Kaupunginhallitus, kokous 8.4.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 147 Tammelan koulun ja Sara Hildén -akatemian perusparannus- ja uudisrakennushankkeen tarveselvitys 

TRE:1501/10.03.06/2024

Valmistelija

  • Heinämäki Anna-Kaisa, Johtaja
  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi, hankearkkitehti Minna Tuominen, puh. 041 730 0384, etunimi.h.sukunimi@tampere.fi ja koordinaattori Elina Kalliohaka, puh. 040 486 4918, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tammelan koulu ja Sara Hildén -akatemia sijaitsee Tammelan kaupunginosassa osoitteessa Ilmarinkatu 17, 33500 Tampere. Kiinteistötunnus on 837-115-295-1. Etäisyys keskustorilta on noin 1,5 km.  

Tammelan koulu koostuu kahdesta eri aikaan rakennetusta koulurakennuksesta. Jugendkoulu (rakennus 1) on valmistunut vuonna 1911 ja sen on suunnitellut Georg Shreck. Tiilikoulu (rakennus 2) on valmistunut vuonna 1957 ja sen on suunnitellut Olavi Suvitie. Jugendkoulu on peruskorjattu vuonna 2003 ja tiilikoulu vuonna 2002 (kuvataidekoulu, entinen kirjasto-osa) ja 2005–2006. Vakavien sisäilmaongelmien vuoksi tiilikoulu on ollut pääosiltaan poissa opetuskäytöstä vuoden 2019 syksystä. Tontilla sijaitsevan jugendkoulun perusparannus on mahdollinen tiilikoulun tilojen valmistumisen jälkeen. Tiilikoulun väistötilana on tontilla oleva siirtokelpoinen koulurakennus, joka palvelee Tammelan koulua jugendrakennuksen perusparannuksen valmistumiseen asti. Tiilikoulussa sijainneen Sara Hildén -akatemian väistötiloina käytetään entisiä Koivistonkylän Tredun tiloja. 

Tiilikoulun kunto edellyttää raskasta perusparannusta. Tässä tarveselvityksessä esitetään, että Tammelan koulun ja Sara Hildén -akatemian rakennushanke toteutetaan kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa tiilikoulu asemakaavaehdotuksen mukaan osittain perusparannetaan ja osittain korvataan uudisrakennuksella. Tiilikoulun uudisosa sijoittuu tontilta purettavan tiilikoulun osan paikalle. Toisessa vaiheessa tiilikoulun valmistumisen jälkeen perusparannetaan jugendkoulu. Kolmannessa vaiheessa puretaan tontilta väistötilana toiminut siirtokelpoinen koulurakennus ja rakennetaan välituntipiha-alue valmiiksi. Rakennusten yhteenlaskettu kokonaispinta-ala on 9952 brm2

Tammelan koulu sijaitsee kaupungin keskustan sisäisten kevyenliikenteenyhteyksien ympäröimänä, raitiotien läheisyydessä. Sijainti on perusopetuksen, esiopetuksen ja kulttuurin palveluverkkojen näkökulmasta hyvä ja tarkoituksenmukainen.

Tilan tarve 

Koulu mitoitetaan 3–4 -sarjaiseksi, 600–800 esiopetuksen ja perusopetuksen oppilaalle. Laskentaperusteena on 25 oppilasta perusopetusryhmässä. Koulun oppilasmäärä vaihtelee vuosittain riippuen saksan kielen ja kuvaamataidon painotuksiin osallistuvien oppilaiden määrästä. Koulun laskennallista oppilasmäärää ei perusparannuksen myötä pystytä kasvattamaan. Sara Hildén -akatemian tilantarve koostuu omista tiloista ja perusopetuksen kanssa yhteiskäyttöisistä tiloista. 

Tilaohjelman mukainen toimintojen tilantarve hyötyalana on yhteensä 5846 hym2. Rakennuksen vuokran maksun perusteena oleva huoneistoala on 7773 htm2. Tilasuunnittelussa mahdollistetaan tilojen iltakäyttö alueen asukkaille ja muille toimijoille. 

Aikataulu 

Rakennustöiden ensimmäinen vaihe on suunniteltu alkavaksi toukokuussa 2026 ja vaiheen on määrä valmistua huhtikuussa 2028. Toinen vaihe on suunniteltu alkavaksi elokuussa 2028 ja vaiheen on määrä valmistua toukokuussa 2030. Pihan viimeistelytyöt valmistuvat siirtokelpoisen rakennuksen purkamisen jälkeen kesällä 2030. 

Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot 

Tammelan koulu sijaitsee Tammelan kaupunginosassa. Sitä rajaavat pohjoispuolella Väinölänkatu, eteläpuolella Ilmarinkatu, lännessä Salhojankatu ja idässä Kalevan puistotie. Ilmarinkadun eteläpuolella sijaitsee Tammelan stadion. Etäisyyttä Tampereen keskustaan on noin 1,5 kilometriä. Tontti on laajuudeltaan 11 464 m2 ja se on kaupungin omistama. 

Vireillä on Tammelan koulun asemakaavamuutos 8821. Tammelan koulun ja Sara Hildén -akatemian rakennushankkeen toteutuminen edellyttää asemakaavan 8821 vahvistumista. Tarveselvityksen viitesuunnittelua ja vaihtoehtotarkasteluja on tehty asemakaavatyön rinnalla. Tammelan koulurakennusten perusparannus ja uudisrakentaminen suunnitellaan asemakaavan mukaisesti. 

Alustavan asemakaavaehdotuksen mukaan kaavamääräykset ovat: YO Opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue, 10 000 kem2. Jugendkoulu, sr-1, tiilikoulu, eteläpääty, sr-17 ja tiilikoulu, pohjoisosan uudisrakennusosa, ym-12. 

Alustavan asemakaavaehdotuksen mukaan purettavasta rakennuksesta tulee laatia purkumateriaaliselvitys ja -suunnitelma, joilla esitetään purettavien rakennusosien uudelleenkäyttö ja kierrätysratkaisut. Purkumateriaalia ja purettavia rakennusosia tulee hyödyntää haitta-aineselvityksien sallimassa laajuudessa purkukiinteistöllä. Purettujen rakennustuotteiden tulee täyttää rakennustuotteiden olennaiset tekniset vaatimukset, jotka osoitetaan rakennuspaikkakohtaisella hyväksynnällä. 

Tarveselvitysvaiheessa laaditun viitesuunnitelman mukaan tiilikoulun ensimmäisessä kerroksessa, jugendkoulun puoleisessa uudisosassa sijaitsevat ruokala keittiötiloineen sekä henkilökunnan tauko- ja työtilat. Uudisosan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee myös luokkatiloja, kädentaitojen tilat varastotiloineen, vahtimestarin tila sekä aula- ja wc-tiloja. Toisessa kerroksessa sijaitsevat liikuntasali puku- ja pesutiloineen, perusopetuksen luokkatiloja sekä aula- ja wc-tiloja. Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat opiskeluhuollon tilat, liikuntasalin katsomo, opetustilaa sekä pääosa teknisistä tiloista. Tiilikoulun perusparannusosassa sijaitsevat Sara Hildén -akatemian opetustilat aputiloineen kolmessa kerroksessa. Sekä perusparannusosan että uudisosan taide- ja taitoaineiden opetustilat ovat perusopetuksen ja Sara Hildén -akatemian yhteiskäytössä. 

Tarveselvitysvaiheessa laaditun viitesuunnitelman mukaan jugendkoulun 1.–3. kerrokseen sijoittuu pääosin nykyisen tilajaon mukaisesti esi- ja perusopetuksen luokkatiloja-, varasto-, aula- ja eriyttämistiloja sekä uudet märkäeteistilat. Neljännessä kerroksessa sijaitsevat opetustilojen lisäksi juhlasali ja kellarikerroksessa henkilökunnan yhteiset sosiaalitilat sekä varastotiloja. 

Piha-alueelle sijoitetaan aidattu minipeliareena, kiinteitä penkkejä, keinuja, hiekkalaatikko ja kiipeilytelineitä. Pihan välineet ja toiminta tarkennetaan jatkosuunnittelun yhteydessä. Vanha jugendkoulun edessä sijaitseva varasto puretaan ja tontille rakennetaan uudet katokset. Pihan välineet ja toiminta tarkennetaan jatkosuunnittelun yhteydessä. Välituntipiha on laajuudeltaan 7 860 m2 (11,2 m2/oppilas). 

Välituntipihan keskellä on avoin pelikenttä- ja leikkialue, jonka mitoituksessa on huomioitu Tammelan stadionin tv-tuotannon autojen tilavaraus ja huoltoyhteys Ilmarinkadulta. Käyttötarve on noin kolme kertaa vuodessa, mikäli jalkapallon seurajoukkue selviytyy Eurooppa- tai Konferenssi-liigan otteluihin tai mikäli siellä järjestetään jalkapallomaajoukkueen kansainvälinen ottelu. Muissa otteluissa tietoliikenneyhteys hoidetaan kuituyhteyden kautta eikä tv-tuotantoautoja tarvita. Mahdollinen käyttö tv-tuotantoon edellyttää erillistä sopimista, päätöstä ja koulun välituntikäytön turvallisuuden varmistamista. 

Pysäköintialueen liittymä ja huoltoliikenne järjestetään Väinölänkadulta ja saattoalue on Väinölänkadulla. Tontille osoitetaan asemakaavan mukaiset pysäköintipaikat ja polkupyöräpaikat: Päiväkodit ja esiopetus vähintään yksi autopaikka lapsiryhmää tai esiopetusryhmää kohti, vähintään kaksi autopaikkaa henkilökunnalle ja yksi polkupyöräpaikka 100 kerrosneliömetriä kohti. Peruskoulut vähintään seitsemän autopaikkaa (henkilökunnalle, huollolle ja opiskeluhuollolle) ja yksi pyöräpaikka 2–3 oppilasta kohti. Polkupyöräpaikoista 50 prosenttia on osoitettava katettuun tilaan, joka on esteettömästi saavutettavissa ja jossa on runkolukittavat telineet. Muiden polkupyöräpaikkojen tulee olla esteettömästi saavutettavissa ja ne tulee varustaa runkolukittavilla telineillä.  

Rakennusteknisen toteutuksen tavoitteet 

Rakennuksista suunnitellaan ja korjataan terveelliset ja turvalliset noudattaen lakeja, viranomaisohjeita, ympäristöministeriön asetuksia ohjeineen sekä Tampereen kaupungin ja Tampereen Tilapalvelut Oy:n ohjeita.

Kaikissa suunnitteluvalinnoissa huomioidaan helposti huollettavat, korjattavat ja päivitettävät rakenteet ja materiaalit sekä elinkaaren aikainen hiilijalanjälki ja elinkaarikustannukset. Suunnitteluratkaisuissa tulee myös huomioida ilmastonmuutoksen tuomat haasteet. Rakenneratkaisut ja detaljit pidetään mahdollisimman yksinkertaisina ja vikasietoisina.

Suunnittelussa uudisrakennuksen perustusten ja rungon käyttöiäksi määritetään 100 vuotta, muiden rakennusosien käyttöiäksi 50 vuotta. Korjaussuunnittelussa käyttöikä on 30 vuotta. 

Rakenteet mitoitetaan Eurokoodien Rakenteiden kuormat -standardin mukaisille kuormille. Korkeissa tiloissa tulee huomioida lattiarakenteen kestävyys huollon vaatiman henkilönostimen mukaan. 

Molempien rakennusten paloluokka on P1. 

Rakennusten kosteudenhallinnan toimintamallina käytetään Kuivaketju 10 -järjestelmää sekä laadittavaa kosteudenhallintaselvitystä. Jugend-koulun kaikki ulkovaippaan tehtävät korjaustoimenpiteet toteutetaan sääsuojan alla. Tiilikoulun perusparannus sekä uudisosa runkovaiheen jälkeen toteutetaan omarunkoisen sääsuojan alla. 

Rakennustekniset työt tehdään sisäilmaohjeen 2018 luokan S2 ja puhtausluokitustason P1 mukaan. Käytettävien materiaalien tulee olla M1-luokiteltuja. 

Uudisrakennuksen ja siihen liittyvän perusparannusosan rakennuksen vaippa toteutetaan tiiviinä rakenteena kaikkine läpimenoineen niin, että ilmanvuotoluku 1,0 m3/hm2 täyttyy. Jugend-koulun ilmanvuotolukuna tavoitellaan 2,0 m3/hm2. Uudet lämmöneristeet mitoitetaan täyttämään ympäristöministeriön asetuksessa uuden rakennuksen energiatehokkuudesta annettuja lämpöhäviön laskennassa käytettäviä lämmönläpäisykertoimien vertailuarvoja.

Kaikkiin huoltokohteisiin tulee olla turvalliset kulkuyhteydet. 

Huonetilojen akustiikka ja tilojen välinen ääneneristävyys suunnitellaan tilojen käyttötarkoituksen mukaan.  

Investointi- ja käyttökustannukset 

Esiselvitysten perusteella tehdyissä laskelmissa on päädytty seuraaviin kustannusarvioihin: Jugend-koulun (rakennus 1) perusparannus, veroton investointikustannus 12 650 000 euroa (3391 euroa/brm2). Tiilikoulu (rakennus 2), veroton investointikustannus uudisrakennusosa 15 500 000 euroa (3 799 euroa/brm2) ja perusparannusosa 4 050 000 euroa (4195 euroa/brm2), taideinvestointi 170 000 euroa. Tiilikoulun investointien kustannusarvio yhteensä 19 720 000 euroa. 

Rakennusten 1 ja 2 yhteenlaskettu vuosivuokra on 2 697 049 euroa, joka jakaantuu seuraavasti: Perusopetukselle 1 921 554 euroa, Sara Hildén -akatemialle 370 666 euroa, varhaiskasvatukselle 303 468 euroa, Pirkanmaan hyvinvointialueelle 37 068 euroa ja Pirkanmaan Voimia Oy:lle 64 293 euroa. Lopullinen vuokra määräytyy käyttöönottoajan ylläpitokustannustason, hankkeen toteutuneiden investointikustannusten ja pinta-alan mukaisesti. 

Talonrakennusohjelmassa 2024 Tammelan koulun rakennukselle 1 on esitetty yhteensä 12 500 000 euron määrärahaa vuosille 2026–2030. Määrärahat jakautuvat esityksessä seuraavasti: 200 000 euroa vuodelle 2026, 400 000 euroa vuodelle 2027, 1 800 000 euroa vuodelle 2028, 8 000 000 euroa vuodelle 2029 ja 2 100 000 euroa vuodelle 2030.

Talonrakennusohjelmassa 2024 Tammelan koulun rakennukselle 2 on esitetty yhteensä 21 092 000 euron määrärahaa vuosille 2024–2028. Määrärahat jakautuvat esityksessä seuraavasti: 400 000 euroa vuodelle 2024, 600 000 euroa vuodelle 2025, 8 000 000 euroa vuodelle 2026, 8 000 000 euroa vuodelle 2027 ja 4 092 000 euroa vuodelle 2028.  

Kustannusarvion mukaiset kustannukset alittavat talonrakennusohjelmassa 2024 esitetyt kustannukset. Vuoden 2024 talousarviossa rakennus 1:n ja rakennus 2:n yhteenlaskettu kustannus on 33 592 000 euroa ja tarveselvitysvaiheen kustannusarvion mukainen rakennus 1:n ja rakennus 2:n yhteenlaskettu kustannus on 32 370 000 euroa. Esitetään määrärahaa ja investointivuosia tarkastettavaksi talonrakennusohjelman vuosille 2025–2030 vuoden 2025 talousarviokäsittelyn yhteydessä.  

Toiminnan kustannukset 

Koulussa on henkilökuntaa tällä hetkellä noin 80 henkilöä (mukaan lukien esiopetus, opiskeluhuolto, perusopetus, Sara Hildén -akatemia ja Pirkanmaan Voimia Oy).  

Perusopetuksen opettajia, mukaan lukien rehtori, on koulussa noin 33. Opettajien ja rehtorin palkkakustannukset ovat vuodessa noin 2 033 400 euroa. Lisäksi on koulunkäynnin ohjaajat (noin 7 henkilöä), koulusihteeri ja vahtimestari (jälkimmäinen 1½). Heidän palkkakustannuksensa ovat noin 331 100 euroa. Perusopetuksen vuosittaiset henkilöstökustannukset ovat yhteensä noin 2 400 000 euroa. 

Esiopetuksen henkilökunnan (3 lastentarhanopettajaa, 5 lastenhoitajaa ja 1 avustaja) henkilöstökustannukset ovat vuodessa noin 365 000 euroa. 

Vuosien 2028 ja 2030 vuosisuunnitelmissa tulee huomioida ensikertaisen kalustuksen kustannus. Vuonna 2028 ensikertaisen kalustuksen kustannus on 450 000 euroa eli 2 500 euroa/oppilas. Vuonna 2030 ensikertaiseen kalustukseen tulee varata 1 300 000 euroa. Molemmat rakennukset huomioiden ensikertaisen kalustuksen kustannukset ovat yhteensä 1 750 000 euroa. Summasta 65 prosenttia eli 1 370 000 euroa on varsinaista ensikertaista kalustamista (irtokalusteita) ja 35 prosenttia eli 612 000 euroa on varaus käyttötalouteen, sisältäen tarvittavat ICT-hankinnat. 

Sara Hildén -akatemiassa työskentelee 7 kokoaikaista työntekijää, lisäksi tuntiopettajia on vuosittain noin 10. Henkilökustannukset ovat vuodessa noin 534 000 euroa. Ensikertaisen kalustamisen kustannus, 270 000 euroa, tulee huomioida vuoden 2030 vuosisuunnitelmassa. 

Väistötilaratkaisu 

Rakentaminen vaiheistetaan. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan tiilikoulun rakennustyöt. Siirtokelpoinen väistötilarakennus ja jugend-koulun tilat ovat käytössä nykyisessä muodossaan ensimmäisen vaiheen rakennustöiden ajan. Jugend-koulussa sijaitsevat opetustilat ja henkilökunnan tilat. Siirtokelpoisessa väistötilarakennuksessa sijaitsevat opetustilat, ruokala ja opiskeluhuollon tilat. Liikuntasalin ja käsityötilojen väistötilat tarkentuvat hankesuunnitteluvaiheessa. Tampereen kaupungilla on vuokrattua liikuntatilaa muun muassa Kauppi Sport Centerissä (Kuntokatu 17). 

Tiilikoulun valmistumisen jälkeen käynnistyy toinen rakennusvaihe eli jugend-koulun perusparannus. Toisessa rakennusvaiheessa ruokala, liikuntatilat, opiskeluhuollon tilat, kädentaitojen tilat, henkilökunnan tilat ja osa jugend-koululla sijainneista opetustiloista sijoittuvat tiilikouluun. Sara Hildén -akatemia ei siirry tiilikouluun vielä tässä vaiheessa, koska Sara Hildén -akatemian tulevia tiloja käytetään jugend-koulun perusparannuksen ajan perusopetuksen (jugend-koulun) väistötiloina. Siirtokelpoiseen väistötilarakennukseen sijoittuu edelleen osa opetustiloista, joita järjestetään lisää vapautuvien ruokala- ja opiskeluhuollon tilojen tilalle.  

Jugend-koulun valmistumisen jälkeen kolmannessa rakennusvaiheessa luovutaan siirtokelpoisesta väistötilarakennuksesta ja Sara Hildén -akatemia siirtyy Tammelan tiilikoulun perusparannusosaan ja koulun piha-alue rakennetaan valmiiksi.   

Lapsivaikutusten arviointi 

Tammelan koulun koulutalojen perusparannukset ja osittainen uudisrakentaminen mahdollistavat lapsille terveelliset ja turvalliset oppimisympäristöt. Perusparannetut opetustilat luovat viihtyvyyttä ja koulumyönteistä asennetta oppilaisiin ja perheisiin. Koulun opiskeluhuolto toimii saumattomassa yhteistyössä oppilaiden terveyden ja opiskeluolosuhteiden edistämiseksi.  

Tammelan koulun suunnittelun yhteydessä mietitään kouluympäristön liikenneturvallisuutta. Pihaan saadaan niin oppilaille kuin henkilökunnallekin lisää polkupyörätelineitä, joista osa on katettuja. Esioppilaiden saattoliikenteelle suunnitellaan turvallinen reitti. Välituntipiha suunnitellaan omaehtoista liikuntaa tukevaksi. Koulu on hyvin saavutettavissa myös kauempaa tultaessa (painotukseen tulevat oppilaat samoin kuin Sara Hilden -akatemian oppilaat). 

Hankkeella on myönteisiä vaikutuksia lasten ja perheiden arjen sujumiseen, kun esiopetus ja alakoulu pystytään tarjoamaan jatkossakin lähipalveluna alueen lapsille. Rakennuksen tilat suunnitellaan niin monikäyttöiseksi kuin on mahdollista ja niitä voi vuokrata myös iltakäyttöön, esim. lasten harrastustoimintaa ja urheiluseuroja varten.

Hankkeen tarveselvitys, tontinkäyttösuunnitelma, havainnekuvat, tilaohjelmat sekä investointisopimukset ovat tämän asian liitteinä.

Hallintosäännön (1.3.2024) 15 § kohdan 20 mukaan kaupunginhallitus päättää yli 10 000 000 euron arvoisten tilahankkeiden tarveselvityksistä, hankesuunnitelmista, toteutussuunnitelmista, rakennuttamissopimuksista, investointisopimuksista sekä taloudellisista loppuselvityksistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tammelan koulun ja Sara Hildén -akatemian perusparannus- ja uudisrakennushankkeen tarveselvitys ja väistötilaratkaisut hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Jarmo Viljakka, Niko Suoniemi, Anna-Maija Väänänen, Anu Tiira, Anni Andrejeff, Jenni Rämälä, Henri Lievonen, Niina Salmenkangas, Elina Kalliohaka, Elina Lahti, Petri Mölsä, Jukka Kauppinen, Tommi Kärkelä, kitiatalous, Kalle Kaunisto, Hanna Sandström

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)