Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 84 Tampereen strategian Tekemisen kaupunki päivityksen tilannekatsaus 

TRE:8434/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiapäällikkö Nina Mustikkamäki, puh. 040 138 9234, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupungin lakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen strategia Tekemisen kaupunki hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2021. Strategia pohjautuu Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmaan 2021-2025. Tampereen strategia tähtää vuoteen 2030 ja se perustuu tulevaisuuden muutostekijöihin. Strategia on ohjannut vuosien 2022 ja 2023 toiminnan ja talouden suunnittelua. Nyt valtuustokauden puolivälissä on arvioitu strategian etenemistä.

Strategian hyväksymisen jälkeen kaupungin toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia, jotka ovat nostaneet tarpeen arvioida Tampereen strategisen kokonaisuuden kyvykkyyttä vastata muutoksiin. Tällaisia ovat hyvinvointialueuudistus ja kaupungin uusi rooli, Venäjän hyökkäyssota ja turvallisuusympäristön muutokset sekä kuntatalouden kiristyvä tilanne.

Kaupunginhallitus kävi 19.12.2022 keskustelun strategian puolivälitarkastelusta ja sille luodusta prosessista, jossa kevään 2023 aikana toteutetaan strategian väliarviointi sekä mahdollinen toimintaympäristön muutoksiin pohjautuva strategian päivittäminen. Kevään 2023 aikana tullaan toteuttamaan myös lautakuntien ja konsernihallinnon palvelusuunnitelmien päivitys. Palvelusuunnitelmat ovat osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää, joten mahdolliset strategian muutosteemat on huomioitavissa strategian ohella myös palvelusuunnitelmien päivityksissä.

Hyväksytyn puolivälitarkastelun prosessin mukaisesti valtuustolle ja ylimmälle johdolle järjestettiin 7.2.2023 webinaari, jossa esiteltiin strategian väliarviointi sekä käytiin asiantuntija-alustusten pohjalta keskustelua strategian päivitystarpeista. Yleisö osallistui keskusteluun Mentimeter -äänestyksillä. Webinaarin osallistavat aineistot on koottu yhteen ja näiden pohjalta on tehty ehdotuksia strategian päivittämiseksi sekä lautakuntien ja konsernihallinnon palvelusuunnitelmien päivityksissä huomioon otettaviksi teemoiksi. Lisäksi on koottu yhteen muita strategian teknisluonteisia muutostarpeita, jotka liittyvät mm. vanhentuneisiin mittareihin.

Kaupunginhallituksen 20.2.2023 linjaamien päivitystarpeiden laajuudesta riippuen strategiamuutokset menevät viikoilla 8-10 kommenttikierroksille valtuustoryhmiin ja palvelualueille sekä edelleen kaupunginhallituksen käsittelyn 10.4.2023 kautta hyväksyttäväksi valtuustoon 24.4.2023. Mikäli kaupunginhallitus linjaa, että strategian päivitystarpeet ovat vähäisiä, etenee asia ilman kommenttikierroksia valtuustolle 24.4.2023 kaupungin päätöksentekoprosessin mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen strategian Tekemisen kaupunki päivityksen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä strategiapäällikkö Nina Mustikkamäelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Nina Mustikkamäki, Heidi Ilvonen, Tuomas Huhtala, Mikko Nurminen, Lauri Savisaari, Teppo Rantanen, Johanna Ahlgrén-Holappa, Sirpa Kolehmainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)