Yhdyskuntalautakunta, kokous 21.11.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 324 Tampereen kaupungin ohje maalämpökaivojen sijoittamisesta yleisille alueille 

TRE:5538/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Hastio Pia, Yleiskaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio, puh. 040 8016 917,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Perustelut

Tampereella on tunnistettu tarve maalämpökaivojen sijoittamisen nykyistä kattavammalle ohjaamiselle. Paine maalämpökaivojen sijoittamiseen myös kaupungin omistuksessa oleville yleisille alueille on lisääntynyt, koska yhä useampi toimija haluaa siirtyä maalämpöön. Tiiviissä kaupunkirakenteessa kiinteistön käytössä olevan tontin koko ei aina riitä tarvittavaan maalämmön energiapeittoon kiinteistön tarpeisiin nähden. Ympäristöministeriön myöntämän Vihreä siirtymä -avustuksen turvin Tampereen kaupunki on laatinut ohjeen ja periaatteet, joiden rajoissa maalämpökaivojen sijoittaminen yleisille alueille on mahdollista, kun niiden sijoittamisesta ei aiheudu haittaa alueen muille toiminnoille. 

Yleiskaavayksikkö on koordinoinut kaupungille laadittavan ohjeen valmistelua. Valmisteluun nimettyyn projektiryhmään ovat yleiskaavoituksen lisäksi kuuluneet edustajat asemakaavoituksesta, viheralueet ja hulevedet -yksiköstä, rakennusvalvonnasta, kiinteistönmuodostus-yksiköstä, kuntatekniikan suunnittelu -yksiköstä, ilmasto-​ ja ympäristöpolitiikka -yksiköstä, ympäristönsuojelusta, kiinteistöt,​ tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmästä sekä Tampereen Energiasta. Ohjeen valmistelusta ovat vastanneet FCG ja GTK.  

Maalämpöjärjestelmän rakentaminen edellyttää asemakaava-alueella aina lupaa. Ohje maalämmön suunnittelusta Tampereen kaupungin yleisille alueille on suunnattu ensisijaisesti maalämpöalan ammattisuunnittelijoille. Ohje täydentää Tampereen yleistä maalämpöohjeistusta. Lähtökohtaisesti lämpökaivot sijoitetaan omalle tontille. Mikäli riittävää energiapeittoa ei saavuteta tontin alueella, voidaan kaivoja sijoittaa omalla tontilla alle 7,5 metrin etäisyydelle rajasta maanomistajan tai naapurin suostumuksella. Myös vinoporaaminen yleisen alueen puolelle on mahdollista. 

Mikäli omalle tontille sijoitetulle maalämpökaivolle ei saada riittävää energiapeittoa, voidaan lämpökaivot sijoittaa kokonaan yleiselle alueelle, jos ei ole erityistä estettä. Asemakaavoista poikkeamista käsittelevä työryhmää arvioi ennen lupakäsittelyä, voidaanko maalämpökaivon poraamista yleiselle alueelle puoltaa. Arvioitavia asioita ovat alueen suunnittelutilanne ja reunaehdot sekä maasta otettavan energian määrä. Jos edellytykset luvan hakemiselle täyttyvät, etenee luvan käsittely rakennusvalvontaviranomaiselle lupapisteen kautta. Mikäli tehdään vinoporaus omalta tontilta yleisen alueen alle, kaupungin kanssa tehdään sijoitussopimus. Mikäli lämpökaivojen alkupiste on yleisellä alueella, sijoittamisesta tehdään kaupungin kanssa maanvuokrasopimus. Sopimukset tehdään voimaan toistaiseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Tampereen kaupungin ohje maalämpökaivojen sijoittamisesta yleisille alueille hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Jukka Lindfors, Kari Kankaala, Milko Tietäväinen, Virpi Ekholm, Ari Vandell, Marika Viinanen, Kati Skippari, Elina Karppinen, Pia Hastio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)