Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 15.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 56 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-4/2023 

TRE:5673/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.

Lautakunnan vuosisuunnitelman katsauksessa on kuvattu palvelusuunnitelmassa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien edistyminen vuoden 2023 ensimmäisen kolmanneksen aikana. Katsauksen liitteessä on puolestaan kuvattu vielä erikseen jokaisen yksittäisen toimenpiteen toteuma.

Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edistyneet alkuvuoden pääosin hyvin. Yksittäisissä toimenpiteissä on jonkin verran poikkeamia liittyen mm. asiakaskokemuksen mittaroinnin kehittämiseen, runkobussilinja 8:n pilottisuunnitelman laatimiseen sekä maksujärjestelmän uudistamiseen, mutta näiden ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä ainakin osittain. Raportointikauden poikkeamia sekä keskeisiä onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.

Joukkoliikennelautakunnan tammi-huhtikuun toimintakate toteutui 1,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana. 

Toimintatuotot toteutuivat 2,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempana johtuen väliaikaisesta alv:n poistosta ajanjaksolla 1-4/2023. 

Joukkoliikenteen toimintakulut toteutuivat 0,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempana. Muutos aiheutui pääosin siitä, että joukkoliikennepalvelujen kustannustaso on alkuvuodesta ennakoitua korkeammalla tasolla. Mikäli kustannustaso säilyy nykyisellä tasolla pidempään, niin tilanne normalisoituu lähemmäksi vuosisuunnitelmaa syksyyn mennessä.

Tilinpäätösennusteen osalta toimintakatteen ennustetaan toteutuvan vuosisuunnitelman mukaisena. Kuluennusteen pysyminen vuosisuunnitelmassa sisältää jossain määrin epävarmuutta ja ennustetta päivitetään tarvittaessa kuluvan vuoden aikana.

Joukkoliikennelautakunnan alaisuuteen kuuluvan joukkoliikenteen palveluryhmän bruttoinvestointien ja nettoinvestointien ennuste on 0,5 milj. euroa, mikä on vuosisuunnitelman mukainen. Investoinnilla rahoitetaan lippu- ja maksatus- ja infojärjestelmän pitkävaikutteisia hankintoja.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus 1-4/2023 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)