Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 14.2.2023

§ 26 Yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontasuunnitelma 2023 

TRE:639/00.01.02/2023

Valmistelija

  • Salomaa-Niemi Sari, Erikoissuunnittelija
  • Montin-Niemi Pia-Christine, Valvontakoordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi, puh. 050 345 1168 ja valvontakoordinaattori, Pia-Christine Montin-Niemi, puh. 050 528 7379, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontaa tarkennetaan vuosittain laadittavalla valvonnan vuosisuunnitelmalla. Vuosisuunnitelmassa määritellään valvonnan tarkoitus ja tavoitteet sekä toteuttaminen ja kehittäminen.

Valvonta yksityisessä varhaiskasvatuksessa perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lain mukaan varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palvelun tuottajan järjestämän varhaiskasvatuksen osalta Aluehallintovirasto, Valvira sekä kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Tampereella ohjauksen ja valvonnan kohteena olevia varhaiskasvatuspalveluita tuotetaan palvelusetelillä tuettuna palveluna, ostopalveluna ja yksityisen hoidon tuella. Yksityisen varhaiskasvatuksen toimintamuotoja ovat päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit, perhepäivähoito ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhot.

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus ja valvonta perustuu perusopetuslakiin (628/1998) ja -asetukseen (852/1998). Tampereella yksityisten palveluntuottajien toimintaa järjestetään avustettuna toimintana.

Valvontaviranomaisten on toteutettava valvontaa ensisijaisesti antamalla toiminnan järjestäjälle ja palveluntuottajille tarpeellista ohjausta ja neuvontaa sekä seuraamalla toiminnan kehitystä yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Valvonta ja ohjaus järjestää vuoden aikana 10 iltakoulutusta varhaiskasvatussuunnitelman käyttöä tukevista aiheista. Jokaisen yksityisen päiväkodin velvollisuutta laatia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuoden 2023 aikana tuetaan ohjauksella ja koulutuksella.

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan painopisteinä vuonna 2023 on lapsen tuen järjestäminen, leikki ja työhyvinvointi. Kaikkiin päiväkoteihin tehdään kaksi ennalta ilmoitettua ja 1-2 ennalta ilmoittamatonta valvontakäyntiä vuodessa. Ryhmäperhepäiväkoteihin tehdään sekä yksi ennalta ilmoitettu että yksi ennalta ilmoittamaton käynti. Perhepäivähoitajien osalta valvontakäynti tehdään joka toinen vuosi. Ennalta ilmoittamattomilla valvontakäynneillä keskitytään henkilöstömitoituksen ja lapsiryhmän enimmäiskoon valvontaan. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimipisteisiin tehdään yksi ohjauskäynti vuoden aikana.

Vuoden 2023 aikana arvioidaan yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen nykytila eli tuottamistavat ja määrä suhteessa valvonnan ja ohjauksen vuosisuunnitelmaan ja resursointiin Tampereella. Arvioinnin tuloksia hyödynnetään valvonnan ja ohjauksen kehittämisessä sekä vuoden 2024 valvontasuunnitelman laatimisessa.

Vuoden 2023 valvontasuunnitelma on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontasuunnitelma 2023 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sari Salomaa-Niemi, Pia-Christine Montin-Niemi, Marjatta Silvennoinen, Mika Vuori, Elina Kalliohaka, Elli Rasimus, Katri Mantere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.