 640 euron hintaan osakeannin ehtojen mukaisesti. Tampere ei osallistunut annin toiseen vaiheeseen. Samassa kaupunginhallituksen päätöksessä todetaan, että Tavase Oy:n jatkosta päätetään konsernijaoston valmistelusta kaupunginhallituksessa ja valtuustossa vuoden 2021 aikana. Tähän tavoitteeseen ei aikataulullisesti kuitenkaan ollut edellytyksiä, koska Vaasan hallinto-oikeus antoi päätöksensä 13.12.2021 ja 16.6.2022. Päätösten merkitys jatkolinjauksille on huomattava.

Tavase Oy:n likviditeetti on ehtymässä, koska asioiden käsittely ja päätöksenteko ottavat aikaa. Jotta yhtiö pystyy jatkamaan toimintaansa, on sille jossain muodossa myönnettävä pian lisärahoitusta. Koska nykyisissä olosuhteissa oman pääoman lisäsijoitusten päätöksenteko on erittäin vaikeaa, jää käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi myöntää yhtiölle lisää luottoa konsernitilin limiitin muodossa, kuten konsernijaoston päätöksessä 14.12.2021 tehtiin.

Omistajaohjaus on pyytänyt Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunnalta kannanottoa Tampereen vedenhankinnan pitkän tähtäimen ratkaisuista sen jälkeen, kun konsernijaosto käsitteli Sweco Infra & Rail Oy:n selvityksen asiasta. Johtokunta on käsitellyt asiaa kahdesti. Asia jäi pöydälle 12.10.2022.

Asian esittelijän pohjaesitys oli seuraava: Tampereen Veden johtokunta lausuu kannanottonaan Tampereen kaupungin omistajaohjaukselle, että Tavase Oy:n tekopohjavesihanketta jatketaan lainvoimaisten lupapäätösten saamiseksi sekä tekopohjavesihankkeen saattamiseksi valmiiksi rakentamispäätöstä varten. Ruskon vedenpuhdistamon kunnostaminen tulee toteutettavaksi, jos Tavase-hanke ei toteudu.

Kokouksessaan 29.11.2022 § 106 Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta päätti seuraavasti: Tampereen Veden johtokunta lausuu kannanottonaan Tampereen kaupungin omistajaohjaukselle Tampereen Veden pitkän tähtäimen suunnitelmasta Tampereen Kaupungin vedenhankinnasta ja investointivaihtoehdoista seuraavaa: Vaihtoehdoista Ruskon pintavesilaitoksen saneerauksen tai Ruskon uuden pintavesilaitoksen rakentamisen tai Tavasen tekopohjavesilaitoksen toteuttamisen välillä ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa päätöksenteon perusteiksi. Sweco Infra & Rail Oy:n (3.5.2022) laatima selvitys ei tarjonnut uutta tietoa Afry Oy:n (23.10.2020) aiemman laaditun selvityksen lisäksi. Edellytykset johtokunnan kannan muodostamiseksi saavutetaan seuraavilla toimenpiteillä. 1.Odotetaan korkeimman hallinto-oikeuden päätökset Tavase Oy:n lupahakemuksista. Saatujen päätösten vaikutusten arviointi hankkeelle ja näiden esittely johtokunnalle. 2. Ruskon pintavesilaitoksen osalta tehdään esiselvitykset saneerauksesta ja uuden pintavesilaitoksen rakentamisesta nykyisen laitoksen viereen. Ruskon saneeraus- ja laajennusvaihtoehdon esiselvityksien esitelty johtokunnalle. 3. Lisäksi laaditaan herkkyystarkastelu riskianalyysillä tulevaisuuden vedentarpeesta, johon tulevalla investoinnilla vastataan. Varmistetaan sopimusteitse naapurikuntien sitoutuminen yhteistyöhön vedenhankinnassa.

Esittelijänä toiminut tekninen johtaja Jouni Hyypiä jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Johtokunnan päätöksen jälkeen Tampereen Vesi Liikelaitos on ryhtynyt valmistelemaan Ruskon nykyisen pintavesilaitoksen saneerauksen samoin kuin uuden pintavesilaitoksen rakentamisen esiselvityksen kilpailutusta. Selvityksiä pyydetään toukokuun 2023 loppuun mennessä. Sen jälkeen vuorossa on johtokuntakäsittely eli kannanottoa voidaan odottaa aikaisintaan loppukesällä, jos korkein hallinto-oikeus on siihen mennessä ratkaissut valituslupia koskevat asiat.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen pitkän tähtäimen vedenhankinnan investointivaihtoehtojen päätöstilanne, arvioitu etenemisaikataulu sekä Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunnan päätös 29.11.2022 merkitään tiedoksi.

Tavase Oy:n toiminnan jatkolle välttämätön rahoitus voidaan toteuttaa Tampereen kaupungin myöntämällä konsernitilin luottolimiitin korotuksella siihen saakka kunnes Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunnan edellyttämät selvitykset ovat valmistuneet ja käsitelty.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Controller Sami Suojanen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Sami Suojanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)