Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto, kokous 8.6.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 17 Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston talousarvioesitys vuodelle 2024 

TRE:4199/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Lundström Hanna, Hygieenikkoeläinlääkäri
  • Saxholm Paula, Terveydensuojelupäällikkö
  • Laukkanen Sari, Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

vs. elintarviketurvallisuuspäällikkö Sari Laukkanen, puh. 050 521 5179, etunimi.a.sukunimi@tampere.fi, hygieenikkoeläinlääkäri Hanna Lundström, puh. 040 806 3661, ja terveydensuojelupäällikkö Paula Saxholm, puh. 050 554 5899, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto on Tampereen kaupungin organisaatioon kuuluva toimielin, joka hoitaa muiden sopijakuntien puolesta ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen sopimuksessa tarkoitetut kunnan viranomaisen tehtävät. Hallinnossa ja päätöksenteossa noudatetaan Tampereen kaupungin sääntöjä, määräyksiä ja ohjeita. Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta huolehtii Tampereen kaupunki.

Johtuen sekä merkittävistä muutoksista talousarviossa että organisaatiomuutoksesta on tarkoituksenmukaista hyväksyä vuotta 2024 koskeva talousarvio uudelleen ja tarkennettuna. Kokonaisuuden toimintakate on heikentynyt suunnilleen pieneläinpäivystyksen kustannuksen verran. Lisäksi toimintakatetta heikentää palkkaratkaisu. Tuloja on ennakoitu kertyvän jonkin verran aiempaa enemmän johtuen vuosilaskutusten tarkentumisesta ja lisääntyneistä tarkastajien määrästä.

Seudullisen ympäristöterveyden kokonaisuuden muodostaa kolme yksikköä: elintarvikevalvonnan yksikkö, eläinlääkintähuollon yksikkö sekä terveydensuojelun yksikkö. Elintarvikevalvonnan yksikköä johtaa elintarviketurvallisuuspäällikkö Satu Virtaranta (vs. Sari Laukkanen 31.12.2023 asti), eläinlääkintähuollon yksikköä johtaa eläinlääkintähuollon päällikkö Merja Bojang ja terveydensuojelun yksikköä johtaa terveydensuojelupäällikkö Paula Saxholm. Uusi organisaatio on ollut voimassa 1.3.2023 lähtien.

Talousarvio vuodelle 2024 on jossain määrin erilainen tekniseltä toteutukseltaan kuin aiempina vuosina. Tämän vuoksi vertailu vuoteen 2023 on esitetty vain kokonaisuuden tasolla (ks. liite 1). Muun muassa henkilöstöä on siirretty yksiköistä toiseen. Koska eri toimintoja laskutetaan eri perustein, niin esimerkiksi eläinlääkintähuolto on jaettu vuoden 2024 talousarvioesityksessä entistä useampaan kustannuspaikkaan. Kuntakohtaisen laskutuksen eri toimintojen prosenttiosuudet ja euromäärät on eritelty liitteessä 2. Liitteessä 1 esitetty toimintakate on jaettu kuntalaskutusosiossa kuten ennenkin kaikkien kahdeksan kunnan maksettavaksi, jolloin ympäristöterveyskokonaisuuden talousarvion toimintakate on lähtökohtaisesti nolla. Tämä esitystapa johtuu siis siitä, että seudullista ympäristöterveyden kokonaisuutta hoidetaan Tampereen kaupungin talousarviossa eikä itsenäisenä kokonaisuutena.

Kunnilta tapahtuva laskutus on esitetty liitteessä 1 vaaleanpunaisella pohjalla. Vielä vuoden 2023 osalta se kohdentuu yhdelle kustannuspaikalle (111870), mutta jatkossa tulot kohdentuvat yksiköittäin. Pieneläinpäivystystä uutena kokonaisuutena seurataan omanaan ainakin vielä vuonna 2024. 

Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen sopimuksessa yhteisestä toimielimestä ympäristöterveydenhuollon viranomaistehtävien hoitamisessa sanotaan kohdassa 7. Talous ja taloudenhoito seuraavaa: "Talous ja talouden hoito on osa Tampereen kaupungin talousarviota, taloussuunnittelua ja kirjanpitoa. Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston on tehtävä Tampereen kaupunginvaltuustolle esitys seuraavan kalenterivuoden talousarvioksi ja seuraavien vuosien taloussuunnitelmaksi. Talousarvion ja -suunnitelman valmistelussa on sopijakunnille varattava tilaisuus esityksen tekemiseen yhteistoiminnan tavoitteista, suunnitelluista toimenpiteistä ja rahoituksesta. Tätä varten seuraavan kalenterivuoden alustava yhteistoiminnan talousarvio on toimitettava sopijakunnille 30.9. mennessä ja hyväksytty talousarvio ja -suunnitelma 15.1. mennessä. Talousarvioon otetaan yhteistoiminnan tavoitteet ja niiden edellyttämät määrärahat ja osoitetaan rahoitustarpeen kattaminen sopijakuntien maksuosuuksilla ja muilla tuloilla. Talousarvio on laadittava siten, että edellytykset yhteistoiminnan hoitamiseen turvataan. Yhteistoiminnan tehtävissä ja niiden rahoituksessa on noudatettava talousarviota."

Yhteistoiminta-alueen kustannusten jako perustuu terveysvalvonnan osalta asiantuntijoiden suoritemääräarviointiin. Eläinlääkintähuollon osalta kustannukset jaetaan eläinlääkärien suhteessa neljälle alueelle (Tampere, Orivesi-Juupajoki, Kangasala-Pälkäne, Valkeakoski-Akaa-Urjala) ja alueiden sisällä eläinlääkintähuollon kuntakohtaisten matkojen suhteessa. Pieneläinpäivystyksen kustannukset jaetaan koko yhteistoiminta-alueen väestömäärän suhteessa. Hallinnon kustannukset jaetaan yleiseen ympäristöterveyteen ja eläinlääkintähuoltoon henkilöstömäärän suhteessa. Laskelma tarkastetaan tilikauden lopussa.

Ympäristöterveyden kaikkien osa-alueiden tehtävät lisääntyvät niin uusien viranomaistehtävien kuin alueen kasvavan asukasmäärän ja lisääntyvien palvelujen tarpeen myötä. Tämä on osaltaan lisännyt, ja tulee lisäämään, henkilöstömenoja. Elintarvikevalvonnan talousarvioon oli varattu vuonna 2022 kahden uuden viran kustannukset, ja nämä ovat aloittaneet keväällä 2023. Lisäksi perustettiin kolmas hygieenikkoeläinlääkärin virka. Elintarvikelain ja terveydensuojelulain muutosten myötä yksiköt perivät isolta osalta asiakkaista vuosimaksuja, joiden tulot on lainsäädäntöjen perusteluissa esitetty kohdennettavaksi takaisin ympäristöterveyden toimintaan ja lisävirkoihin.

On perustettu myös viides valvontaeläinlääkärin virka, joka täytetään 1.8.2023 alkaen. Valvontaeläinlääkärien kustannukset laskutetaan lähes kokonaisuudessaan aluehallintovirastolta.

Pieneläinpäivystys kilpailutettiin vuoden 2022 aikana sopimusten umpeuduttua. Palvelu oli alueelliselle ympäristöterveydelle aiemmin ilmaista, mutta nyt sen kustannukset nousivat merkittävästi. Vuosikustannus ylittää 600 000 euroa. Se on talousarviossa jaettu kuntien asukasluvun mukaan, koska pieneläinten määrä korreloi vahvasti kuntien asukasluvun kanssa.

Ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueen kunnilta pyydetään lausuntoa ympäristöterveydenhuollon viranomaistehtävien vuoden 2024 talousarvioesityksestä 25.8.2023 mennessä.

Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston talousarvioesitys vuodelle 2024, kuntalaskutussuunnitelma ja lausuntopyyntö yhteistoiminta-alueen kunnille ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Saxholm Paula, Terveydensuojelupäällikkö

Alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston vuoden 2024 talousarvioesitys hyväksytään liitteen mukaisena jatkovalmistelua varten.

Yhteistoiminta-alueen kunnilta pyydetään lausuntoa talousarvioesityksestä 25.8.2023 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

yhteistoiminta-alueen kunnat, Merja Bojang, Hanna Lundström, Sari Laukkanen, Satu Virtaranta, Paula Saxholm, Niina Vehmersuo, Kari Kankaala, Jukka Männikkö, Marko Sivonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)