Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 15.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 54 Joukkoliikenteen tarjouskilpailu 3/2023 - hankinnan käynnistäminen  

TRE:2459/02.07.01/2023

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Joukkoliikennesuunnittelija
  • Kaartokallio Maarit, Joukkoliikenneinsinööri

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennesuunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi ja joukkoliikenneinsinööri Maarit Kaartokallio, puh. 044 430 9089, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Liikennöintikohteella K55 on nykyisellään toteutettu Tampereen ja Oriveden välistä liikennöintiä linjalla 95. Nysse on hankkinut liikenteen yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa käyttöoikeussopimuksella Ylä-Pirkanmaalle Virtain, Ruoveden, Juupajoen, Mänttä-Vilppulan ja Oriveden tarpeisiin. Hankinta on tehty kahdessa vaiheessa: ensimmäinen sopimus käynnistyi elokuussa 2020 Tampere - Orivesi - Juupajoki - Vilppula - Mänttä ja toinen sopimus Virrat - Ruovesi - Orivesi - Tampere elokuussa 2021. Molempien liikennöintikokonaisuuksien sopimukset päättyvät 4.8.2024. 

Bussiliikenteen kilpailutuksissa pyritään riittävän pitkiin liikennöintisopimuksiin, jotta kilpailutusten rytmitys ei tarpeettomasti nostaisi palvelun hintaa tilaajalle. EU:n palvelusopimusasetus (1370/2007/EY) rajaa bussiliikenteessä sopimuskauden enimmäispituudeksi 10 vuotta.

Nysse on yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä Ylä-Pirkanmaan kuntien (Virrat, Ruovesi, Juupajoki, Mänttä-Vilppula ja Orivesi) kanssa suunnitellut liikennöintikokonaisuutta keväällä 2023. Liikennöintikokonaisuuden suunnittelussa on huomioitu seutuhallituksen 26.4.2023 (§ 49) tekemä päätös Tampereen kaupunkiseudun junaliikenteen toimeenpano. Päätöksellä on käynnistetty ensivaiheen seisakkeiden esisuunnittelua tukeva selvitys sekä päätettiin varautua myöhemmässä vaiheessa toimenpiteisiin. Seudun teettämän ratakapasiteettiselvityksen mukaisesti perusteet suunnittelun kohdentamiseen tiettyihin kohteisiin ovat selkeytyneet ja niissä on tunnistettu nopealla aikajänteellä Kangasalan Ruutanan junaseisakkeen toteuttamiseen tähtäävän esisuunnitelman laadintatarve. Lisäksi Oriveden ja Tampereen välillä on tunnistettu edellytykset kehittää junaliikennöintiä tunnin välein Oriveden ja Tampereen välillä. Osana liikennöintikokonaisuutta Pirkanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueella on tavoitteena myös kehittää lippuyhteistyötä VR:n suuntaan ja panostaa bussin ja junan väliseen joukkoliikennepalvelun muodostumiseen. 

Kilpailutuskokonaisuuden suunnittelua edelsi Nyssen toteuttama asukasvuorovaikutus toukokuussa 2023 Ruutanan ja Oriveden asukkaille ja joukkoliikenteen käyttäjille. Linjastosuunnittelun tavoitteena oli kerätä palautetta verkossa linjastoehdotelmasta, jossa linjalla 46 Ruutana – Kangasala ja linjalla 95 Orivesi – Ruutana – Tampere toteutettaisiin jatkossa joukkoliikenteen palvelua Ruutanan alueella. Muutoksen yhteydessä linjan 28 liikennöinnistä Ruutanassa luovuttaisiin, ja yhteys Ruutanasta päivittäin muodostuisi omaan kuntakeskukseen Kangasalle eri linjalla sekä arkisin Tampereelle ja Orivedelle linjalla 95.

Asukasvuorovaikutus oli avoinna Nyssen nettisivuilla 8.–21.5.2023. Palautteita saatiin lähes 450 kpl. Palautteissa korostuivat Oriveden osalta positiiviset palautteet etenkin bussivuorojen lisäämisestä arjen keskipäiviin, kun junaliikennettä ei ole. Palautteissa todettiin myös, ettei kierto Ruutanan kautta haittaa merkittävästi linja-auton käyttöä. Lisäksi Oriveden osalta palautteita saatiin kilpailutettavan linja-autokaluston tarkemmista teknisistä vaatimuksista, yhdenmukaisesta teippauksesta sekä valtatien 9 varrella olevien pysäkkien käyttöönottamisesta. Linjastosuunnitelmasta pyydettiin lausunnot Oriveden ja Kangasalan kaupungeilta. Asiakasvuorovaikutuksesta saatuja palautteita esiteltiin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle ajankohtaiskatsauksessa § 35 toukokuun 24. päivän kokouksessa. 

Uuden linjastosuunnitelman mukaan Oriveden ja Tampereen välillä liikennöidään jatkossa kahdella linjatunnuksella (95 Tampere - Ruutana - Orivesi - Virrat ja 97 Tampere - Ruutana - Orivesi - Mänttä-Vilppula), mutta niiden reitit ovat yhtenevät tällä reittiosuudella. Linjat liikennöivät Tampereen keskustasta Kangasalan Ruutanan kautta Orivedelle linjareittiä vt 9 - Korvenperäntie - Ruutanantie - vt 9. Linja 95 jatkaa Oriveden keskustasta Hirsilän kautta kohti Ruovettä ja Virtoja, ja linja 97 Hirsilän kautta kohti Mänttä-Vilppulaa. Pirkanmaan ELY-keskus suunnittelee oman toimivalta-alueensa reitit. Linjalla 95 tai 97 ei oteta käyttöön vt. 9 pysäkkejä asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi, koska valtatiellä 9 ei voida järjestää pysäkeiltä turvallisia ylityksiä. Tampereen, Ruutanan ja Oriveden välillä on tarkoituksena liikennöidä noin tunnin välein arkisin ruuhka-aikoina. Liikennöintiaika on noin klo 6-19 ja ruuhka-ajan ulkopuolella vuoroväli on 1-2 tuntia.

Kilpailutettava hankinta tehdään EU:n palvelusopimusasetuksen (1370/2007) mukaisesti ja liikenteen käyttöoikeussopimus kilpailutetaan yhtenä kohteena. Sopimuskausi on 5.8.2024- noin 9.8.2026 päättyen Nyssen kesäliikenteen 2026 ajokauden päättyessä. Hankintaan sisältyy kaksi yksivuotista jatko-optiomahdollisuutta (1+1 vuotta). Laatutaso asetetaan määrittämällä vähimmäisvaatimukset, ja tarjouskilpailu ratkaistaan liikennöintikustannusten perusteella valitsemalla kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous (edullisin liikennöintikustannus). Kilpailutuksessa linjoille 95 ja 97 sallitaan käytetyt korkealattiaiset linja-autot ja päästöluokka Euro VI. Lauantai- ja sunnuntailiikenteessä sallitaan vaihtoehtona liikennöinti midikalustolla (viikonloppuisin ei ole vuoroja Oriveden ja Tampereen välillä). Käyttövoimaksi hyväksytään kaikki puhtaiden ajoneuvojen direktiivin mukaiset käyttövoimat ja lisäksi fossiilinen diesel. Liikennöintikustannukset jaetaan Nyssen ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kesken. Nysse-liikenteen kustannukset kohdistetaan Kangasalan ja Oriveden kaupungeille.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Käynnistetään avoin tarjouskilpailu nettokustannusperiaatteella (kos-sopimus) linjojen 95 Tampere - Ruutana - Orivesi - (Virrat) ja 97 Tampere - Ruutana - Orivesi - (Mänttä-Vilppula) liikennepalveluiden hankkimiseksi. 

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta tekee oman päätöksen Tampereen ja Oriveden välisestä liikenteestä ja Pirkanmaan ELY-keskus tekee oman toimivaltansa alueella oman päätöksen liikenteestä. 

Tarjouskilpailussa muodostetaan yksi kilpailutuskohde. Liikennöintikohteen sopimuskausi on kaksi (2) vuotta alkaen 5.8.2024 ja siihen sisällytetään optio sopimuksen jatkamisesta enintään kahdella (1+1) vuodella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkanmaan ELY-keskus, KAPA/Joli Juha Kortteus, Oriveden kaupunki/Tuija Aro, Mari Kinnunen, Kangasalan kaupunki Tuomas Kähkönen 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)