Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 439 Väestökatsaus muuttajaprofiileihin Tampereella ja Kuusikko-kunnissa (kehittämiskokousasia) 

TRE:5155/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa, puh. 044 431 4159, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin strategisena tavoitteena on kasvaa 3 000 asukkaalla vuosittain. Tampereen väestömäärä on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa, ja väestönkasvu oli vuonna 2022 peräti 4 786 asukasta. Kasvu on ollut vuoden 2023 aikana vielä edellistä vuotta voimakkaampaa. Mikäli kasvu jatkuu voimakkaana myös tulevina vuosina, niin 300 000 asukkaan määrä saavutetaan aiemmin kuin nykyisessä väestösuunnitteessa on ennakoitu. 

Väestötieto on yksi tärkeimmistä kaupungin strategisen kehittämisen lähtökohdista. Väestönkasvun kokonaismäärän lisäksi on olennaista analysoida ja hyödyntää osana päätöksentekoa väestönkasvun osatekijöiden tarkastelua. Kaupunginhallituksen kehittämiskokoukselle esitellään laaja väestökatsausaineisto, jossa on analysoitu erityisesti Tampereen muuttajaprofiileita ja verrattu Tampereen kaupungin tilannetta muihin Kuusikko-kuntiin. 

Koko maan ikäjakaumaan verrattuna Tampereella korostuvat erityisesti 20-30-vuotiaiden osuudet. Vastaavasti kouluikäisten ja 50-70-vuotiaiden osuudet ovat pieniä verrattuna koko maan ikäjakaumaan. Kuusikkovertailussa Tampere on lisännyt houkuttelevuuttaan kuntien välisessä nettomuutossa ja myös nettomaahanmuutossa. Vieraskielisten määrän kasvu ja merkitys väestönkasvulle painottuu yhä enemmän.

Tampereella vieraskielinen väestö koostuu tasaisemmin sekä opiskelijoista että työllisistä verrattuna muihin kuusikkokuntin. Tampereen muuttovoitto on viime vuosina koostunut suhteellisen pienituloisista väestöryhmistä. Tampereen seudun väestö ei ole yhtä voimakkaasti eriytynyt alueellisesti tulotason ja etnisyyden mukaan kuin Turun seudun väestö, mutta Tampereellakin on havaittavissa alueellista eriytymistä erityisesti väestön sosioekonomisen aseman perusteella.

Kaupunginhallituksen kehittämiskokouksen toivotaan keskustelevan väestökatsauksen pohjalta siitä, millaisia vaikutuksia nykyisellä voimakkaalla väestönkasvulla on Tampereen kaupungin kehittämiseen ja millaiseen kasvuun ja sen seurauksiin tulisi varautua tulevaisuudessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Väestökatsaus muuttajaprofiileihin Tampereella ja Kuusikko-kunnissa merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategijohtaja Reija Linnamaalle, suunnittelija Nina Kiiluselle, analyytikko Tero Mamialle sekä kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holapalle. He olivat läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Johanna Ahlgrén-Holappa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)