Perustelut
TE-palvelut 2024 -uudistuksessa lakisääteiset julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 ja kunnat tulevat toimimaan laajasti työllisyys- ja yrityspalvelujen järjestäjinä. Julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuun toteuttamiseen kytketään valtionosuuspohjainen rahoitusmalli, joka ohjaa kuntien toimintaa nopean työllistymisen edistämiseen. Osaavan työvoiman saatavuus ja vaikuttavasti toteutuva kohtaanto ovat talouden, kasvun ja kilpailukyvyn keskeisiä tekijöitä sekä työllistyminen ja työssä pysyminen kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahva edistäjä. Työllisyyttä ja osaavan työvoiman saatavuutta turvataan ekosysteemipohjaisen palvelurakenteen – elinkeinoelämä, koulutusorganisaatiot, yksityinen ja kolmas sektori, hyvinvointialue – toiminnalla ja sen kehittämisellä.
Työllisyys- ja kasvupalvelujen toimintaympäristö ja rooli muuttuu merkittävästi tulevan palvelurakenneuudistuksen myötä TE-palvelujen siirtyessä kuntien järjestämisvastuulle. Tiedolla johtamisen tukena käytettävien tilastollisten analyysien, raporttien ja visualisointien merkitys korostuu toiminnanohjauksessa ja varmistaa asiakkaiden sujuvan palvelun, vaikuttavuuden ja tuottavuuden.
Suunnittelijan laatimien analyysien avulla voidaan kerätä tietoa työmarkkinoiden tilasta ja kehityssuunnista, mikä auttaa parantamaan työllisyyspalveluiden tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Suunnittelijan tuottaman data-analytiikan ja tiedon avulla voidaan tunnistaa organisaation prosesseissa ja toiminnassa mahdollisia ongelmakohtia ja pullonkauloja, joita voidaan parantaa. Tiedon avulla voidaan analysoida myös asiakkaiden käyttäytymistä ja tarpeita, jolloin työllisyys- ja kasvupalvelut voi parantaa asiakaskokemusta ja kehittää tuotteita tai palveluita, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin paremmin.
TE-palvelut 2024 -uudistuksen järjestämisvastuun siirtymiseen saakka käynnissä olevan kuntakokeilun palvelujen turvaaminen edellyttää tehtävien vakinaistamista. Vakituisilla viroilla turvataan työllisyys- ja kasvupalvelujen lakisääteisen ydintehtävän vaikuttavaan ja tulokselliseen toteuttamiseen tarvittavan osaamisen saaminen ja säilyminen organisaatiossa sekä mahdollisuus ammattitaitoiseen, asiantuntevaan ja laadukkaaseen valmistautumiseen TE-palvelut 2024 -uudistuksen tuomiin laajeneviin lakisääteisiin vastuisiin. Työ- ja virkasuhteisia tehtäviä vakinaistetaan asteittain uudistuksen edetessä. Laki työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta (1269/2020) on voimassa 31.12.2024 asti ja maaliskuussa 2023 vahvistetussa TE-palvelut 2024 -uudistuksessa lakisääteiset julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 alkaen.
Esitetään, että työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään rekrytointipalvelujen ja kohtaannon kehittämispalveluihin perustetaan suunnittelijan virka 1.6.2023 alkaen.
Perustettavan viran tiedot:
Toimintayksikkö: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmä, rekrytointipalvelut ja kohtaanto, kehittämispalvelut
Tehtävänimike: Suunnittelija
Kustannuspaikka: 154050
Esihenkilö: Kehityspäällikkö
Palvelussuhteen laji: virka
Palkka: 3532,30 €/kk
Sopimus/hinnoittelu: KVTES, 01ASI040, TVA taso 2
Asema: muu
Esihenkilösasema: ei
Työaikajärjestelmä: KVTES, toimistotyöaika 36,25 h/vko
Kokoaikainen, 100 %
Vakanssi sisältyy vuoden 2023 talous- ja henkilöstösuunnitelmaan.
Tampereen kaupungin hallintosäännön (30.1.2023) 42 § perusteella viran perustamisesta päättää lautakunta alaisessaan toiminnassa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelle työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään rekrytointipalvelujen ja kohtaannon kehittämispalveluihin perustetaan suunnittelijan virka 1.6.2023 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.