Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 23.8.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 64 Maksuton joukkoliikenne Asunnottomien yön ajaksi 17.10.2023 -kuntalaisaloite 

TRE:3277/02.04.03/2023

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh. 050 326 7007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asunnottomien yötä vietetään tänäkin vuonna 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Artteli-kumppanuusyhdistys ry on toteuttamassa tapahtumaa yhdessä lukuisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Tänä vuonna Asunnottomien yön valtakunnallisena teemana on Kenelle kaupunki kuuluu?

Artteli-kumppanuusyhdistys ry on tehnyt kuntalaisaloitteen joukkoliikenteen maksuttomuudesta tapahtumapäivän 17.10.2023 ajaksi. Toimenpidettä perustellaan sillä, että mahdollisimman moni voisi tuona päivänä osallistua Asunnottomien yön tapahtumiin eri puolilla Tamperetta. 

Toiveet joukkoliikenteen maksuttomuudesta nousevat säännöllisesti esiin erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien osalta ja näihin toiveisiin on vastattu joukkoliikenteestä kielteisesti. Hyviä teemoja on varmasti monia mutta kaikille tasapuolinen ratkaisu ei ole tarjota yhdelle taholle ilmaisia matkoja. Joukkoliikenteen kustannuksista merkittävä osa rahoitetaan lipputuloilla, ja talousarviossa ei ole varauduttu tämänkaltaisiin toimenpiteisiin. Aloitteen mukaisen toimenpiteen toteuttamisen kustannukset ovat Tampereen seudun joukkoliikenteelle noin 100 000 euroa. Kustannukset muodostuvat menetetyistä lipputuloista, ja suhteessa toimenpiteen perusteluihin mahdollisimman monien mahdollisuudesta osallistua tapahtumiin vaikuttavat erityisen suurilta.

Joukkoliikenteen maksuttomana päivänä tulisi varautua tilaamaan lisäliikennettä. Koko seudulle kohdistettu ilmainen joukkoliikenne lisäisi kysyntää niin paljon, että joukkoliikenteen nykyinen kapasiteetti ei välttämättä riittäisi kaikilta osin vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään syyslomaviikosta huolimatta. Syyskuukaudet ovat joukkoliikenteen kysynnän osalta hyvin vilkkaita, ja joukkoliikenteen kapasiteetti on mitoitettu jo nyt ruuhka-aikojen mukaan. Lisäkaluston ja kuljettajien saaminen on haastavaa ja aiheuttaa lisäkustannuksia Tampereen seudun joukkoliikenteelle. Joukkoliikenteen lipputuotteiden hinnoittelua ei voida helposti muuttaa yhden päivän ajaksi, vaan tällainen muutos vaatii useiden eri järjestelmien päivittämisen eikä ole näin mahdollinen. Käytännössä ainoa mahdollisuus toteuttaa maksuttomuus on sulkea lippulaitteet päiväksi. Tämä toimenpide vaikeuttaa kaikkea joukkoliikenteen tilastointia ja sillä menetetään yhden päivän kaikki matkustusdata.

Maksuttoman joukkoliikenteen järjestämisestä aiheutuisi Tampereen seudun joukkoliikenteelle merkittävä ja budjetoimaton kustannus. Joukkoliikenteen sujuvuuden varmistaminen poikkeuspäiväksi aiheuttaa myös suhteessa toimenpiteen tavoitteisiin kohtuutonta työtä joukkoliikennejärjestelmän eri osissa. Toimenpiteen kovat kustannukset ja käytännön toteutuksen haasteet perustelevat, ettei aloitteen esitystä joukkoliikenteen maksuttomuudesta 17.10. tule toteuttaa.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Aloitteen tekijälle annetaan perustelutekstissä oleva vastaus. 

Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Artteli-kumppanuusyhdistys ry

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)