Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 25.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 50 Nallin luonnonsuojelualueen perustaminen 

TRE:807/11.01.03/2024

Valmistelija

  • Tuominen Anne, Metsätalouspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristösuunnitteljia Eeva Punju, puh. 040 806 2184, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö on valmistellut yhteistyössä kiinteistötoimen kanssa Nallin alueen perustamista luonnonsuojelualueeksi. Alue on n. 17 hehtaarin laajuinen ja kokonaisuudessaan Tampereen kaupungin omistama. Tampereen kaupunki hakee Pirkanmaan ELY-keskukselta alueen rauhoittamista luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi liitteen 1 mukaisella rajauksella ja liitteen 2 mukaisilla rauhoitusmääräyksillä. Samalla haetaan hyväksyttäväksi alueen hoito- ja käyttösuunnitelma luonnonsuojelulain 57 § 3 momentin mukaisesti.

Alueen rauhoittaminen on osoitettu Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmassa, joka hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 10.12.2012. Luonnonsuojeluohjelman kohteiden rauhoittaminen on Tampereen LUMO-ohjelman yhtenä toimenpiteenä, ja siten myös Tampereen kaupunkistrategian toteuttamista. Tampereen vuoden 2024 talousarvion tavoitteiden mukaisesti vuoden aikana valmistuu kolme ehdotusta perustettavaksi luonnonsuojelualueeksi.

Alue on maakuntakaavassa osoitettu luonnonsuojelualueeksi ja Aitolahti-Teiskon rantayleiskaavassa virkistysalueeksi. Pohjois-Tampereen strategisessa yleiskaavassa alue on osoitettu luonnonsuojelualueeksi.

Nallin luonnonsuojelualue sijaitsee Teiskon Ukaanjärven Ukaanpohjan länsirannalla, n. 20 km Tampereen keskustasta koilliseen. Luonnonsuojelulain mukaisen rauhoituksen tarkoitus on suojella Nallin vanhoja ja runsaasti lehtipuuta kasvavia metsiä sekä pienvesiä lajistoineen. Suojelualue koostuu neljästä osa-alueesta. Alueella on runsaasti erirakenteista, monipuolista puustoa ja lahopuuta. Osittain runsaslahopuustoiset metsät vaihtelevat pienpiirteisesti ja paikoin niissä kasvaa myös järeitä ja vanhoja lehtipuita, esimerkiksi haapaa ja raitaa. Alueen luontotyypit vaihtelevat tuoreista kangasmetsistä ja lehdoista tihkupintaisiin korpiin. Suojelualueen arvokkaisiin kohteisiin kuuluvat myös metsälain mukainen lehto, luonnontilaisen kaltainen puronotko ja laakakallio. Sekä pohjois- että etelälohkoilta on havaittu liito-oravia. Nallin metsät ovat edustavia vanhoja tai vanhahkoja metsiä, vaikka niitä onkin osittain harvennettu ja ojitettu. Suojeltava alue on n. 17 hehtaarin laajuinen ja alueen rajaus on pääosin Tampereen kaupunginvaltuuston vuonna 2012 hyväksymän luonnonsuojeluohjelman mukainen. 

Rajauksessa ja rauhoitusmääräyksissä on huomioitu alueeseen rajoittuvat pellot ja vuokraoikeudet, sekä alueella kulkevien ja siihen rajoittuvien johtojen ja teiden käyttö sekä kunnossapito. Rajaus ja rauhoitusmääräykset on laadittu yhdessä kiinteistötoimen kanssa, ja niistä on pyydetty maakuntamuseon lausunto ja kaavoituksen kommentit. Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydettiin lausunto alueella osittain sijaitsevan mahdolliseksi muinaisjäännökseksi luokitellun historiallisen asuinpaikan Ukaa Nalli 2 (1000041317) vuoksi. Pirkanmaan maakuntamuseolla ei ollut asiaan huomautettavaa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 22 §:n kohdan 1) mukaan asunto- ja kiinteistölautakunnan tehtävänä on kaupungin maa- ja tilaomaisuuden hallinnasta ja kehittämisestä vastaaminen. Hallintosäännön 23 §:n mukaan ympäristö- ja rakennusjaosto vastaa luonnonsuojeluun liittyvistä tehtävistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja

Nallin alueelle haetaan liitteen 1 mukaiselle n. 17 ha:n rajatulle määräalalle liitteen 2 mukaisilla rauhoitusmääräyksillä Pirkanmaan ELY-keskukselta luonnonsuojelulain 47 §:n mukainen rauhoituspäätös.

Samalla haetaan hyväksyttäväksi luonnonsuojelulain 57 §:n mukaisesti liitteenä 3 olevalle alueen hoito- ja käyttösuunnitelmalle hyväksyntä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Pirkanmaan maakuntamuseolta on pyydetty lausunto alueella sijaitsevan mahdolliseksi muinaisjäännökseksi luokitellun historiallisen asuinpaikan Ukaa Nalli 2 (1000041317) vuoksi. Pirkanmaan maakuntamuseo on toimittanut liitteenä olevan lausunnon, jossa ei esitetä asiaan huomautettavaa.

Tiedoksi

Pirkanmaan ELY-keskus, Anne Tuominen, Eeva Punju, Kati Skippari, Kari Kankaala, MIkko Nurminen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)