Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 24.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 11 Merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustukset vuodelle 2023 

TRE:247/05.01.00/2023

Valmistelija

  • Vuori Mika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Kirsi Nurmio, puh. 040 806 3135, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustuksia myönnetään julkisen sektorin toimintaa täydentävään, erityisen merkittävään hyvinvointia edistävään toimintaan. Tyypillisesti avustusta saavien yhteisöjen toimintaa on sitoutunut rahoittamaan myös joku muu julkista valtaa edustava taho ja yhteisöt ovat kaupungin näkökulmasta keskeisiä yhteistyökumppaneita.

Merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustusten hakuaika oli 14.11.–9.12.2022. Määräaikaan mennessä yleisavustusta haki 13 yhteisöä.

Avustamisen periaatteet ja arviointikriteerit

Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi kokouksessaan 5.10.2022 (§ 159) myöntämisperusteet merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustukselle. Avustuskokonaisuudessa yhdistyvät ne sosiaali- ja terveyslautakunnan aikaisemmin myöntämät kumppanuusavustukset, jotka myöntämisperusteiden pohjalta käydyissä neuvotteluissa Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa katsottiin kaupungille kuuluviksi. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu kaksi sivistys- ja kulttuurilautakunnan aiemmin myöntämää kumppanuusavustusta sekä osa Tampereen NMKY ry:lle aiemmin myönnetyistä toiminta-avustuksista. Merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustusten tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia ja varmistaa avustettavien yhteisöjen toiminta Tampereella. Kaupunki sitoutuu avustuksilla pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen. ​

Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen. Yhteisöllä tulee olla tarve avustukselle, mutta yhteisön taloudellisen kokonaistilanteen on oltava vakaa. Yhteisön oman varainhankinnan on oltava tasapainossa suhteessa toiminnan kuluihin ja saatuihin avustuksiin. Yleisavustuksella tuettavia menoja ovat avustettavasta toiminnasta aiheutuvat kulut.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.

Avustusesitys

Merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustusta esitetään myönnettäväksi seuraaville yhdistyksille:

  • Artteli kumppanuusyhdistys ry
  • Kansalaistalo Mansikkapaikka ry
  • Nääsville ry
  • Setlementti Tampere ry
  • Tampereen A-kilta ry
  • Tampereen ensi- ja turvakoti ry
  • Tampereen Icehearts ry
  • Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry
  • Tampereen kesäsiirtolayhdistys ry
  • Tampereen NMKY ry
  • TampereMissio ry
  • Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry


Avustusta ei esitetä myönnettäväksi Koivupirtin säätiölle, koska toimintaa tullaan jatkossa järjestämään ostopalvelulla Pirkanmaan hyvinvointialueella. Setlementti Tampere ry haki avustusta myös Miesten Talo Mattilalle, mutta siihen aiempina vuosina myönnetty tuki kohdennetaan nyt hakijan pyynnöstä Tsemppi-toimintaan. Lisäksi Setlementti Tampere ry:n hakemus Omavoima-toimintaan ja TampereMissio ry:n hakemus Aamukorva-toimintaan siirretään käsiteltäväksi Pirkanmaan hyvinvointialueella, koska toimintojen katsottiin kuuluvan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Avustusta esitetään myönnettäväksi 12 yhteisölle yhteensä 2 344 240 eurolla. Liitteenä on kooste esitetyistä avustuskohteista ja niihin myönnettävistä avustuksista sekä edellisen vuoden avustussummat. 

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää yleisavustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Hakemusasiakirjoja voi pyytää nähtäväksi suunnittelija Kirsi Nurmiolta, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 806 3135.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Merkittävän hyvinvointia edistävän toiminnan yleisavustukset vuodelle 2023 myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Kirsi Nurmio oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä lisäsi liitteen sivulle neljä maininnan Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n Päiväryhmä Pikku-Miinasta. Puheenjohtaja hyväksyi päivitetyn liitteen asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Hakijat, Hanna Karojärvi, Johanna Heine, Susanna Lundström, Jaana Ylänen, Teemu Irri, Päivi Lehtinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.