Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 21 Tampereen kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelman muutokset 1.8.2024 alkaen 

TRE:754/12.01.01/2024

Valmistelija

  • Rasimus Elli, Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Pia Kuisma, puh. 040 806 4774 ja aluejohtaja Pia Mikkola puh. 050 468 2922, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.6.2023) 19 § mukaisesti kasvatus- ja opetuslautakunnan tehtävänä on järjestää esiopetus sekä päättää kasvatuksen ja opetuksen kuntatasoisten suunnitelmien hyväksymisestä.

Tampereen esiopetuksen opetussuunnitelma on viimeksi päivitetty vuonna 2022 vastaamaan Opetushallituksen antamia perusopetuslain ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutoksia 1.8.2022 alkaen (sivistys- ja kulttuurilautakunta 16.8.2022 § 128).

Tampereen esiopetuksen opetussuunnitelmaa tarkennettiin kuntatasolle laaditulla suunnitelmalla, joka korostaa lapsen edun ensisijaisuutta esiopetuksen järjestämisessä ja päätöksenteossa. Suunnitelmassa painotettiin lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista turvallisuutta ja kuvattiin toimet kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ennaltaehkäisemiseksi sekä niihin puuttumiseksi. Suunnitelmaan lisättiin opettajan, päiväkodin johtajan tai rehtorin ilmoitusvelvollisuus huoltajille kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteissa. 

Tampereen kaupungin esiopetuksessa on tavoitteena taata esiopetuksen jatkumo Tampereen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan. Pedagogiset sisällöt näkyvät nyt entistä vahvemmin esiopetuksen opetussuunnitelmassa. Päivitetyssä suunnitelmassa leikki tuodaan vahvemmin ja laajemmin esiin. Uutena avauksena suunnitelmassa on positiivinen pedagogiikka ja sinnikkyys.

Sisältöä on lisätty seuraaviin kokonaisuuksiin: sosiaalisesti kestävän osallisuuden toimintakulttuuri (s. 21–22), pedagoginen dokumentointi ja laadun arviointi (s. 28–29), kielitietoinen pedagogiikka ja KieliPeda-työväline (s. 28, 33, 34 ja 40), toiminnallinen oppiminen kuten ulkopedagogiikka (s. 26) sekä nivelvaiheyhteistyö (esim. s. 23–25).

Suunnitelman sisältöä on päivitetty näiden kokonaisuuksien osalta: digitaalinen osaaminen ja monilukutaito (s. 18), opiskeluhuolto (s. 56–57) ja arviointi (s. 26–30). Tampereen suunnitelmaan on kirjattu erityisinä periaatteina montessoripedagogiikka (s. 58) ja metsäesiopetus (s. 26).  

Esitys Tampereen kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelmaksi 1.8.2024 alkaen on tämän asian liitteenä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelman muutokset ja lisäykset hyväksytään. Päivitetty opetussuunnitelma tulee voimaan 1.8.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jukka Gustafsson poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Elli Rasimus, Pia Kuisma, Pia Mikkola, Tanja Moisala, Heli Rautanen, Katri Mantere, varhaiskasvatusyksiköiden johtajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.