Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 20.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 63 Asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2022-2025 

TRE:4304/00.01.02/2021

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asuntopolitiikalla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla varmistetaan kaupungin väestönkasvun edellyttämä asuntorakentaminen, asuntotuotannon kilpailun syntyminen ja asumisen kohtuuhintaisuus. Tavoitteena on edistää asumisvaihtoehtojen monipuolisuutta, sosiaalisen asuntotuotannon ja erityisryhmien asumisen kehittämistä sekä ehkäistä asuinalueiden negatiivista eriytymiskehitystä. Asuntopolitiikan toteuttaminen on asunto- ja kiinteistölautakunnan alaista toimintaa, jota hallintosäännön mukaan suunnittelee ja toteuttaa elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä.

Kaupungin asuntopolitiikkaa toteutetaan yhteistyössä kaupungin muiden palvelualueiden ja yksiköiden sekä kaupunkikonserniin kuuluvien asuntoyhteisöjen kanssa. Lisäksi asuntopolitiikan toteuttamisessa on keskeistä yhteistyö rakennuttajien, rakennusliikkeiden ja asuntoihin investoivien tahojen sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Yhteistyö valtion, Tampereen kaupunkiseudun kuntien, suurten kaupunkien ja muiden asumiseen vaikuttavien paikallisten ja valtakunnallisten yhteisöjen kanssa kuuluu kaupungin asuntopolitiikan toteuttamiseen. Asuntopolitiikan toteutuksessa huomioidaan valtakunnalliset ja kaupunkitason tavoitteet maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) osalta sekä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Maapolitiikalla tarkoitetaan kaupungin maanhankintaan ja -luovutukseen, kaupungin maaomaisuuden hallinnointiin, yksityisen maan kaavoittamiseen sekä yksityisessä omistuksessa olevien rakentamiskelpoisten tonttien rakentamisen edistämiseen liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä.

Maapolitiikka ja kaavoitus muodostavat yhdessä kaupungin maankäyttöpolitiikan, jolla luodaan edellytykset suunnitella ja toteuttaa pitkäjänteisesti kaupungin maankäyttöä ja rakentamista. Hyvin hoidetulla maapolitiikalla varmistetaan ja luodaan edellytyksiä suunnitella ja toteuttaa pitkäjänteisesti kaupungin maankäyttöä, rakentamista sekä muuta toimintaa. Hyvällä maapolitiikalla varmistetaan kaavoituksen tarkoituksenmukainen toteutuminen sekä maanomistajien ja muiden osallisten yhdenvertainen kohtelu. Edelleen maapolitiikan toimenpiteillä omalta osaltaan turvataan kaupungille aiheutuvien investointien kannattavuus sekä yhdyskuntarakentamisen kustannusten optimointi. Onnistuneella maapolitiikalla luodaan edellytykset monipuoliselle asuntotuotannolle ja sen tarvitsemille palveluille sekä kehittyvälle ja menestyvälle elinkeinotoiminnalle.

Tampereella harjoitettu asunto- ja maapolitiikka on perustunut johdonmukaisiin ja pitkäjänteisiin käytännön linjauksiin, joita on noudatettu päätöksenteossa ja toimenpiteissä.

Maapolitiikan linjaukset 2014–2017 hyväksyttiin 17.3.2014 Tampereen kaupunginvaltuustossa. Ennen vuotta 2014 maapolitiikkaa käsiteltiin vuosittain silloisessa kaupunginhallituksen suunnittelujaostossa. Maapolitiikan periaatteet ja tilannekatsaus käsiteltiin kaupunginhallituksen suunnittelujaostossa 14.5.2012.

Asuntopolitiikan osalta ensimmäiset asuntopolitiikan linjaukset vuosille 2015–2017 hyväksyttiin kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa 8.6.2015. Linjaukset pohjautuvat kaupunkistrategiaan ja sitä toteuttavaan kaupunkirakenne- ja ympäristösuunnitelmaan. Asuntopoliittisia linjauksia valmisteltiin yhdessä maapoliittisten linjausten kanssa, mutta ne tulivat voimaan vasta Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman 2040 valmistumisen jälkeen.

Tätä ennen asuntopolitiikkaa on käsitelty kaupunkistrategiaa tarkentavassa kaupungin asuntopoliittisessa strategiassa. Asuntopoliittinen strategia 'Jalat oman pöydän alle' vuoteen 2012 oli yksi kuudesta kaupunkistrategiaa tarkentavasta toimintastrategiasta. Se hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 25.11.2002, jonka jälkeen sitä päivitettiin kaupunkistrategian perusteella. Tätä edeltävä asuntopoliittinen strategia hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 17.6.1998.

Asunto- ja maapolitiikan linjaukset yhdistettiin tavoitteelliseksi ja toisiaan täydentäväksi linjausasiakirjaksi valtuustokaudella 2017-2021 ja ne hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 23.4.2018. Toteutumisen seurantaa on tehty kahdesti vuodessa valtuustokauden aikana.

Valtuustokauden 2021-2025 linjausten päivitystyö on käynnistetty teettämällä työn pohjaksi Tampereen asumisen tilannekuva, asuntopolitiikan vaikuttavuuden arviointi, maapolitiikan vaikutusten arvioinnit hiilineutraalisuus- ja energiatehokkuusnäkökulmasta sekä kiinteistötalouden näkökulmasta. Asunto- ja kiinteistölautakunta sekä kaupunginhallitus ovat hyväksyneet valmistelun suuntaviivat sekä päättyneen valtuustokauden että käynnissä olevan valtuustokauden kokoonpanollaan. Linjauksia on valmisteltu rinnan kuluvan valtuustokauden pormestariohjelman ja kaupunkistrategian päivitystyön kanssa ja molemmat on huomioitu liitteenä olevassa linjausesityksessä. Tampereen kaupunkiseudun MAL4-sopimus sekä valmistelussa oleva Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma vuoteen 2040 on huomioitu linjausten valmistelussa. Osallisuutta on vahvistettu osana valmisteluprosessia. Linjaustyöhön ovat osallistuneet kaupunkilaiset, kaupungin luottamushenkilöt ja henkilöstö, rakentajat ja rakennuttajat ml. yleishyödylliset asuntorakennuttajat, nk. hiljaiset ryhmät heille organisoiduissa tapahtumissa ja kaupunkiin sopimussuhteessa olevat maanvuokralaiset. Valmistelussa on huomioitu myös valtuustokaudella 2017-2021 tehdyt asunto- ja maapolitiikkaan liittyvät luottamuselinten päätökset.

Asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2022 - 2025 toteuttavat valtuustokauden pormestariohjelmaa ja kaupunkistrategiaa ja vahvistavat edelleen Tampereen kaupungin harjoittamaa pitkäjänteistä asunto- ja maapolitiikkaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Asunto- ja maapolitiikan linjaukset vuosille 2022 - 2025 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi: "Kaupunki osallistuu asunto- ja maapolitiikan keinoilla hiilineutraalia asumista tukeviin kokeiluihin sekä kannustaa alan ottamaan huomioon valtakunnalliset ilmastopolitiikan tavoitteet."

Kokouskäsittely

Asian esittelijä Teppo Rantanen teki seuraavan muutoksen Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikan linjaukset 2022–2025 liitteeseen:  Sivulle 113 ensimmäiseen kokonaisen kappaleen alkuun lisätään väliotsikko "Vuokratontin ostaminen".

Puheenjohtaja totesi näin muutetun liitteen olevan asian käsittelyn pohjana.

Matti Höyssä teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen: "Kaupunki osallistuu asunto- ja maapolitiikan keinoilla hiilineutraalia asumista tukeviin kokeiluihin sekä kannustaa alan ottamaan huomioon valtakunnalliset ilmastopolitiikan tavoitteet."

Mirja Salmijärvi, Teija Hautanen ja Pekka Salmi kannattivat Höyssän ehdotusta.

Toivomusponsiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Lauri Savisaari, Taru Kuosmanen, Virpi Ekholm

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)