Kaupunginhallitus, kokous 29.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 248 Muutokset vuoden 2023 talousarvioon 

TRE:875/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion 14.11.2022 ja päätti muutoksista talousarvioon 20.2.2023. Helmikuussa hyväksyttyjen muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on noin 3,3 milj. euroa ja nettoinvestoinnit -262,689 milj. euroa. 

Toimintakatteen muutosesitykset

Toimintakatteeseen eli toimintatuloihin ja -menoihin esitetään nettomääräisesti noin 16,6 milj. euron heikennystä.

Summasta noin 6,2 milj. euroa koskee keväällä 2023 sovittujen kunta-alan palkkaratkaisun lisäpalkankorotusten kustannusvaikutuksia vuonna 2023. Kaikkia lautakuntia ja konsernihallintoa koskeva esitys on liitteenä. 

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään yhteensä noin 6,6 milj. euron lisäystä. Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen esitetään 2,7 milj. euroa yksityisen varhaiskasvatuksen palvelutarpeeseen ja kustannusten kasvuun, 0,42 milj. euroa pidennetyn oppivelvollisuuden uusiin erityisryhmiin ja 0,26 milj. euroa palvelutarpeen kasvuun vastaamiseen. Perusopetukseen esitetään 2,3 milj. euroa perustettujen opetusryhmien kustannusten kattamiseksi. Tarpeen taustalla on Ukrainan sodan ja työperäisen maahanmuuton kasvu. Tampereen ulkopuolella koulua käyvien kustannusten kasvuun esitetään 0,8 milj. euroa. Lisäksi kotikuntakorvausten korjauksen vuoksi esitetään menojen lisäystä 0,157 milj. euroa. 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle esitetään 0,15 milj. euroa Koulukadun tekojään väliaikaiseen kattamiseen.

Yhdyskuntalautakunnalle esitetään 0,5 milj. euron lisäystä katujen päällystystöihin. 

Sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen ennen 1.1.2023 syntyneisiin menoihin tai tuloihin liittyviin kirjauksiin esitetään 3,075 milj. euron lisäystä Konsernihallinnon yhteisiin eriin. Merkittävin osa kustannuksista koskee vuonna 2023 maksettuja koronakertakorvauksia. 

Verotuloarvion muutos

Verotuloja arvioidaan kertyvän kaikkiaan 37 milj. euroa budjetoitua enemmän ja talousarviota esitetäänkin korotettavaksi kunnallisveron osalta 19,5 milj. euroa, yhteisöveron 10,0 milj. euroa ja kiinteistöveron osalta 7,5 milj. euroa. 

Valtionosuuksien muutos

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 29.3.2023 lisärahoitusta ammatilliseen koulutukseen reilu 0,3 milj. euroa.

Rahoitustulojen ja -menojen muutosesitys

Korkomenot ovat kasvamassa arvion mukaan vajaa 5,6 milj. euroa ja korkotulot vajaa 2,4 milj. euroa. 

Investointimenojen muutosesitykset

Investointimenoihin esitetään noin 10,9 milj. euron lisäyksiä.

Talonrakennushankkeisiin esitetään vajaan 5,5 milj. euron lisäystä Tammelan stadionin rakentamisen loppuunsaattamiseen.

Yhdyskuntalautakunnan talousarvioon esitetään lisäyksiä Näsisaareen rakennettavien siltojen paalulaattoihin 2 milj. euroa, Satakunnankadun kiertoliittymän ja Rongankadun kohonneisiin kustannuksiin 1,2 milj. euroa ja raitiotien rakentamisen toteutussopimusten indeksitarkistuksiin 0,5 milj. euroa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle esitetään 1,37 milj. euron lisäystä Ahvenisjärven ja Lielahden tekojäiden rakennuskustannusten nousuun. 

Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitokselle esitetään 0,33 milj. euron lisäystä linja-autojen korvausinvestointeihin ja uuden suunnittelujärjestelmän käyttöönoton loppuunsaattamiseen.

Pysyvien vastaavien luovutustulojen muutos

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti huhtikuussa, että Finnpark Oy:n sijoitetun vapaan oman pääoman 0,5 milj. euron palautuksesta vuoden 2023 osalta luovutaan. 

Siirrot

Lisäksi esitetään sivistys- ja kulttuurilautakunnan talousarvion teknistä jakoa sekä käyttötalouden että investointien osalta 1.6.2023 aloittaville kasvatus- ja opetuslautakunnalle sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle.

Edellä esitettyjen muutosten jälkeen tilikauden tulos on 20,799 milj. euroa ylijäämäinen ja nettoinvestoinnit ovat noin 273,571 milj. euroa. Tarkemmat esitykset ovat liitteenä verotuloja ja valtionosuuksia lukuunottamatta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2023 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos on 20,799 milj. euroa ylijäämäinen ja nettoinvestoinnit ovat 273,571 milj. euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle ja johtaja Lauri Savisaarelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Arto Vuojolainen, Niina Pietikäinen, Lauri Savisaari, Mikko Nurminen, Teppo Rantanen, Pekka Pirhonen, Virpi Ekholm, Milko Tietäväinen, Elli Rasimus, Kristiina Järvelä, Jukka Etu-Seppälä, Sanna Kareinen, Vesa-Matti Kangas, Pauliina Laisi, Marko Sivonen, Anna-Maija Väänänen, Anniina Ylä-Mattila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)