Yhdyskuntalautakunta, kokous 10.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 262 Esitys vesihuoltolaitosten toiminta-alueista 

TRE:4755/11.03.00/2023

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen, puh. 040 846 9458, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki ja Tampereen Vesi ovat käynnistäneet hankkeen vesihuollon toiminta-alueiden päivittämiseksi. Tavoitteena on päivittää Tampereen Veden, Nurmin Vesihuolto-osuuskunnan ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan toiminta-alueet sekä purkaa Velaatan vesiyhtymän toiminta-alue ja muuttaa se vedenjakelualueeksi.

Tampereen Veden toiminta-alue on päivitetty edellisen kerran vuonna 2011, Nurmin Vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alue vuonna 2014 ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan ja Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueet vuonna 2004.

Hankkeen tavoitteena on päivittää toiminta-alueet vastaamaan päivitysvuosien jälkeen toteutunutta ja suunniteltua maankäyttöä ja yhdyskuntakehitystä.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuollosta huolehtimiseen soveltuvan laitoksen esityksestä tai, jos laitos ei tällaista esitystä ole tehnyt, laitosta kuultuaan.

Yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen on hallintosäännön 23 §:n mukaan  yhdyskuntalautakunnan erityistehtävä. 

Vesihuoltolain 7 §:n mukaan kunnan alueella vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi.

Lain 8 §:n mukaan toiminta-alueen tulee olla sellainen, että vesihuoltolaitoksen voidaan katsoa kykenevän huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen kiinteistön liittämisvelvollisuudesta. Vapautuksen perusteista on säädetty vesihuoltolain 11 §:ssä.

Vesihuoltolain 8 a §:n mukaan tehdessään päätöksen vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen supistamisesta kunnan on samalla päätettävä, miten vesihuolto turvataan niillä laitoksen verkostoihin liitetyillä kiinteistöillä, jotka jäävät toiminta-alueen ulkopuolelle.

Esitetään, että Velaatan vesiyhtymä vastaa tämän työn yhteydessä määritetyllä talousveden jakelualueella samasta toiminnasta kuin aiemmin toiminta-alueellaan. Toiminta-alueen supistamisen jälkeen vesiyhtymän vesihuoltotoiminta siirtyy vesihuoltolain piiristä pienen talousvesiasetuksen (sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista, 401/2001) piiriin.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vesiyhtymän ei edellytetä perivän säännöllisiä käyttömaksuja ja raportointivelvoite vesihuollon tietojärjestelmään VEETI:in poistuu. Vesihuoltotoimintaa valvoo edelleen kunnan terveydensuojeluviranomainen ja toimintaa koskevat edelleen säädösten mukaiset terveydensuojelulliset velvoitteet. Vesiyhtymän tulee edelleen varautua erityistilanteisiin, kuten talousveden saastumiseen tai talousveden saatavuushäiriöihin. 

Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on pyydettävä lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta, kunnan ympäristösuojeluviranomaiselta sekä kunnan terveydensuojeluviranomaiselta sekä varattava alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi. Tämän lisäksi Velaatan vesiyhtymän poistettavaksi esitettävällä toiminta-alueella sijaitseville kiinteistöille lähetetään kullekin kuulemiskirje, jossa asia avataan heille vielä erikseen.

Kiinteistönomistajien kuulemiseksi yhdyskuntalautakunta päättää liitekarttojen mukaisten toiminta-alueiden päivitysehdotusten asettamisesta nähtäville.

Nähtäville asettamisesta tiedotetaan kaupungin Internet-sivuilla. Nähtäville asetettavaan aineistoon liittyen on mahdollista jättää muistutuksia.

Lausuntokierroksen jälkeen lausunnot kootaan ja toiminta-alueet tuodaan yhdyskuntalautakunnan päätettäväksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Liitteinä esitettyjen karttojen mukaiset ehdotukset Tampereen Veden, Nurmin Vesihuolto-osuuskunnan ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan toiminta-alueiden päivittämiseksi ja Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueen muuttamiseksi talousveden jakelualueeksi asetetaan nähtäville. Nähtäville asetetaan myös toiminta-alueita koskevat selostukset sekä selvitys Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueen purkamisesta. Velaatan vesiyhtymän alueen kiinteistöille toimitetaan liitteenä esitetty kuulemiskirje ja kaupungin nettisivuille viedään liitteenä esitetty kuulutus. Lisäksi toimitetaan liitteenä esitetty lausuntopyyntö Pirkanmaan ELY-keskukselle, kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Ivanoffin esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Esteellisyys

  • Antti Ivanoff ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Ivanoff poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Jouni Hyypiä (Tampereen Vesi liikelaitos), Arvi Loimusalo (Nurmin VHOK), Simo Leppänen (Sisaruspohjan VOK), Tomi Jokinen (Velaatan vesiyhtymä), Velaatan vesiyhtymän vedenjakelualueen kiinteistöt, Lausuntopyyntöjen saajat, Kuulutus, Pekka Heinonen (viheralueet ja hulevedet yksikkö)

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)