Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 24.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 9 Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustukset vuodelle 2023 

TRE:7199/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, puh. 040 800 4836, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2023 festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusten hakuaika oli 1.–30.11.2022. Määräaikaan mennessä festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusta haki 23 yhteisöä. Edellisessä haussa hakijoita oli 24.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan vuosisuunnitelman 2023 mukaisesti kulttuurin avustuksiin kohdistetaan vuonna 2023 lisäpanostuksia kompensoimaan kohonnutta kustannustasoa. Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusten määräraha vuodelle 2023 on 600 000 euroa, eli lisäystä edellisvuoteen on 39 000 euroa. Lisäksi tästä avustuskokonaisuudesta myönnettäviin tila-avustuksiin on talousarviossa varattu 46 908,13 euroa, kun vastaava summa vuonna 2022 oli 44 535,99 euroa.

Avustamisen periaatteet ja arviointikriteerit

Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää Tampereella järjestettävien, vakiintuneiden festivaalien ja kulttuuritapahtumien toteuttamiseen. Avustuksen tavoitteena on turvata kulttuuri- ja tapahtumatarjonnan monipuolisuus sekä kulttuurin saavutettavuus. Avustuskokonaisuudelle on määritelty myöntämisperusteet, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 156).

Festivaalin tai tapahtuman tulee olla järjestetty vähintään kaksi kertaa, ja tapahtuman järjestäjällä tulee olla potentiaalia ja kykyä kehittää sitä edelleen. Festivaaliksi katsotaan kulttuuritapahtumat, jotka ovat kestoltaan 2–10 päivää. Myös yksipäiväisiä tapahtumia voidaan avustaa, mikäli niiden merkittävyys taiteenalansa kentässä on erityisen suuri. Avustus on tarkoitettu festivaaleille ja tapahtumille, jotka ovat kulttuurisilta sisällöiltään korkeatasoisia, ammattimaisesti toteutettuja ja merkittäviä paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja/tai kansainvälisesti. 

Avustuksista päätettäessä otetaan huomioon avustettavan toiminnan vastaavuus avustamisen tavoitteisiin sekä toiminnan laajuus. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen sekä tapahtuman taloudelliseen tilanteeseen. Yhteisöllä tulee olla tarve avustukselle, mutta yhteisön taloudellisen kokonaistilanteen on oltava vakaa. Yhteisön oman varainhankinnan on oltava tasapainossa suhteessa toiminnan kuluihin ja saatuihin avustuksiin. Avustus saa kattaa korkeintaan 80 % hakijan hyväksyttävistä menoista. Yleisavustuksella tuettavia menoja ovat avustettavasta toiminnasta aiheutuvat kulut. Hallintokulujen suhteettoman suuri osuus edellisen tilikauden kokonaismenoista vaikuttaa avustukseen alentavasti. Avustusta saavan yhteisön on järjestettävä kirjanpitonsa siten, että myös avustuksen käyttöä voidaan tarkastella kirjanpidosta.

Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.

Avustusesitys

Hakemusten arviointia on tehty työryhmässä, jossa on mukana edustajia kulttuurin palveluryhmästä sekä elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen tapahtumapalvelut -yksiköstä.

Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustuksen 600 000 euron määrärahasta esitetään kohdennettavaksi 12 000 euroa kulttuurin kehittämisavustuksiin, joita myös festivaalit ja suuret yleisötapahtumat voivat hakea myöhemmin vuoden 2023 aikana. Kehittämisavustusta voidaan myöntää yhteisöjen normaalista perustoiminnasta poikkeavaan toimintaan, joka ei kuulu yleisavustuksen piiriin. Tällaista voi olla muun muassa yhteistyöverkostojen rakentaminen, kokeilut ja työskentelytapojen kehittäminen (esim. uudenlaiset toimintamallit, konseptit, tilaratkaisut), osaamisen kehittäminen tai EU-rahoituksen hakeminen.

Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustusta esitetään myönnettäväksi 19 yhteisölle raha-avustuksena yhteensä 588 000 euroa. Asian liitteenä on kooste avustusta vuodelle 2023 hakeneista yhteisöistä, esitetyistä avustussummista ja kahden edellisen vuoden myönnetyistä avustuksista.

Yleisavustuksen lisäksi kolmelle yhteisölle esitetään myönnettäväksi tila-avustusta. Tampereen Elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry, Tampereen Teatterikesä ry sekä Suomen Nuorisoseurat ry:n Pispalan Sottiisi saavat kaupungin tiloja vastikkeetta käyttöönsä yhteensä 46 908,13 euron arvosta. Kulttuurin palveluryhmällä on kyseisistä tiloista vuokrasopimus kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -yksikön kanssa, jolle kulttuurin palveluryhmä maksaa päätöksessä mainitut tilakustannukset yhteisöjen tila-avustuksena laskua vastaan. Liitteessä on kooste tila-avustusta saavista yhteisöistä, esitetyistä tila-avustussummista sekä kahden edellisen vuoden myönnetyistä tila-avustuksista.

Arvioinnin perusteella Finncon-yhdistys ry:n ja Folk Art Tampere ry:n järjestämät tapahtumat eivät täytä Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteisiin (sivistys- ja kulttuurilautakunta 5.10.2022, § 156) kirjattuja edellytyksiä toiminnan laajuudesta, vaan tapahtumat katsotaan kuuluvaksi paremmin kulttuurin kerta-avustuksen piiriin. Hakemuksia ei siirretä suoraan käsiteltäväksi kerta-avustuksina, vaan yhteisöjen pitää hakea kulttuurin kerta-avustusta erikseen sille osoitetulla lomakkeella.

Tampereen arkkitehtuuri- ja muotoiluyhdistys TAD ry:n hakemus hylätään, sillä yhdistys saa tapahtumaansa vuosittain rahallista tukea Tampereen kaupungin asemakaavoitusyksiköstä. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.

Moron peräkonttikirppis -tapahtuman hakemus hylätään, sillä se ei täytä yhteisöille suunnatun yleisavustuksen myöntämisperusteita, eikä hakemusta voitu arvioida normaalisti. Hakijana ei ollut rekisteröity yhteisö, lomaketta ei oltu täytetty asianmukaisesti eikä sen yhteydessä ollut vaadittuja liitteitä.

Hakulomakkeella oli mahdollista hakea yleisavustuksen lisäksi myös Pakkahuoneen kiintiöpäiviä. Kulttuuriyhdistys DesignOnTampere ry:n hakemus koski pelkästään niitä, eikä sitä siksi ole laskettu mukaan yleisavustushakijoiden kokonaismäärään tai liitetty tämän päätöksen liitteenä olevaan taulukkoon.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää yleisavustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Hakemusasiakirjoja voi pyytää nähtäväksi tapahtumakoordinaattori Venla Moisalalta, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 4836.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien yleisavustukset vuodelle 2023 myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti raha-avustuksina kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137010, sisäinen tilaus 25801, festivaalit ja suuret yleisötapahtumat, sekä tila-avustuksina kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137011.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi. 

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2023 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Kirsi-Kaisa Sinisalo ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Hakijat, Juha Ahonen, Marianna Lehtinen, Venla Moisala, Minnakaisa Kuivalainen, Marko Stenström, Anna Szalay, Aliisa Piirla, Susanna Lundström, Teemu Irri, Päivi Lehtinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.