Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 24.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 10 Taidelaitosten yleisavustukset vuodelle 2023 

TRE:5780/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Taidelaitosten yleisavustusta voidaan myöntää vakiintuneille kulttuuri- ja taidelaitoksille sekä taiteen perusopetuksen oppilaitoksille, joiden kanssa kaupunki tekee kiinteää yhteistyötä, tai joiden perustamista tai sijoittumista Tampereelle kaupunki on tukenut. Tyypillisesti taidelaitosten yleisavustusta saavat tahot saavat myös valtionavustusta. Avustuksen tavoitteena on lisätä kaupungin vetovoimaisuutta ja varmistaa avustettavien yhteisöjen toiminta Tampereella. Kaupunki sitoutuu avustuksella pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen. Avustusten myöntämiseen liittyviä kriteereitä ja käytäntöjä on käyty läpi yhteistyössä yhteisöjen kanssa vuoden 2022 aikana. Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää yleisavustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Taidelaitosten yleisavustusten jakoperusteet 2023

Vuodelle 2023 taidelaitosavustuksia esitetään jaettavaksi yhteensä 18 toimijalle. Taidelaitosavustus jakautuu raha-avustukseen sekä tila-avustukseen.

Raha-avustusta jaetaan vuonna 2023 yhteensä 7 810 000 €. Vuonna 2022 Taidelaitosten raha-avustus oli 7 630 000 €. Vuoden 2023 raha-avustus on siis 180 000 euroa suurempi kuin vuoden 2022 avustusmääräraha. Nousua vuoteen 2022 verrattuna on hieman yli 2%.

Vuonna 2022 raha-avustusten lisäystä kohdennettiin pienempiin taidelaitoksiin yhteensä 100 000 €. Suurimpia taidelaitoksia ei nostossa huomioitu.

Vuoden 2023 tavoite on nostaa kaikkien taidelaitosten avustuksia tasaisesti niin, että jaettava summa on laskettu sen prosenttiosuuden mukaan, mikä on kunkin toimijan tämän hetkinen osuus raha-avustuksen kokonaissummasta. Tätä laskelmaa on harkinnanvaraisesti tasattu toimijoiden kesken. Näin vuoden 2023 raha-avustuksissa painottuvat suuremmat taidelaitokset.

Vuoden 2023 ylimääräiset avustukset

Taidelaitoksille jaettavan raha-avustuksen lisäksi vuodelle 2023 on poikkeuksellisesti jaossa 194 000 € ylimääräinen avustussumma. Tämä johtuu siitä, että Tampere-talon hallinnoimaa Tampereen oopperalle tarkoitettua avustusta ei vuoden 2023 osalta jaeta. Syynä on, että koronan vuoksi oopperaa ei pystytty vuonna 2021 järjestämään. Avustusta ei tuolloin peritty takaisin, vaan sen sovittiin korvaavan vuodelle 2023 tarkoitettu ooppera-avustus. Säästynyt summa (194 000 €) on jaettu muiden taidelaitosten kesken samalla periaatteella kuin varsinainen raha-avustus.

Vuonna 2023 esitetään jaettavaksi myös erillinen 40 000 € kehittämismääräraha Tampereen Teatterin teatterirakennuksen peruskorjaushankkeen suunnitteluun.

Tila-avustus

Pirkanmaan musiikkiopisto, Tampereen Teatteri, Teatteri Mukamas, Tanssiteatteri Mobita/Dansco, Lastenkirjainstituutti, Pyynikin kesäteatterisäätiö ja Työväenmuseo Werstas saavat avustuspäätöksellä tiloja vastikkeetta käyttöönsä.

Kulttuurin palveluryhmällä on kyseisistä tiloista sisäiset vuokrasopimukset kaupungin kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -ryhmän kanssa ja palveluryhmä maksaa päätöksessä mainitut tilakustannukset sisäisesti laskua vastaan. Tilakustannukset sisältyvät sivistys- ja kulttuurilautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa avustustoiminnan varauksiin. Asian liitteenä olevassa avustusesityksessä eritellään raha-avustukset sekä tilakustannukset.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Taidelaitosten yleisavustukset vuodelle 2023 myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla,​ että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen,​ mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa,​ mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Koordinaattori Jaana Leppäkorpi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Hakijat, Heini Ruski, Teemu Irri, Jaana Hartman, Katja Gråsten, Päivi Lehtinen, Juha Ahonen, Kristiina Järvelä, Saara Kavén, Jaana Leppäkorpi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.