Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 18.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 35 Konserniyhtiöiden EU:n 100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia -mission kumppanuus 

TRE:1913/11.01.01/2023

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampere on valittu vuonna 2022 sadan ilmastoneutraaliutta tavoittelevan eurooppalaisen edelläkävijäkaupungin joukkoon (100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia EU-missio, 100 climateneutral and smart cities). Mission tehtävänä on auttaa kaupunkeja saavuttamaan kunnianhimoiset ilmastonmuutoksen hillinnän tavoitteensa. 

Tämä missio liittyy myös toiseen EU:n ilmastomissioon Missio: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen - Adaptation to Climate change, josta pormestari on tehnyt päätöksen 9.12.2022 § 161 (TRE:8286/11.01.00/2022), ja jossa todetaan kaupungin valinta myös 100 climate-neutral and smart cities missioon sekä tuodaan esiin kaupungin sitoutumista ilmastokestävyyteen 2030 mennessä. 100 Ilmastoneutraalin ja älykkään kaupungin ryhmään kuuluminen lisää tamperelaisen ilmastotyön näkyvyyttä, avaa uusia EU-tason yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia sekä kasvattaa kaupungin kiinnostavuutta ilmastoystävällisten investointien kohteena. EU-mission tehtävänä on tuoda käytännön ratkaisuja kaikkein hankalimpiin yhteisiin ilmasto-ongelmiin vuoteen 2030 mennessä. Osallistujakaupungit toimivat kokeilukohteina ja innovaatiokeskuksina ja tätä kautta myös esimerkkinä muille kaupungeille.

EU:n missioon osallistuvat kaupungit saavat ilmastotyöhön komissiolta räätälöityä tukea esimerkiksi investointien suunnitteluun ja toteuttamiseen, rahoitusmekanismien hyödyntämiseen, verkostoitumiseen sekä eri tahojen osallistamiseen. EU:n missioon osallistuminen edellyttää Climate City Contractin (Ilmastokaupunkisopimuksen sitoumus) laatimista liitteineen, jonka Tampere aikoo palauttaa syksyllä 2023. Climate City Contract koostuu kolmesta osasta, jotka ovat 2030 Climate Neutrality Commitments (Ilmastositoumukset), 2030 Climate Neutrality Action Plan (toimenpidesuunnitelma) ja 2030 Climate Neutrality Investment Plan (investointisuunnitelma). Ilmastokaupunkisopimuksen sitoumuksen hyväksymisestä päättää erikseen sen valmistuttua hallintosäännön mukaan toimivaltainen viranomainen.

Ilmastokaupunkisopimuksen sitoumus valmistellaan yhdessä eri sidosryhmien kanssa. Sidosryhmiä pyydetään mukaan vauhdittamaan muutosta kohti vihreää ja digitaalista siirtymää, luomaan edellytyksiä kestävälle kasvulle ja vahvistamaan ilmastotyön hiilikädenjälkeä. Tätä työtä on jo aloitettu Ilmastokumppanit-hankkeessa, johon on sitoutunut myös moni Tampereen konserniyhtiö. Ilmastositoumuksen laadintaprosessin aikana luodaan yhteistyömalli kaupunkien ilmastomission paikalliseen toteutukseen, jotta saadaan kumppaneita kiihdyttämään ja mahdollistamaan muutosta. Kumppanien sitoumus tulee sisältämään yhteisen sitoumustekstin siitä, miten saavutamme hiilineutraalin Tampereen 2030, sekä kumppanikohtaisen liitteen, jossa kirjataan kumppanin oma rooli hiilineutraalin ja älykkään Tampereen saavuttamiseksi, omat kehittämistoimet, päästövähennykset ja ilmastoinvestoinnit.

Ilmastokaupunkisopimuksen sitoumuksen laadinta on kesken ja prosessin edetessä yhteistyökumppaneiden sitouttaminen tulee kehittymään. Eri tahojen osallistuminen EU:n missioon on mission onnistumiselle erittäin tärkeää. Tampereen ilmastotyö painottuu kuudelle sektorille, joita ovat kaupunkisuunnittelu, liikkuminen ja liikenne, rakentaminen, energia, kulutus ja kaupunkiluonto. Kumppaneiden toimenpiteet voivat liittyä johonkin näistä teemoista. EU:n missio tarjoaa mahdollisuuden tehdä organisaation ilmastotyötä näkyväksi ja olla osa laajempaa eurooppalaista yhteistyötä. Tampereen kaupunki tarjoaa mukaan liittyville kumppaneille koulutuksia ja verkostoja. Kumppanuus mahdollistaa siis paitsi hiilijalanjäljen pienentämisen, myös oman organisaation kädenjäljen kasvattamisen.

Tampereen kaupunki kannustaa tytäryhtiöitään sitoutumaan ilmastokaupunkisitoumuksen kumppaneiksi. Tytäryhtiöitä tullaan tiedottamaan toiminnan- ja talouden tietopyynnön yhteydessä sitoumuksen edellyttämistä tarkemmista tietotarpeista, jotka yhtiö voi ilmoittaa elokuun aikana. Sitoumuksen tekemisen yhteydessä tytäryhtiöt voivat halutessaan päivittää Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaan aiemmin ilmoittamiaan ilmastotoimenpiteitä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Konsernijaoston konserniyhtiöiden EU:n 100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia -mission kumppanuudesta käymä keskustelu merkitään tiedoksi. Konserniyhtöitä kannustetaan sitoutumaan kumppaneiksi missioon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Ville Taivassalo, Johanna Saarinen, Kari Kankaala, Emmi Nieminen, Nina Mustikkamäki, Sanna Mari Huikuri, Jukka Männikkö, Anna-Maija Väänänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)