Kaupunginhallitus, kokous 12.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 57 Tampereen kaupungin museoiden liittyminen Kansainvälisen museoneuvoston (International Council of Museums) jäseneksi 

TRE:4982/04.04.01/2023

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

 Museonjohtaja Selma Green, puh. 040 689 3800, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kansainvälinen museoneuvosto (International Council of Museums) ICOM on ammatillisesti hoidettujen museoiden ja museoammattilaisten maailmanlaajuinen järjestö, joka on perustettu vuonna 1946 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon alaisuuteen. ICOMiin kuuluu 17 000 jäsenmuseota ja 140 000 museoammattilaista lähes 150 valtiosta. ICOM on kansallisista hallituksista riippumaton ja ei-kaupallinen toimija. ICOMin toiminnan ytimessä on kansainvälisen museoiden ja museoammattilaisten verkostojen ylläpitäminen, museoiden välisen yhteistyön lisääminen, museoalan kehittäminen sekä museotyön ja museotoiminnan etiikasta huolehtiminen. Museoammatillista työtä säätelevät ICOMin Museotyön eettiset säännöt, joiden noudattamiseen jäsenmuseot ja henkilöjäsenet sitoutuvat. 

ICOMin Suomen komitea on yli 500 jäsenellään yksi suurimmista kansallisista komiteoista. Suomen komitea edistää jäsentensä osallistumista ICOMin kansainväliseen työskentelyyn. Tampereen kaupungin museot ovat valtakunnallisesti merkittäviä toimijoita, joiden kunkin tulee kuulua oman alansa kattojärjestöön ja toiminnallaan edistää kansainvälisiä verkostoja sekä museotoiminnan ja museoetiikan kehittämistä. Museomaailma on jatkuvassa muutoksessa: yleisöjen ja yhteiskunnan odotukset museoita kohtaan muuttuvat ja kasvavat, museoiden painoarvo yhteiskunnallisena toimijana on kasvussa, museoihin kohdistuu suurta mediallista huomiota ja museotoiminnan hyödyt niin yhteiskunnalle kuin yksilöillekin on tunnistettu aikaisempaa selvemmin. Museot ovat yhteiskunnan muisti. Ne tarjoavat ihmisille mahdollisuuden kokea ja ymmärtää historian, nykyhetken ja tulevaisuuden ilmiöitä tässä ajassa orientoitumiseksi ja tulevaisuuteen suunnistamiseksi kohdeyleisöinään nykyiset ja tulevat sukupolvet. Museot edistävät kaikkien osallisuutta kulttuuriin ja kulttuuriperintöön. Museot tarjoavat korkeatasoisia sisältöjä ja elämyksiä kuntalaisten ja kaupungissa vierailevien oppimiseksi ja osaamisen lisäämiseksi, virkistykseksi ja iloksi sekä pohdinnan ja tiedon jakamisen foorumiksi. Museot ovat myös toiminta-alueellaan merkittävä vetovoimatekijä ja taloudellinen vaikuttaja. 

Tampereen museoiden tavoitteena on Tampereen nousu Suomen museopääkaupungiksi vuoteen 2035 mennessä ja kohota eurooppalaiseen museokärkeen. Tampereen kaupunki haluaa profiloitua miljoonan kävijän museokaupunkina. (Kulttuurin palveluverkkosuunnitelma 2035.) Tampereen kaupungin museot noudattavat toiminnassaan kaupungin strategisia tavoitteita ja tekevät tiivistä yhteistyötä ydintehtävänsä toteuttamiseksi. Yhteistyötä tehdään myös koko kaupunkiorganisaation tasolla. Tampereen historialliset museot ja Tampereen taidemuseo ovat alueellisia vastuumuseoita. Tampereen museoille ICOM-jäsenyys on välttämätön kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä museoiden asemoimiseksi kansainväliseen museokenttään.

Kansainvälisen museoneuvoston jäsenyyden hyödyt ovat kansainvälisten verkostojen ja yhteistyön lisääminen osana Tampereen kaupungin veto- ja pitovoiman kehittämistä sekä museoeettisen toiminnan vahvistuminen ja osaamisen kehittäminen. Lisäksi hyötyä on tulevaisuuden museokokemusten tuottamisessa kansainvälisen yhteistoiminnan keinoin. Museoalan vakiintunut käytäntö on, että museo-organisaatiot liittyvät kansainvälisen museoneuvoston sekä kansallisen komitean jäseniksi kukin omana organisaationaan pikemminkin kuin ylläpitäjäorganisaation välityksellä. ICOMin sääntöjen perusteella jäsen on museo tai vastaava yhteisö tai organisaatio. ICOMin työskentely tapahtuu pitkälti temaattisissa komiteoissa, joissa rakennettavat verkostot ja yhteistyöt hyödyttävät museoiden toiminnan toteuttamista ja kehittämistä.

Jäsenetuna museoille tarjoutuu toimintamahdollisuuksia ICOMin kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, koulutus- ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä mahdollisuus osallistua komiteatyöskentelyyn. Komiteat keskittyvät museoalan keskeisten toimintojen ja ilmiöiden kehittämiseen. Verkostolliset hyödyt näkyvät tulevaisuudessa muun muassa kehittyneinä kansainvälisinä kumppanuuksina. Jäsenmuseot saavat käyttöönsä ICOMin jäsenkortteja, jotka takaavat vapaan sisäänpääsyn jäsenmuseoihin. Vastineeksi museot tarjoavat ICOM-kortilla maksuttoman sisäänpääsyn ICOMin jäsenille, mikä on vallitseva ja vakiintunut käytäntö. Kortit ovat museoiden työntekijöiden käytössä tukemassa omaehtoista osaamisen kehittämistä sekä työnantajan ohjeistusten mukaista verkostotyöskentelyä. Asia on käsitelty kulttuurin palveluryhmän johtoryhmässä 9.1.2024.

Yhteisöjäsenyyden vuosimaksu on porrastettu jäsenyhteisön vuosibudjetin perusteella. Luokassa IV (vuosibudjetti 1 000 000–5 000 000 euroa), johon kuuluvat Tampereen taidemuseo ja Sara Hildénin taidemuseo, jäsenmaksu on 656 euroa vuodessa. Luokassa V (budjetti 5 000 000–10 000 000 euroa), johon kuuluu Tampereen historialliset museot, vuosijäsenmaksu on 747 euroa. Koska vuosijäsenyyden kustannukset on porrastettu talousarvioperustaisesti, ei omistajuudellisesta jäsenyydestä olisi taloudellisesti merkittävää hyötyä. 

Kustannukset maksetaan sivistyspalvelujen palvelualueen kulttuurin palveluryhmästä Tampereen taidemuseon, Sara Hildénin taidemuseon ja Historiallisten museoiden -yksiköiden kustannuspaikoilta 137260, 137281 ja 137202.

Tampereen kaupungin yhteyshenkilöt ovat Tampereen taidemuseon museonjohtaja, Historiallisten museoiden museonjohtaja ja Sara Hildénin taidemuseon museonjohtaja.

Hallintosäännön (1.6.2023) 15 § mukaisesti kaupunginhallitus päättää yhdistyksiin liittymisestä ja eroamisesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin Taidemuseo, Sara Hildénin museo ja Historialliset museot liittyvät International Council of Museums:n jäseniksi. 

Tampereen taidemuseon 656 euron, Sara Hildénin taidemuseon 656 euron ja Historiallisten museoiden 747 euron vuosijäsenmaksut maksetaan sivistyspalvelujen palvelualueen kulttuurin palveluryhmästä yksiköiden kustannuspaikoilta 137260, 137281 ja 137202.

Tampereen kaupungin yhteyshenkilöt ovat Tampereen taidemuseon museonjohtaja, Historiallisten museoiden museonjohtaja ja Sara Hildénin taidemuseon museonjohtaja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Selma Green, Anna Lyyra-Seppänen, Anna Hjorth-Röntynen, Niina Salmenkangas, Pirjo-Liisa Länkinen, Jaana Leppäkorpi, Jaakko Laurila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.