Kaupunginhallitus, kokous 8.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 153 Tampereen kaupungin liittyminen Kunnallisen nuorisotyön yhdistys ry:n  jäseneksi 

TRE:1579/00.03.01/2024

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti, puh. 040 806 3239, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

​​​Kunnallisen nuorisotyön verkostona ja osaamiskeskuksena toimii tällä hetkellä Kanuuna-niminen verkosto (www.nuorisokanuuna.fi). Kanuunan taustalla on kuntien nuorisotoimien johtajien perustama verkosto vuodelta 2006. Alussa kehittämisverkostoon kuuluivat kymmenen suurimman kaupungin nuorisotoimenjohtajat, jotka olivat tavanneet ja pitäneet jo aiemmin yhteyttä epävirallisesti. Verkosto kasvatti jäsenmääräänsä melko nopeasti ja vakiintui vuosiksi yli 40 000 asukkaan kuntien (yhteensä 28) kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämisverkostoksi. Lahden kaupunki hallinnoi kehittämisverkostoa opetus- ja kulttuuriministeriön pienehköillä erityisavustuksilla. Verkoston toiminta oli aktiivista alusta lähtien.

Kehittämistoiminnan laajentaminen myös pienemmille paikkakunnille mahdollistui keväällä 2018, kun Kanuuna valittiin yhdeksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamista valtakunnallisista nuorisoalan osaamiskeskuksista. Osaamiskeskuksena Kanuunan opetus- ja kulttuuriministeriöltä saama rahoitus myös kasvoi. Osaamiskeskuksena Kanuuna on tarjonnut palvelujaan, kuten koulutuksia, seminaareja ja vertaisverkostoja kaikkien suomalaisten kuntien nuorisotyöntekijöille ja kehittänyt yhdessä kunnallisen nuorisotyön kentän kanssa arviointimallia, jossa kerätään laadullista ja määrällistä tietoa nuorilta, nuorisotyöntekijöiltä ja kuntalaisilta. Lahden kaupunki on hallinnoinut Kanuunan kehittämisverkosto- ja sittemmin osaamiskeskustoimintaa.

Toisella osaamiskeskuskaudella 1.3.2020–31.3.2024 opetus- ja kulttuuriministeriö edellytti nuorisoalan osaamiskeskuksilta järjestäytymistä osin hyvin laajoiksikin yhteenliittymiksi. Osaamiskeskusrahoitus on nuorisoalalla tiukasti ohjattua valtionavustusta. Lahden kaupunki on ilmaissut tilanteen olleen hallinnollisesti ja toiminnallisesti hankala ja verkoston sekä osaamiskeskustoiminnan koordinoinnin olleen toiminnan kasvaessa lopulta kaukana kaupungin perustehtävästä. Kaikilta osin kuntien kehittämistarpeet ja osaamiskeskusohjaus eivät ole myöskään enää kohdanneet. Kunnat maksavat nuorisotyönsä rahoituksesta noin 85–90 prosenttia lopun rahoituksen ollessa valtionosuuksia ja erilaisia hankerahoituksia. Lopputuloksena nuorisoalan osaamiskeskukset päättivät lopettaa nykymuotoisen toimintansa vuoden 2024 maaliskuussa.

Entisen Kanuuna-verkoston vakiintuneen ja hyväksi havaitun toiminnan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi pidettiin tärkeänä uuden yhdistyksen perustamista. Joulukuussa 2023 perustettiin Kunnallisen nuorisotyön yhdistys ry, jonka toiminta vertautuu osin valtakunnallisia nuorisoyhdistyksiä tukevan Allianssi ry:n toimintaan. Perustajajäseniä Kunnallisen nuorisotyön yhdistyksessä ovat Espoon, Oulun, Lappeenrannan ja Jyväskylän kaupungit. Yhdistys edustaa jäseniään kansallisesti ja kansainvälisesti sekä toimii jäsentensä kehittämiskumppanina. Yhdistys järjestää koulutuksia, seminaareja ja vertaisverkostoja kaikkien suomalaisten kuntien nuorisotyöntekijöille ja kehittää yhdessä kunnallisen nuorisotyön kentän kanssa arviointimallia, jossa kerätään laadullista ja määrällistä tietoa nuorilta, nuorisotyöntekijöiltä ja kuntalaisilta. Vuoden 2024 jäsenmaksu määräytyy vuoden 2022 nuorten lukumäärän mukaisesti (0,10 euroa/nuori). Yhdistyksen säännöt ovat tämän asian liitteenä.

Vuoden 2022 lopussa Tampereella asui 88 633 alle 29-vuotiasta henkilöä. Jäsenyyttä esitetään alkavaksi 1.7.2024, jolloin vuoden 2024 jäsenmaksu on puolet kokonaisen kalenterivuoden jäsenmaksusta eli 4 431,65 euroa. Jäsenmaksun suuruus voi vaihdella hieman vuosittain riippuen Tampereella asuvien alle 29-vuotiaiden nuorten määrästä. Vuonna 2025 jäsenmaksun arvioidaan olevan noin 9 000–10 000 euroa. 

Jäsenmaksu maksetaan vuosittain sivistyspalvelujen palvelualueen liikunta ja nuorisopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 137320, Nuoriso- ja ohjauspalvelut.

Tampereen kaupungin yhteyshenkilö on nuorisopalvelujohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Tiina-Liisa Vehkalahti.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.3.2024) 15 § kohdan 34 mukaisesti kaupunginhallitus päättää yhdistyksiin liittymisestä ja eroamisesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki liittyy valtakunnallisen Kunnallisen nuorisotyön yhdistys ry:n jäseneksi 1.7.2024 alkaen.

Yhdistyksen jäsenmaksu määritellään kertomalla jäsenkunnan alle 29-vuotiaiden lukumäärä kertoimella, joka on tällä hetkellä 0,10 euroa/nuori. Tampereen kaupungin jäsenmaksu vuonna 2024 (ajalta 1.7.–31.12.2024) on noin 4 431,65 euroa. Vuonna 2025 jäsenmaksun arvioidaan olevan noin 9 000–10 000 euroa. Jäsenmaksu maksetaan vuosittain sivistyspalvelujen palvelualueen liikunta ja nuorisopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 137320, Nuoriso- ja ohjauspalvelut.

Tampereen kaupungin yhteyshenkilö on vt. nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jukka Etu-Seppälä, Tiina-Liisa Vehkalahti, Leila Lahti, Noora Savunen, Jaana Hartman, Riikka Kolkkala, Pirjo-Liisa Länkinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.