Kaupunginhallitus, kokous 28.11.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 484 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös ranta-asemakaavaa nro 8680 koskevassa asiassa 

TRE:3786/10.02.01/2021

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio,​ puh. 040 8016 917 ja lakimies Patricia Nikko,​ puh. 0400 239 710,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 22.3.2021 § 43 ranta-​asemakaavan nro 8680,​ Pättiniemi. Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry sekä 20 yksityishenkilöä valittivat päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-​oikeuteen.

Hämeenlinnan hallinto-​oikeus kumosi päätöksellään 14.10.2022 kaupunginvaltuuston päätöksen. Päätöksen mukaan ranta-​asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus ylittää yli kaksinkertaisesti sitä ohjaavassa Aitolahti-​Teisko rantayleiskaavassa osoitetun rakennusoikeuden määrän,​ eikä yleiskaava ole ollut tältä osin maankäyttö-​ ja rakennuslain 54 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla ohjeena ranta-​asemakaavaa laadittaessa. Hallinto-​oikeus katsoi,​ ettei Aitolahti-​Teisko rantayleiskaava ole päätöksestä tarkemmin ilmenevin perustein maankäyttö-​ ja rakennuslain 42 §:n 4 momentissa tarkoitetulla tavalla ilmeisen vanhentunut. Edellytyksiä yleiskaavan ohjausvaikutuksesta poikkeamiselle ei siten ole ollut,​ eikä ranta-​asemakaavan muutosta ole voitu laatia vastoin yleiskaavaa.

Tampereen kaupungin näkemyksen mukaan vuonna 1994 vahvistunut Aitolahti-​Teisko rantayleiskaava on vanhentunut ja puutteellinen siltä osin,​ kun kaavaratkaisussa on korttelialueille määritelty ainoastaan käyttötarkoitus ja rakennusoikeus. Rantayleiskaavan ohjausvaikutuksen ollessa riittämätön paikallisten olosuhteiden ja ympäristön ominaisuuksien huomioimiseksi rakentamista sitovana suunnitelmana ranta-​asemakaavalla olisi mahdollista perustella rantayleiskaavasta poikkeaminen myös rakennusoikeuden osalta. Koska kyseessä olevalla leirikeskusalueella on kuitenkin vielä rantayleiskaavan mukaista rakennusoikeutta käyttämättä,​ on perusteltua,​ että rakennusoikeuden määrää arvioidaan vasta sen jälkeen,​ kun rantayleiskaavan mukainen rakennusoikeus on kokonaan käytetty. Edellä olevan johdosta Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätökseen ei ole haettu muutosta (konsernijohtaja 11.11.2022 § 144).

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös sisältää henkilötietoja, minkä johdosta sitä ei julkaista kaupungin internet-sivuilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös 14.10.2022 H1987/2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pia Hastio, Elina Karppinen, Hilkka Takalo, Patricia Nikko

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)