Yhdyskuntalautakunta, kokous 21.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 87 Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman katsaus 1 - 12/2022 

TRE:5869/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista. Vuoden 2022 vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen huhtikuun tilanteesta lautakunnalle raportoitiin vain talouden osalta.

Lautakunnan seurantaraportissa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2022 aikana. Seurantaraportin liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteumaennuste. Yhdyskuntalautakunnan toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet vuoden aikana pääsääntöisesti hyvin. Lautakunnan 20 kokonaisuudesta 9 toteutui vuoden loppuun mennessä suunnitellusti ja 11 osittain. Suhteellisesti eniten poikkeamia on Tulevaisuuden edelläkävijyyden painopisteeseen kuuluvissa toimenpidekokonaisuuksissa. Hiilineutraaleja tekoja -painopisteen kokonaisuuksissa toimenpiteet toteutuivat puolestaan selvästi elokuun raportoinnissa ennustettua paremmin. Poikkeamia sekä raportointikauden onnistumisia on avattu tarkemmin seurantaraportissa.

Yhdyskuntalautakunnan tilinpäätöksen toimintakate toteutui 0,8 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Lautakunnan bruttoinvestoinnit ovat 67,9 milj. euroa, mikä on 4,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi. Rahoitusosuuksien toteuma on 5,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempi. Nettoinvestoinnit ovat 62,6 milj. euroa, mikä on 9,8 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempi.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (KV 21.2.2022 § 15) suuruudeltaan 0,03 milj. euron talousarviomuutoksen yhdyskuntalautakunnan Unalab-projektin käyttötalousmenoihin. Unalabissa on EU-rahoitus ja muutoksen nettovaikutus palvelualueen ja kaupungin tulokseen on +/- 0 euroa. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa (KV 21.2.2022 § 15) 0,03 milj. euron investoinnin uudelleenbudjetoinnin lautakunnan Unalab-projektiin (viherseinäpilotti) sekä 3,9 milj. euron investointien uudelleenbudjetoinnit vuodelta 2021 siirtyneistä kehitysohjelmien hankkeiden rahoista. Kehitysohjelmien uudelleenbudjetoinnista 3,8 milj. euroa kohdistuu Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmaan ja 0,1 milj. euroa Hiedanranta-kehitysohjelmaan. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa (KV 24.10.2022 § 163) suuruudeltaan 0,323 milj. euron teknisen talousarviomuutoksen yhdyskuntalautakunnan ja joukkoliikennelautakunnan maksaman raitiotien hallintokustannusvastikkeen kohdistamiseen. Muutoksella hallintokustannusvastikkeen kohdentumista tarkennettiin lautakuntien välillä vähentämällä joukkoliikennelautakunnan vuokrakuluja 0,323 milj. euroa ja kasvattamalla samalla määrällä yhdyskuntalautakunnan vuokrakuluja. Muutoksen nettovaikutus palvelualueen ja kaupungin tulokseen on +/- 0 euroa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa (KV 24.10.2022 § 163) 0,24 milj. euron lisäyksen Osallistuvan budjetoinnin (OSBU) hankkeisiin.

Talousarvio sisältää 1,1 milj. euroa kaupungin johtoryhmän 8.6.2021 asettamia karsinta- ja lisätulotavoitteita kohdistuen lautakunnan palveluryhmien käyttötaloustuloihin ja käyttötalousmenoihin.

Lautakunnan tuloslaskelman toimintatuotot ylittivät 1,2 milj. eurolla vuosisuunnitelman, mikä johtuu pääosin katutilavalvonnan tuottojen sekä lumenvastaanoton tuottojen, hulevesisuunnittelun tuottojen ja yleiskaavoituksen tuottojen ylityksistä. Toisaalta rakennusvalvonnan, kiinteistönmuodostuksen, asemakaavoituksen sekä kadunvarsipysäköinnin ja asukaspysäköinnin tuotot alittuivat. Toimintakulut (sisältäen valmistus omaan käyttöön) toteutuivat 2,0 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina. Toimintakulujen ylitys johtui osittain katujen kunnossapidon kustannusten ylityksestä, mutta myös viher- ja hulevesisuunnittelun kulut ylittyivät. Toisaalta asemakaavoituksessa toimintakulut alittuivat. Myös lautakunnan henkilöstökulut alittuivat, mikä johtuu osittain osavuotisesti täyttämättä olevista vakansseista sekä osa-aikaisuuksista, jotka alensivat henkilöstökuluja.  

Lautakuntaan nähden sitovaa on projektijärjestelmän projekti M1114_21000, jonka sopimushinta on 0,75 milj. euroa ja joka varataan kaupungin omien maiden asemakaavoitukseen eikä rahaa saa käyttää muuhun käyttötarkoitukseen. Projektin tammi-joulukuun mukainen toteuma on 0,2 milj. euroa.  

Lautakunnan perustoiminnan bruttoinvestoinnit toteutuivat 2,1 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina ja nettoinvestoinnit 2,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempinä. Nettoinvestointien alituksesta esitetään uudelleenbudjetoitavaksi vuodelle 2023 yhteensä 1,8 milj. euroa. Alkuvuodesta kilpailutettujen urakoiden kustannustason 5-30 prosentin noususta johtuen seitsemän vuosisuunnitelman kohteen aloitusta siirrettiin tuleville vuosille. Kustannustason nousu käynnissä olevissa kohteissa sekä mm. Kolmenkulmantien louhintaurakan laajentuminen ja joidenkin kohteiden siirrot vuodelta 2021 vuodelle 2022 aiheuttivat bruttoinvestointien ylitystä talousarvioon verrattuna.  

Saadut investointien rahoitusosuudet 5,3 milj. euroa koostuivat Asumisen ja kehittämisen rahastolta (ARA), Traficomilta (kävelyn ja pyöräilyn edistämishankkeet) sekä kehitysohjelmien hankkeisiin (Tampereen henkilöratapihan uudistamishanke TAHERA ja kaupunkiturvallisuushanke SURE) saaduista rahoitusosuuksista. Saatuja rahoitusosuuksia ei oltu budjetoitu.

Lautakunnan talousarvioon sisältyvän, ja erikseen talousarviossa sitovan, Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman bruttoinvestoinnit toteutuivat 6,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempinä ja nettoinvestoinnit 7,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempinä. Alitus johtui saaduista 0,9 milj. euron rahoitusosuuksista sekä joidenkin talousarviovuodelle suunniteltujen hankkeiden siirtymisestä vuodelle 2023 (Itsenäisyydenkadun alikulkutunnelin ja Ratapihankadun sillan toteutus). Alituksesta esitetään uudelleenbudjetoitavaksi vuodelle 2023 Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmaan 5,0 milj. euroa.

Lautakunnan OSBU-investoinnit toteutuivat 0,24 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä ja säästö esitetään uudelleenbudjetoitavaksi vuodelle 2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman katsaus 1-12/2022 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ari Vandell poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Tuomas Huhtala, Marko Sivonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)