Kaupunginhallitus, kokous 29.5.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 242 Kannen alueen tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:2810/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442 ja hankejohtaja Tero Tenhunen, puh. 050 540 2860, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asemanseudun kokonaisuus eli Kannen alue on Tampereen keskustan kehittämisen merkittävin hankekokonaisuus. Sen myötä Tampereen ydinkeskustaan syntyy runsaasti uutta elinvoimaa, kun nykyinen keskustan ratapiha kokee muodonmuutoksen ihmisten ja elämän alueeksi. Kannen alueelle tavoitellaan merkittävää määrää uusia toimintoja; asuntoja, liike- ja toimitiloja, palveluita, kaupunkivihreää, maanalaista pysäköintitilaa sekä sujuvia matkaketjuja. Ensimmäinen osa, eteläkansi, on valmistunut ja alueen kehittäminen jatkuu rautatieaseman suuntaan.

Eteläkannesta saatujen kokemusten perusteella on todettu tarpeelliseksi yhdistää Asemakeskus ja Pohjoiskansi yhtenäiseksi suunnittelualueeksi ja laatia siitä ajantasainen, tulevaisuuden tarpeisiin paremmin vastaava toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Etelä- ja pohjoiskannen nykyinen suunnitelma on laadittu vuonna 2011 ja ennen asemakeskus-kokonaisuuden kehittämistä. Alueen nykyiset suunnitelmat eivät huomioi toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla, eikä niihin ole voitu hyödyntää eteläkannen toteutuksesta juuri saatua tietoa.

Kehityshankkeiden yhdistäminen avaa samalla myös mahdollisuuden uusien suunnitteluratkaisujen tutkimiseen ja kokonaisuuden kannalta parhaimman idean löytämiseen. Laajempi suunnittelualue mahdollistaa muun muassa Kannen alueen uuden kaupunginosan merkittävimmän vehreän julkisen kaupunkitilan ja kulkureitin toteuttamisen.

Uuden kokonaisuuden suunnittelua jatketaan yhteistyössä alueen kiinteistönomistajien ja kehittäjien kanssa. Laajemman julkisen kaupunkitilan toteuttaminen edellyttää myös kaupungilta investointeja sekä voimassa olevan pohjoiskannen asemakaavan muuttamista. Yhdistettävien hankealueiden yleissuunnitelma pyritään päivittämään vuoden 2024 alkuun mennessä, jolloin valmisteluvaiheen asemakaavaluonnokset olisivat nähtävillä vuoden 2024 aikana. 

Kannen alueen tilannekatsauksessa käydään läpi hankkeen suunniteltu eteneminen ja seuraavat vaiheet. Tilannekatsaus on liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kannen alueen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, hankejohtaja Tero Tenhuselle, hankekehityspäällikkö Mikko Siitoselle sekä suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Ilmari Nurminen saapui kokoukseen.

Jaakko Mustakallio poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Tero Tenhunen, Teppo Rantanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)