Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 13.12.2022

§ 127 Tiedoksi merkittävät asiat 

TRE:111/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Perustelut

1) Tilannekatsaus Tampereen Infra Oy:n toimintaan ja talouteen (hallituksen puheenjohtaja Petri Olkinuora ja toimitusjohtaja Lauri Niemi), klo 14.40

2) Tilannekatsaus Suomen Hopealinja Oy:n toimintaan ja talouteen (hallituksen puheenjohtaja Janne Salonen ja toimitusjohtaja Mari Vuorinen), klo 15.00

3) Tilannekatsaus Tampereen Raitiotie Oy:n toimintaan ja talouteen (hallituksen puheenjohtaja Asko Koskinen ja toimitusjohtaja Pekka Sirviö), klo 15.20

4) Työvalmennussäätiö Syke sr:n uudet säännöt on rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksessa 9.11.2022 ja säätiö irtaantuu konsernista 1.1.2023.

5) Sähköisen päätöksentekomenettelyn käyttöönoton tiedotusmateriaali:

Kaupunki on käyttöönottamassa yhtenä uutena toimielimen päätöksentekotapana sähköistä päätöksentekomenettelyä. Tähän mennessä käytössä ovat olleet kuntalain mukaiset varsinainen kokous (eli ns. läsnäolokokous) sekä sähköinen kokous (eli yksi tai useampi osallistuu kokoukseen etänä). Uusi toimintatapa tulee näiden rinnalle. Sähköinen päätöksentekomenettely tarkoittaa ns. ennakkopäätöksentekoa. Toimielimen jäsenet voivat ennen varsinaista kokousta ilmoitettuun määräaikaan mennessä ilmaista kantansa asiaan sähköisesti ajasta ja paikasta riippumatta.  

Sähköisessä päätöksentekomenettelyssä käsiteltävät asiat tulee yksilöidä kokouskutsussa ja mainita, mihin mennessä asia voidaan käsitellä sähköisessä päätöksentekomenettelyssä. Asia on käsitelty, kun kaikki toimielimen jäsenet ovat ilmaisseet kantansa asiaan ja käsittelyn määräaika on päättynyt. Asia siirtyy kokouksen käsiteltäväksi, jos yksikin jäsen sitä vaatii tai on jättänyt kantansa ilmaisematta. Toimielimen päätöksistä osa voi olla sähköisessä päätöksentekomenettelyssä käsiteltäviä ja osa varsinaisessa kokouksessa käsiteltäviä. Menettely edellyttää suljettua tietojärjestelmää. Kaupungin Selma-päätöksentekojärjestelmän kokoustyötilaan on tehty järjestelmämuutos menettelyn mahdollistamiseksi. Valtuuston ja muiden toimielinten julkisia kokouksia lukuun ottamatta toimielimen päätöksenteko voi tapahtua suljetussa sähköisessä päätöksentekomenettelyssä. Käyttöönotto tapahtuu 1.1.2023 alkaen. Toiminnoiltaan uusi toiminto vastaa kokouksissa käytettävää äänestämistyökalua.

Sähköisen päätöksentekomenettelyn käyttöönottoa on esitetty valtuustoaloitteessa, joka käsiteltiin valtuustossa 19.10.2020 § 144. Sähköisen päätöksentekomenettelyn on nähty mahdollistavan ajasta ja paikasta riippumattomuutta sekä myös vahvistavan kaupungin imagoa digitaalisena ja innovatiivisena kaupunkina. Kaupunki pyrkii osaltaan mahdollistamaan luottamushenkilöille monipuoliset digitaaliset työvälineet sekä sujuvoittamaan luottamustoimen hoitamista. Tampereen kaupungin strategia 2030 kirjaa, että hyödynnämme rohkeasti digitalisaation mahdollisuudet palvelujen kehittämisessä. Pormestariohjelmassa vuosille 2021-2025 on myös kirjattuna, että digitalisaation hyödyntäminen tarkoittaa esimerkiksi uusien toimintatapojen laajamittaista kokeilua ja käyttöönottoa. Toiminnan kehittämisen tavoitteena on parantaa laatua ja lyhentää prosessien läpimenoaikoja.

Päätösehdotus oli

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Controller Saara Unnanlahti saapui kokoukseen asian käsittelyn alkaessa ja poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana. Yrjö Schafeitel ja Ilpo Rantanen poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Tampereen Infra Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petri Olkinuoralle ja toimitusjohtaja Lauri Niemelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa kohdan 1) käsittelyn ajan.

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Suomen Hopealinja Oy:n hallituksen puheenjohtaja Janne Saloselle ja toimitusjohtaja Mari Vuoriselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa kohdan 2) käsittelyn ajan.

Konsernijaosto myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Tampereen Raitiotie Oy:n hallituksen puheenjohtaja Asko Koskiselle ja toimitusjohtaja Pekka Sirviölle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa kohdan 3) käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)