Kaupunginhallitus, kokous 20.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 118 Avustuksen myöntäminen Ukrainan ystävyyskaupunki Kiovalle osallistumalla Generators of Hope -kampanjaan 

TRE:659/02.04.02/2023

Valmistelija

  • Keskinen Maggie, Yhteysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145 ja kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen, puh. 040 538 8402, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Ukraina joutui sodan ja kriisin keskelle Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Sen myötä Ukrainaan ja sen lähialueille on syntynyt humanitäärinen kriisi. Venäjän hyökkäyssota jatkuu edelleen. Venäjä on erityisen voimakkaasti iskenyt Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Kylmyys ja sähkökatkot koettelevat ukrainalaisia.

Generators of Hope on Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan ja Eurocities-verkoston hallituksen puheenjohtaja Dario Nardellan yhdessä lanseerama kampanja, jonka tavoitteena on toimittaa Ukrainan huutavaan tarpeeseen generaattoreita.  Puhemies Metsola haastaa kaikki kaupungit ja kunnat mukaan kampanjaan. EU-tasolla asiasta on sovittu niin, että EU:n pelastuspalvelumekanismi vastaa tämän kampanjan osana Ukrainaan lahjoitettujen tarvikkeiden kuljetuskustannuksista ja logistiikasta. Suomessa sisäministeriö koordinoi tätä osuutta.

Tampereen kaupunki tuki Ukrainaa ja ystävyyskaupunki Kiovaa viime vuonna monin eri tavoin. Heti sodan sytyttyä kaupunki avusti Ukrainaa ja ukrainalaisia yhteensä 150 000 eurolla. Kesällä 2022 kiovalaisia nuoria osallistui kesäleirille. Lisäksi mm vielä loppuvuonna 2022 kaupunki lahjoitti ystävyyskaupunki Kiovalle ja Ichnian kaupungille yhteensä kuusi linja-autoa. Mukana oli avustustarvikkeita Kiovaan 10 000 euron arvosta.

Tuen tarve ei ole kadonnut ja Tampereen kaupunki osallistuu EU-tasoiseen Generators of Hope -kampanjaan järjestämällä generaattori- ja aggregaattikeräyksen Tampereella 6. - 28.2.2023, johon laitteita voivat lahjoittaa niin julkiset toimijat, yritykset kuin yksityiset kansalaisetkin. Keräyksen koordinoi strategia- ja kehittämisyksikön kansainvälisten asioiden tiimi. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä tarjoaa tilan laitteiden keräämiseen ja Tampereen Infra Oy testaa laitteiden toimivuuden.

Lisäksi Tampereen kaupunki ostaa itse generaattoreita lahjoitettavaksi 45 000 - 50 000 euron arvosta. Kahden pienemmän generaattorin kustannukset 5 000 - 7 000 euroa maksetaan strategia- ja kehittämisyksikön kustannuspaikalta 113226,​ Kansainvälinen toiminta,​ sisäinen tilaus 27478,​ mistä pormestari on tehnyt viranhaltijapäätöksen. Kiovan kaupunki on esittänyt toiveen isommasta generaattorista, 250 kW-500 kW, jolla jo esimerkiksi sairaalan tai muun laitoksen, esimerkiksi vesilaitoksen veden jakelun toiminta pystytään turvaamaan. Isomman generaattorin kustannukset 35 000 - 40 000 euroa esitetään maksettavan kaupunginhallituksen harkinnanvaraisista määrärahoista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki avustaa Ukrainan ystävyyskaupunki Kiovaa ja sen kansalaisia yhteensä enintään 40 000 eurolla osallistumalla Generators of Hope -kampanjaan.

Avustussumma maksetaan kaupunginhallituksen harkinnanvaraisesta varamäärärahasta kustannuspaikalta 113120, Kaupunginhallitus, sisäinen tilaus 20041.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Kaupunginhallituksen vuoden 2023 vuosisuunnitelmassa on varattu 150 000 euroa käytettäväksi kaupunginhallituksen vapaan harkinnan mukaan. Summasta on käytetty 5 000 euroa, joten jäljellä on 145 000 euroa.

Tiedoksi

Maggie Keskinen, Satu Vuorinen, Jukka Männikkö, Maija Ranta, Jussi Mäkituuri, Sanna Sipilä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.