Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 20 Yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan suunnitelma vuodelle 2024 

TRE:583/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Salomaa-Niemi Sari, Erikoissuunnittelija
  • Montin-Niemi Pia-Christine, Valvontakoordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi puh. 050 345 1168 ja valvontakoordinaattori Pia-Christine Montin-Niemi puh. 050 528 7379, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kasvatus- ja opetuslautakunnan yhtenä tehtävänä on päättää oman tehtäväalueensa osalta toimintaa ohjaavien strategisten asiakirjojen hyväksymisestä. Kasvatus- ja opetuslautakunta vastaa myös yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta ja ohjauksesta. (Hallintosääntö 17 § ja 19 §.) Varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjausta ja valvontaa tarkennetaan vuosittain laadittavalla valvonnan vuosisuunnitelmalla. Vuosisuunnitelmassa määritellään ohjauksen ja valvonnan tarkoitus ja tavoitteet sekä toteuttaminen ja kehittäminen.  

Valvonta yksityisessä varhaiskasvatuksessa perustuu varhaiskasvatuslakiin ja -asetukseen. Lain mukaan varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palvelun tuottajan järjestämän varhaiskasvatuksen osalta Aluehallintovirasto, Valvira sekä kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Tampereella ohjauksen ja valvonnan kohteena olevia varhaiskasvatuspalveluita tuotetaan palvelusetelillä tuettuna palveluna, ostopalveluna ja yksityisen hoidon tuella. Yksityisen varhaiskasvatuksen toimintamuotoja ovat päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit, perhepäivähoito ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhot.  

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaus ja valvonta perustuu perusopetuslakiin. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan yksityiset palveluntuottajat järjestävät kevään 2024 ajan toimintaa kumppanuusavustusperiaatteella. Yksityisiä palveluntuottajia on 15, jotka toimivat 26 toimipisteessä. Vuoden 2023 aikana kilpailutettiin koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäjät elokuusta 2024 alkaen. Sopimus aamu- ja iltapäivätoiminnan hankinnasta on tehty kahden palveluntuottajan kanssa, jotka järjestävät toimintaa yhteensä kuudessa toimipisteessä. 

Valvontaviranomaisten on toteutettava valvontaa ensisijaisesti antamalla toiminnan järjestäjälle ja palveluntuottajille tarpeellista ohjausta ja neuvontaa sekä seuraamalla toiminnan kehitystä yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Valvonta ja ohjaus järjestää vuoden aikana 10 koulutusta varhaiskasvatuksen pedagogiikasta ja lasten tuesta. Perhepäivähoitoon laaditaan yhteinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuoden 2024 aikana. 

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan painopisteinä vuonna 2024 on lapsen tuen järjestäminen, leikki, omavalvontasuunnitelma ja turvallisuus. Kaikkiin päiväkoteihin tehdään kaksi ennalta ilmoitettua valvontakäyntiä eli auditointia vuodessa. Ryhmäperhepäiväkoteihin tehdään yksi ennalta ilmoitettu valvontakäynti. Perhepäivähoitajien osalta valvontakäynti tehdään vuosittain siten, että osa käynneistä toteutetaan ryhmämuotoisesti. Päiväkoteihin ja ryhmäperhepäiväkoteihin tehdään yksi ennalta ilmoittamaton valvontakäynti vuodessa. Reaktiivisia valvontakäyntejä tehdään tarvittaessa. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimipisteisiin tehdään yksi valvontakäynti vuoden aikana. 

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta ja ohjaus on osa sivistyspalvelujen palvelualueen yhteisiä palveluja. Valvonta- ja ohjaustiimin muodostavat kolme valvontakoordinaattoria ja toimistosihteeri. Varhaiskasvatuksen palveluverkkotyöstä vastaava koordinaattori on mukana uusiin päiväkotitiloihin liittyvissä alustavissa tilakatselmuksissa, tontinluovutuksissa, väistötilakatselmuksissa ja käyttöönottotarkastuksissa.  

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Yksityisen varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan valvonnan suunnitelma vuodelle 2024 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Erikoissuunnittelja Sari Salomaa-Niemi esitteli viimeistä kertaa lautakunnalle varhaiskasvatuksen asioita. Lautakunta kunnioitti aplodein hänen 40-vuotista työuraansa varhaiskasvatuksen parissa Tampereella.

Tiedoksi

Sari Salomaa-Niemi, Pia-Christine Montin-Niemi, Leena Viitasaari, Elina Kalliohaka, Elli Rasimus, Katri Mantere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.