Yhdyskuntalautakunta, kokous 16.5.2023

§ 154 Jätehuoltosuunnittelijan viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelualueen jätehuoltoon 

TRE:1235/01.02.01/2023

Valmistelija

  • Kankaala Kari, Ympäristö- ja kehitysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jätehuoltoyksikön virkasuhdetta edellyttävät tehtävät ovat olennaisesti lisääntyneet jätelain uudistuksesta johtuen. Uudistuksen myötä keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle, joka käytännössä tarkoittaa Tampereen kaupungin jätehuollon yksikköä. Toiminta-alue kattaa 17 kuntaa. 

Ilmoitusvelvollisuus koskee vakituisten asuntojen ohella myös vapaa-ajan asuntoja. Niiden kiinteistöjen, joilla jo kompostoidaan, tuli tehdä ilmoitus 31.12.2022 mennessä. Mikäli kompostointi vasta aloitetaan kiinteistöllä, on ilmoitus tehtävä 2 kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta. Tällä hetkellä ilmoituksia on käsittelyssä noin 12 500 kpl. Ilmoitus on uusittava viiden vuoden välein.

Samalla myös asuinkiinteistöjen jätteiden erilliskeräysvelvoitteet lisääntyivät. Esimerkiksi jokaisen vähintään viiden asunnon kiinteistön tulee järjestää seitsemälle eri jätelajille jäteastiat kiinteistölle. Siirtymäajat keräyksen järjestämiseen umpeutuvat vuoden 2023 aikana. Niiden kiinteistöjen, joille vaadittavat astiat eivät mahdu tilanpuutteesta johtuen, on haettava poikkeusta jätehuoltomääräysten noudattamisesta. 

Epäselvät kompostointi-ilmoitukset ja poikkeamista hakevat kiinteistöt käydään tarvittaessa tarkastamassa. Tiedonsaanti- ja tarkastusoikeus sisältää julkisen vallan käyttöä, minkä vuoksi tehtävässä edellytetään virkasuhdetta. Tarkastuskäyntejä on arvioitu olevan vuosittain useampia kymmeniä.

Tällä hetkellä jätehuoltoyksikössä toimii virkasuhteessa jätehuoltopäällikön lisäksi yksi jätehuoltosuunnittelija, joille tiedonsaanti- ja tarkastusoikeus on delegoitu. Kahden viranhaltijan ei käytännössä ole mahdollista tehdä kaikkia toimintaan liittyviä tarkastuksia.

Edellä mainitun vuoksi jätehuoltoyksikköön esitetään perustettavan uusi jätehuoltosuunnittelijan virka. Virka mahdollistaa myös toiminnan kannalta sujuvammat varahenkilöjärjestelyt. Viran perustaminen ei lisää henkilötyövuosia, koska suunnittelijan toimi tullaan lakkauttamaan myöhemmin. Tehtävä sisältyy vuoden 2023 talousarvioon.

Esitetään, että perustetaan uusi jätehuoltosuunnittelijan virka 1.6.2023 alkaen. 

Perustettavan viran tiedot:

Toimintayksikkö: kaupunkiympäristön palvelualue, kestävä kaupunki, jätehuolto
Tehtävänimike: jätehuoltosuunnittelija
Kustannuspaikka: 111874
Esihenkilö: jätehuoltopäällikkö
Palvelussuhteen laji: virka
Sopimus/hinnoittelu: TS 50102014, pisteet 173-177
Tehtäväkohtainen palkka: 3622,11 euroa/kk
Asema: itsenäinen
Esihenkilöasema: ei
Työaikamuoto: KVTES, toimistotyöaika 36,25 h/vko
Kokonaistyöaika: 100 %

Kelpoisuusvaatimuksena jätehuoltosuunnittelijan virkaan on soveltuva korkeakoulututkinto.

Tehtävänkuva (id 6426293) ja tehtävän vaativuuden arviointi (id 6426301) on tallennettu Donnaan arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti.

Hallintosäännön 43 §:n mukaan lautakunta päättää viran perustamisesta alaisessaan toiminnassa. 

Hallintosäännön 45 §:n mukaan muiden kuin konsernijohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa tai virkasuhteeseen ottava viranomainen voi päättää kelpoisuusvaatimuksista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kankaala Kari, Ympäristö- ja kehitysjohtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueelle kestävä kaupunki -palveluryhmän jätehuoltoon perustetaan jätehuoltosuunnittelijan virka 1.6.2023 alkaen esityksen mukaisesti.

Perustettavan viran kelpoisuusvaatimukset vahvistetaan esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Anu Toppila, Kari Kankaala, Riikka Kolkkala, kapa_henkilosto@tampere.fi, kapa_talous@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.