Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 21.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 15 Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen konserniohjeen ja Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohjeen uudistamisen tilannekatsaus 

TRE:389/00.01.01/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen konserniohje (kaupunginvaltuusto 16.12.2019 § 206) ja Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohje (kaupunginhallitus 12.6.2017 § 388) muodostavat kokonaisuuden, jolla kaupunki muodollisesti ohjaa konsernin yhtiöiden toimintaa. Konserniohjeella määritetään kaupungin ja tytäryhtiön välisen toiminnan pelisäännöt. Hyvä hallinto- ja johtamistapa -ohje on kaupungin ohje yhtiölle siitä, miten yhtiön tulee hallintonsa ja johtamisensa järjestää. Kuntalain 47 §:n mukaan kunnalla on oltava konserniohje ja siinä tulee antaa määräyksiä ainakin laissa luetelluista asioista. Valtuusto päättää konserniohjeen hyväksymisestä ja kaupunginhallitus hyvä hallinto- ja johtamistapaohjeesta.

Omistajaohjaus on valmistellut molempien ohjeiden uudistamista ja tavoitteena on samalla yhdistää nämä kaksi ohjetta yhdeksi kokonaisuudeksi. Tekstiä on tiivistetty ja selkeytetty, päällekkäisyyksiä on poistettu ja kohtia on pyritty lisäämään tai muuttamaan vastaamaan tämän päivän tavoitteita.

Konserniohje on valmiimpi ja sen tämänhetkinen luonnos on liitteenä luettavissa. Kokouksessa on tavoitteena käydä läpi luonnoksen keskeiset periaatteelliset muutokset ja käydä niiden ympäriltä keskustelu. Hyvä hallinto- ja johtamistapa -ohjeesta keskustellaan konsernijaostossa kevään aikana.

Lopulliset versiot tuodaan konsernijaoston käsittelyyn myöhemmin keväällä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen konserniohjeen ja Hyvä hallinto- ja johtamistapa Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohjeen uudistamisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)