Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 13.12.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 121 Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen työhyvinvointikyselyn tulokset 2022 

TRE:8301/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Sami Suojanen, puh. 040 801 6656, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Työhyvinvoinnin asiantuntijayritys KivaQ Oy toteutti kaupunginhallituksen konsernijaoston toimeksiannosta Tampereen kaupungin omistajaohjausyksikön koordinoimana kaupunkikonsernitasoisen työhyvinvointikyselyn. Se oli järjestyksessään neljäs kaupungin tytäryhteisöistä tehty työhyvinvointitutkimus. Aiemmat on tehty vuosina 2017, 2018 ja 2019-2020.

KivaQ teki tutkimuksen Tampereen tytäryhtiöistä ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun se voitti keväällä 2022 toteutetun palvelukilpailutuksen. KivaQ:n tutkimuksen toteutus ja tulosten asteikot poikkeavat aiemman palvelutuottajan tutkimuksesta ja siksi sen tulokset eivät ole suoraan verrannollisia edellisiin tutkimuksiin.

Kaupunkikonsernin tytäryhteisöille suunnatun yhteisen kyselyn tavoitteena on omistajaohjausnäkökulmasta muodostaa kokonaiskuva kaupunkikonsernin työhyvinvoinnista. Kyselystä saatavalla tiedolla tuetaan tytäryhteisöjen liiketoimintalähtöistä työhyvinvoinnin kehittämistä ja koko Tampereen kaupunkikonsernin johtamista.

Kysely toteutettiin tytäryhteisössä sähköisesti 12.10. - 4.11.2022. Tutkimukseen osallistui 20 tytäryhtiötä ja yksi säätiö. Aiemmasta poiketen Tuomi Logistiikka Oy ei osallistunut kyselyyn, koska se ei enää ole Tampereen tytäryhtiö kaupungin omistuksen pudottua alle 50 prosentin. Uusina tytäryhtiöinä mukana olivat Hiedanrannan Kehitys Oy ja Suomen Hopealinja Oy. Kaupungin lähipiirin säätiöille suositeltiin osallistumista tutkimukseen, mutta niiltä ei edellytetty sitä. Tampereen Työvalmennussäätiö Syke osallistui tutkimukseen.

Kyselyyn vastasi 1 547 henkilöä. Vastausprosentti oli 63,4. Yhteensä 15 yhteisössä vastausprosentti ylitti 66 prosenttia. Yleishuomiona voidaan todeta, että työhyvinvoinnin kokonaistilanne on säilynyt vakaana Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöissä.

Jos Tampereen tytäryhteisöjen työhyvinvointia verrataan KivaQ:n laajaan valtakunnalliseen vertailuaineistoon, niin Tampereen tyttärien vastausten keskiarvo (KiwaQ W-indeksi) on hieman korkeampi kuin vertailuaineiston, jossa on mukana yli 37 000 vastausta eri aloilta Suomesta.  On syytä huomata, että erot tytäryhteisöjen välillä ovat kuitenkin merkittävät. Tampereen tytäryhteisöjen indeksin arvo oli 7,80, kun valtakunnallisen eri alojen arvo oli 7,67.

Tampereen tytäryhteisöjen vastausten keskiarvo ylittää verrokit mm. esihenkilöiden toiminnassa, työpaikan pysyvyydessä ja mahdollisuudessa vaikuttaa työhön. Sen sijaan työviihtyvyydessä ja työn mielekkyydessä tulokset jäävät hieman verrokeista.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan parhaat tulokset saavutetaan systemaattisella kehittämisellä. He suosittelevat, että jatkossa kiinnitetään huomiota työhyvinvoinnin mittaamisen ja kyselyn tulostason lisäksi enemmän huomiota kehittämistoimien toteuttamiseen sekä edistymisten seurantaan ja niistä viestimiseen.

Tytäryhteisökohtaisia työhyvinvointiprofiileja koskeva liite on salassapidettävä julkisuuslain 24 §:n kohtien 17 ja 20 perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen työhyvinvointikyselyn tulokset 2022 merkitään tiedoksi. Hyvinvointikyselyn tulokset lähetetään tiedoksi konserniyhtiöiden hallitusten jäsenille hallitusten puheenjohtajien kautta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden KivaQ:n Senior Advisor ja hallituksen puheenjohtaja Ove Näsmanille. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Sami Suojanen, Ville Taivassalo, Saara Unnanlahti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)