Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 14.2.2023

§ 30 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan toimivallan siirto viranhaltijoille 15.2.2023 alkaen 

TRE:777/00.02.01/2023

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081, perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto,​ puh. 040 485 1059,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tämän asian liitteenä olevassa asiakirjassa on määritelty palvelualueen toiminnan sujuvan järjestämisen kannalta tarpeelliset päätösvallan siirrot yhdessä muiden lautakunnan aiemmin tekemien päätösvallan siirtojen kanssa. Kuntalain (410/2015) 87 §:n 2 momentin mukaisesti tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa, joten päätösvalta on siirrettävissä ainoastaan virkasuhteiselle henkilölle. Hallintosäännön 17 §:n 12 kohdan nojalla viranhaltijat, joille lautakunnan toimivalta siirretään, toimivat päätöksenteon osalta lautakunnan alaisena. Viranhaltijoiden on päätösvaltaa käyttäessään noudatettava, mitä lainsäädännössä on säädetty. Päätösvaltaa käytettäessä on noudatettava myös tämän lautakunnan vahvistamia yleisiä ohjeita ja määräyksiä.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2023, § 19) mukaan sivistys- ja kulttuuriltautakunta vastaa oppivelvollisuuslain (1214/2020) mukaisesta asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuusta perusopetuksen osalta. Jatkossa perusopetusjohtajalla olisi toimivalta päättää oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämisestä määräajaksi tai toistaiseksi perusopetuksen oppilaan ja hänen huoltajansa hakemuksesta (oppivelvollisuuslaki 7 § 1–3 mom.). Lisäksi perusopetusjohtaja voisi jatkossa päättää koulutuksen maksuttomuudesta ja sen pidentämisestä pyydettäessä (oppivelvollisuuslaki 16 § ja perusopetuslaki 31 §). Opetusjohtajalle ehdotetaan siirrettäväksi toimivalta päättää perusopetuksen suorittamisen jatkamisesta lasten perusopetuksessa (perusopetuslaki 26 § 1 mom. ja oppivelvollisuuslaki 5 § 3 mom.).

Hallintosäännön § 17 mukaan lautakunta päättää avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti. Lisäksi sivistys- ja kulttuurilautakunta päättää avustuslajikohtaisista myöntämisperusteista. Lautakunnan toimivallan siirtoja tarkennetaan nyt vastaamaan voimassa olevia Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisiä periaatteita sekä avustuslajikohtaisia myöntämisperusteita, joissa on jo määritelty apurahoihin ja avustuksiin liittyvää päätösvaltaa. Tämän asian liitteenä olevassa asiakirjassa kyseiset päätösvallan siirrot on esitetty kootusti. Pääosin yleisavustusten myöntämisestä päättää lautakunta, mutta niiden maksatukseen liittyvissä asioissa päätöksiä voivat tehdä viranhaltijat. Kohdeavustusten osalta myöntämiseen ja maksatukseen liittyviä päätöksiä tekevät pääosin viranhaltijat.

Osa aiemmista toimivallan siirroista on poistettu lainsäädännön muutoksista johtuen. Myös viittaukset säädöksiin ja hallintosääntöön on päivitetty ja lisäksi asiakirjan otsikointia on muutettu siten, että päätösvallan siirrot on jaoteltu palveluryhmittäin.

Ehdotus sivistys- ja kulttuurilautakunnan toimivallan siirtämiseksi lukiokoulutuksen viranhaltijoille 15.2.2023 alkaen on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Liitteessä mainitut päätösvallan siirrot hyväksytään tulevaksi voimaan 15.2.2023 alkaen.

Tämä päätös korvaa sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätöksen 14.6.2022 § 116.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki tekstilisäyksen liitteen sivulle viisi:

Yhteiset palvelut

18 § Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja päättää

  • kohde- ja yleisavustusten maksatuksen toimeenpanosta kaupunginhallituksen hyväksymien avustustoiminnan yleisten periaatteiden ja lautakunnan hyväksymien avustuslajikohtaisten myöntämisperusteiden mukaisesti (hallintosääntö 17 §)


Puheenjohtaja hyväksyi päivitetyn liitteen asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Kristiina Järvelä, Elli Rasimus, Pekka P. Paavola, Jukka Etu-Seppälä, Juha Ahonen, Mika Vuori, Marianna Lehtinen, Harri Jurvela, Ulla-Maija Ojalammi, Ville Raatikainen, Petri Peltonen, Heidi-Maria Kallio, Katri Mantere, Pirjo-Liisa Länkinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)