Kaupunginhallitus, kokous 20.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 117 Ottolainauksen ja sijoitustoiminnan vuosiraportit 2022 

TRE:1332/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan valtuusto päättää varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista. Kaupunginvaltuusto on 16.9.2019 § 140 hyväksynyt rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteet. Ottolainoista ja sijoituksista raportoidaan normaalirytmillä talousraportoinnin yhteydessä ja lisäksi kerran vuodessa yksityiskohtaisemmin vuosiraportin muodossa kaupunginhallitukselle.

Toiminnassa on noudatettu valtuuston hyväksymiä rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteita sekä konsernijohtajan hyväksymiä vuosisuunnitelmia.

Sijoitussuunnitelmaa laadittaessa odotukset vuoden 2022 tuotoille olivat varovaisen positiiviset, mutta näkymä epäselvä: pandemian jälkivaikutuksia ja keskuspankkien toimia nousevaa inflaatiota vastaan oli vaikea ennakoida. Vuodesta 2022 muodostui erittäin vaikea sijoittajille, sillä hurjasti nouseva inflaatio ja sitä seuranneet koronnostojen sarjat veivät sekä osake- että korkosijoitusten tuotot vahvasti miinukselle. Myös keskuspankin pitkään jatkuneet arvopapereiden tukiostot vähenivät, mikä osaltaan lisäsi arvojen painumista.  

Vuoden 2022 lopussa kaupungin sijoitusten määrä oli 29,0 milj. euroa (2021: 34,3 milj. euroa) ja vuoden tuotoksi muodostui -9,5 prosenttia (2021: 17,​6 %). Parhaiten kaupungin salkussa tuottivat kiinteistösijoitukset ja muut vaihtoehtoiset sijoitukset. Tuotto jäi tavoitteena olleesta eläkeyhtiöiden keskimääräisestä tuotosta noin kolme prosenttiyksikköä. Suurin syy tähän oli näitä korkeampi listattujen osakesijoitusten paino ja listaamattomien sijoitusten alhaisempi paino. Tarkempia tietoja liitteenä olevassa raportissa.

Rahoitustoimintaa on niin ikään harjoitettu valtuuston hyväksymien periaatteiden ja konsernijohtajan hyväksymän lainanottosuunnitelman mukaisesti. Vuoden 2022 lopussa kaupungin lainamäärä oli 926 milj. euroa ja se kasvoi vuoden aikana noin 35 milj. eurolla, vaikka pitkäaikaisia rahalaitoslainoja ei nostettu lainkaan. Sen sijaan tytäryhtiöiltä konsernitilin kautta oleva lyhytaikainen velka kasvoi merkittävästi, joten nettona lopputulos oli edellä mainittu. Yhdessä noin 103 milj. euron suuruisten rahoitusleasing-​vastuiden kanssa korollisen vieraan pääoman määrä oli 1 029 milj. euroa.

Markkinoilla sekä lyhyet että pitkät korot nousivat voimakkaasti ja nopeasti, mutta tämä ei lähes 6 kk:n keskimääräisen koronmääräytymiskauden johdosta ennättänyt vielä vaikuttaa koko painollaan kaupungin korkokuluihin viime vuonna. Lisäksi korkokulujen nousua jarruttavat tehdyt koronvaihtosopimukset ja noin 56 prosenttia lainojen koroista oli suojattu vuoden lopulla. Efektiivinen korkokulu, joka sisältää viitekorot, marginaalit ja koronvaihtosopimukset, oli viime vuonna 1,37 prosenttia ja se laski hieman vuodesta 2021.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Ottolainauksen ja sijoitustoiminnan vuosiraportit 2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)