Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 19 Yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontakertomus 2023 

TRE:582/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Salomaa-Niemi Sari, Erikoissuunnittelija
  • Montin-Niemi Pia-Christine, Valvontakoordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi, puh. 050 345 1168 ja valvontakoordinaattori Pia-Christine Montin-Niemi, puh. 050 528 7379, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtävänä on vastata varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian ja talousarvion linjausten mukaisesti sekä vastata valtuuston ja kaupunginhallituksen asettamien tavoitteiden toteuttamisesta ja seurannasta. Kasvatus- ja opetuslautakunta vastaa myös yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta ja ohjauksesta. (Hallintosääntö 17 § ja 19 §.) Lautakunta käsittelee vuosittain toimialueensa valvontaan liittyvän yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelman sekä edellisen vuoden valvontakertomuksen.  

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta perustuu varhaiskasvatuslakiin (540/2028) ja -asetukseen (753/2018) sekä palvelusetelipäiväkotien osalta seudulliseen palvelusetelisääntökirjaan. Kun varhaiskasvatusta suunnitellaan, järjestetään tai tuotetaan ja siitä päätetään, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat aluehallintovirasto, Valvira sekä kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija.  

Varhaiskasvatuslain lisäksi varhaiskasvatusta ohjaa valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018). Yksityisiä varhaiskasvatuksen palveluntuottajia velvoittaa edellisten lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön asetus varhaiskasvatuksen yksityisen palveluntuottajan lupa- ja ilmoitusmenettelyyn kuuluvista liitteistä (890/2022). Varhaiskasvatuslain muutosten myötä yksityisten päiväkotien toiminta on ollut 1.1.2023 alkaen luvanvaraista ja jatkossa palveluntuottajat toimittavat lupahakemuksen toimintansa aloittamisesta tai muuttamisesta suoraan aluehallintovirastoon, joka antaa luvan toiminnan aloittamiseen tai laajentamiseen. Jokaisen jo nyt toiminnassa olevan yksityisen palveluntuottajan on haettava lupaa päiväkotitoimintaan siirtymäkautena 1.1.2023–31.12.2026. Kunnan valvonta ja ohjaus tarkistaa päiväkotitoimintaan tarkoitetut tilat ja laatii aluehallintovirastolle lausunnon. Yksityisen perhepäivähoitajan tai ryhmäperhepäiväkodin perustajan on jatkossakin tehtävä ilmoitus kuntaan.  

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen palveluverkkoa suunnitellaan kokonaisuutena, huomioiden sekä kunnan oma tuotanto, että yksityiset palveluntuottajat. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten suhteellinen osuus Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksessa olevista lapsista oli vuonna 2023 yhteensä 25,8 % (2022: 24 %) eli 2104 lasta. Vuoden aikana toimintansa lopetti yksi ostopalvelupäiväkoti, yksi yksityisen hoidon tuella toiminut päiväkoti, yksi ryhmäperhepäiväkoti ja viisi perhepäivähoitajaa. Syksyn aikana aloitti toimintansa kolme uutta palvelusetelipäiväkotia ja neljä uutta perhepäivähoitajaa. Vuoden 2023 aikana yksityisen varhaiskasvatuksen nettolisäys oli 40 hoitopaikkaa. 

Valvontaa toteutettiin ensisijaisesti antamalla ohjausta ja neuvontaa. Yksityisille palveluntuottajille tarkoitettuja koulutuksia ja ohjaustilaisuuksia ajankohtaisista aiheista järjestettiin vuoden aikana 12. Sähköpostin ja puhelimen välityksellä annettu neuvonta ja ohjaus oli merkittävässä roolissa. Uusille toimijoille annettiin ohjausta sekä palvelujen tuottamiseen että tiloihin liittyen. Alustavia tilakatselmuksia tehtiin kymmenen, käyttöönottotarkastuksia kolme ja tontinluovutuksiin liittyviä neuvotteluita oli yhdeksän.  

Suunnitelmalliset valvontakäynnit olivat osa ohjausta, neuvontaa ja seurantaa eli ennakoivaa valvontaa.  Palveluntuottajien kanssa ennalta sovittuja valvontakäyntejä päiväkoteihin tehtiin 77, kerhoihin kolme, ryhmäperhepäiväkoteihin 15 ja perhepäivähoitajille 16. Valvonnan ja ohjauksen toimijat osallistuivat Tampereen kaupungin Ympäristöterveyden valvontasuunnitelman mukaisiin terveydellisten olojen tarkastuksiin (10). 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonta perustuu perusopetuslakiin (628/1998). Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan yksityisiä palveluntuottajia oli 15, jotka toimivat 27 toimipisteessä. Kaikkiin toimipisteisiin tehtiin valvontakäynti. Kaikkiaan näiden ryhmien toimintaan osallistui 1401 lasta, joka oli 41 % kaikista aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuvista lapsista.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvontakertomus 2023 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sari Salomaa-Niemi, Pia-Christine Montin-Niemi, Leena Viitasaari, Elina Kalliohaka, Elli Rasimus, Katri Mantere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)