Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 24.1.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 7 Taidelaitosten yleisavustukset vuodelle 2024 

TRE:4064/12.03.00/2023

Valmistelija

  • Leppäkorpi Jaana, Koordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas, puh. 040 800 4404, koordinaattori Jaana Leppäkorpi, puh. 040 806 2469, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Taidelaitosten yleisavustusta voidaan myöntää vakiintuneille kulttuuri- ja taidelaitoksille sekä taiteen perusopetuksen oppilaitoksille, joiden kanssa kaupunki tekee kiinteää yhteistyötä, tai joiden perustamista tai sijoittumista Tampereelle kaupunki on tukenut. Tyypillisesti taidelaitosten yleisavustusta saavat tahot saavat myös valtionavustusta. Avustuksen tavoitteena on lisätä kaupungin vetovoimaisuutta ja varmistaa avustettavien yhteisöjen toiminta Tampereella. Kaupunki sitoutuu avustuksella pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja neuvottelevaan avustamiseen. Taidelaitosten yleisavustuskokonaisuudelle on määritelty myöntämisperusteet, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 29.11.2023, § 54). Tampereen kaupungin hallintosäännön 17 § mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Lisäksi avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet. Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleisten periaatteiden (kaupunginhallitus 19.9.2022, § 367) mukaan avustusta voidaan myöntää vain yleishyödylliseen toimintaan, joka edistää kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista, täydentää kaupungin omaa palvelutoimintaa ja on kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden mukaista. Avustuksella ei saa olla kilpailua vääristäviä vaikutuksia, eikä avustusta myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Samaan tarkoitukseen voi Tampereen kaupungilta saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2024 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää yleisavustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Vuoden 2024 yleisavustukset

Vuodelle 2024 taidelaitosten yleisavustuksia esitetään myönnettäväksi yhteensä 18 toimijalle yhteensä 7 800 000 euroa. Taidelaitosten yleisavustus jakautuu rahalliseen yleisavustukseen sekä tila-avustukseen. Vuonna 2023 myönnettyjen yleisavustusten summa oli 7 810 000 euroa, kun taas vuonna 2022 taidelaitosten toiminta-avustus oli 7 630 000 euroa. Lisäksi vuodelle 2024 esitetään erillisen kehittämisavustuksen jakamista, samalla tavoin kuin vuonna 2023. Kehittämisavustuksen määräraha vuonna 2024 on 50 000 euroa, kun se vuonna 2023 oli 40 000 euroa.

Vuonna 2022 yleisavustusten kasvu kohdistettiin pienempiin taidelaitoksiin (100 000 euroa). Suurempia taidelaitoksia ei otettu tuolloin huomioon. Vuonna 2023 kaikkien taidelaitosten avustuksia nostettiin tasaisesti, painottaen kuitenkin suurempia taidelaitoksia. Laskelmaa tasattiin harkinnanvaraisesti toimijoiden kesken. Vuonna 2024 yleisavustusten summa säilyy lähessamana kuin vuonna 2023. Yleistä nousua toimijoiden avustussummilla ei siis ole, mutta summia on tarkasteltu ja tasattu harkinnanvaraisesti toimijoiden kesken. Tärkein harkinnanvaraisuuden kriteeri on ollut toimijoiden vuoden 2022 tilinpäätöksen tulos.

Vuoden 2024 kehittämisavustus

Vuonna 2023 taidelaitoksille jaettiin poikkeuksellisesti 194 000 euron suuruinen ylimääräinen avustussumma. Tämä siksi, että Tampere-talon hallinnoimaa Tampereen oopperalle tarkoitettua avustusta ei koronapandemian jälkivaikutusten vuoksi jaettu. Vuodelle 2024 Tampereen oopperalle tarkoitettu avustus esitetään jaettavaksi normaalisti.

Vuodelle 2024 esitetään myönnettäväksi yhteensä 50 000 euroa kehittämismäärärahaa. Määrärahasta 40 000 euroa esitetään suunnattavaksi Pirkanmaan musiikkiopiston ja Tampereen konservatorion yhdistymishankkeen suunnitteluun. Suunnittelussa keskeiset näkökulmat ovat toiminnan ja talouden lisäksi erityisesti organisaatiokulttuurin ja työyhteisön kehittäminen yhdistymisen suunnittelun aikana. Hanketta hallinnoi Pirkanmaan musiikkiopisto. (Kaupunginhallitus käsitteli taiteen perusopetuksen musiikki- ja tanssikoulutuksen järjestämisen periaatteita 6.11.2023, § 451.) Lisäksi Pyynikin kesäteatteri Oy:lle esitetään jaettavaksi 10 000 euon suuruinen kerta-avustus alueen konseptitoiminnan kehittämiseen.

Vuoden 2024 tila-avustukset

Kulttuuriavustusten myöntämisperusteiden mukaisesti kaupungin tiloissa toimiville kulttuuriyhteisöille voidaan myöntää yleisavustuksen osana tai sen sijaan tila-avustusta. Tila-avustuksen saajan tulee täyttää yleisavustuksen saamisen ehdot. Yleisavustuksen rahallisen osuuden lisäksi ehdotetaan, että Pirkanmaan musiikkiopisto, Tampereen konservatorio, Tampereen Teatteri, Teatteri Mukamas, Tanssiteatteri Mobita/Dansco, Lastenkirjainstituutti, Pyynikin kesäteatterisäätiö ja Työväenmuseo Werstas saavat vuonna 2024 tiloja vastikkeetta käyttöönsä.

Kulttuurin palveluryhmällä on kyseisistä tiloista sisäiset vuokrasopimukset kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kanssa ja Kulttuurin palveluryhmä maksaa päätöksessä mainitut tilakustannukset sisäisesti laskua vastaan. Tilakustannukset sisältyvät kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa avustustoiminnan varauksiin. Asian liitteenä olevassa avustusesityksessä eritellään rahana maksettavat yleisavustukset sekä tilakustannukset.

Vuoden 2024 tila-avustuskokonaisuudessa on huomioitava, että Tampereen kaupunginhallitus teki 6.11.2023 kokouksessaan periaatepäätöksen (§ 451) ottaa Tampereen Konservatoriotalon Säätiön luovuttama konservatoriorakennus (F. E. Sillanpään katu 9) kaupungin taseeseen. Päätös tarkoittaa, että kaupungin on tarkoitus vuodesta 2024 alkaen kohdentaa Tampereen konservatorion käyttämään rakennukseen tila-avustusta samoin periaattein kuin kaupunki avustaa Pirkanmaan musiikkiopiston tilojen käyttöä. Tätä avustusta on tarkoitus myöntää, kunnes kaupunki on osoittanut uudet tilat sekä Tampereen konservatorion että Pirkanmaan musiikkiopiston toiminnalle. Uusien tilojen arvioitu käyttöönotto on vuoden 2028 lopussa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Taidelaitosten yleisavustukset vuodelle 2024 myönnetään liitteenä olevan esityksen mukaisesti.

Avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Niina Salmenkangas ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 § 1 mom 5 kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Hakijat, Heini Ruski, Teemu Irri, Jaana Hartman, Katja Gråsten, Päivi Lehtinen, Kristiina Järvelä, Saara Kavén, Jaana Leppäkorpi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.