Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 23.8.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 62 Vyöhykemallin käyttöönotto ja vyöhykerajojen tarkistaminen 

TRE:8345/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Salkonen Riikka, Asiakkuuspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen, puh. 040 806 2123, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on selvittänyt erilaisia vyöhykemallivaihtoehtoja Tampereen seudun joukkoliikenteeseen. Kokouksessaan 15.3.2023 § 22 joukkoliikennelautakunta päätti ottaa käyttöön kolmen vyöhykkeen mallin. Uuden vyöhykemallin käyttöönotto tapahtuu tammikuussa 2024.

Vyöhykemallimuutoksen valmistelun yhteydessä on noussut esiin tarve tarkastella vyöhykerajan sijaintia Ylöjärven kuntataajamassa. Ylöjärven tekninen lautakunta on tarkastellut asiaa ja pyytää vyöhykerajan BC siirtoa yhden pysäkkiparin verran niin, että vyöhykeraja on johdonmukainen keskustataajamassa.

Vyöhykerajan siirtoa Ylöjärvellä on arvioitu koko seudun yhdenvertaisuuden näkökulmasta ja päädytty esittämään yhden pysäkkivälin muutosta BC-vyöhykerajaan Ylöjärvellä. Muutos on nykytilanteeseen nähden vähäinen. Vyöhykeraja sijaitsee nykytilanteessa keskellä yhdyskuntarakennetta, eikä sille ole löydetty etäisyysperusteen täyttävää sijaintia, jossa olisi selkeä yhdyskuntarakenteen katkoskohta myös tulevaisuudessa. Muutoksen ajankohta noudattelee vyöhykemallin muutosajankohtaa tammikuussa 2024.

Saman tarkastelun yhteydessä havaittiin vyöhykerajojen tarkastelutarve Pirkkalassa Kirjonkylän koulun kohdalla. Pirkkala on ohjannut lukuvuodesta 2023-2024 alkaen B-vyöhykkeellä asuvia oppilaita Kirjonkylän kouluun. Koulupolkumuutosten vuoksi on syntynyt peruste siirtää koulun pysäkki vyöhykkeeltä C vyöhykkeelle B. Koululaisten liikkumistarpeen vuoksi tämä vyöhykemuutos otetaan käyttöön viimeistään lokakuussa 2023.

Kolmen vyöhykkeen malli otetaan käyttöön koko seudulla 16.1.2024. Muutosajankohta keskellä viikkoa varmistaa sujuvan käyttöönoton eri teknisten järjestelmien osalta ja näin varmistaa asiakkaille mahdollisimman luotettavan muutoshetken.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kolmen vyöhykkeen mallin käyttöönoton yhteydessä muutetaan vyöhykerajaa Ylöjärvellä niin, että pysäkit Asemantie 4 (6139), Asemantie (6110) sekä Asemantie (6111) siirtyvät vyöhykkeelle B.

Lisäksi muutetaan viimeistään lokakuussa 2023 vyöhykerajaa Pirkkalassa niin, että pysäkit Kirkonkylän koulu (7115 ja 7114) siirtyvät B-vyöhykkeelle.

Uusi vyöhykemalli otetaan käyttöön 16.1.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Asian esittelijä, joukkoliikennejohtaja Mika Periviita teki pykälän liitteisiin seuraavan muutoksen: pykälään lisätään liite ”Ylöjärven kaupungin teknisen lautakunnan pöytäkirjan ote 22.08.2023 § 96”. Puheenjohtaja Pekka Salmi totesi näin lisätyn liitteen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Kirsi Riihioja/Ylöjärven kaupunki, Antti Reinikka/Pirkkalan kunta, Tanja Lehtonen, Petri Hakala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.