Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 11.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 62 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja Tampereen kaupungin perusopetuksen paikalliset täydennykset koskien B1-kielen opetusta vuosiluokilla 3–6 ja 7–9 

TRE:2925/12.01.01/2024

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Petri Peltonen puh. 050 525 8561 ja erikoissuunnittelija Maija Viherkari puh. 041 730 6388, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetushallitus on päivittänyt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2014 (104/011/2014) toisen kotimaisen, B1-kielen osalta. Päivityksen tavoitteena on ollut antaa oppilaille enemmän aikaa ruotsin kielen oppimiselle ja vahvistaa ruotsin kielen osaamista toisen asteen opintoja silmällä pitäen.

Opetushallituksen julkaisema B1-ruotsin kielen opetussuunnitelma sisältää vuosiluokkaistetut opetuksen ja oppimisen tavoitteet, sisällöt, laaja-alaiset tavoitteet ja arvioinnin kohteet vuosiluokille 3–6 sekä 7–9. Lisäksi valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa julkaistaan osaamisen tason kuvaukset arvosanoille 5, 7, 8 ja 9 vuosiluokille 6 ja 9. Nämä muutokset tulevat voimaan sellaisinaan.

Paikalliseen opetussuunnitelmaan on kirjattu osaamisen tason kuvaukset arvosanoille kuusi (6) ja kahdeksan (8) vuosiluokille 7 ja 8 sekä joitakin tarkennuksia tavoitteiden keskeisiin sisältöalueisiin.

Paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön kutsuttiin työryhmä Tampereen kaupungin kielen opettajista. Työryhmä toimi yhteistyössä Tampereen seutukunnan kanssa. Päivitetty opetussuunnitelma on ollut kommentoitavana Tampereen kaupungin ja seudun kielenopettajilla. Paikallisessa opetussuunnitelmatekstissä on otettu huomioon lausuntokierroksilta saadut palautteet. Päätösvalmistelussa varattiin Tampereen Nuorisovaltuustolle mahdollisuus antaa lausunto nyt käsiteltävistä muutoksista ja täydennyksistä. Lausuntoa pyydettiin 3.6.2024 mennessä. Nuorisovaltuusto ei toimittanut lausuntoa asiassa.

Tampereen kaupungin perusopetuksen päivitetty ruotsin kielen B1-oppimäärän opetussuunnitelma julkaistaan Eperusteet -palvelussa.

Opetushallituksen määräys (OPH-754-2024), Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja Tampereen kaupungin perusopetuksen paikalliset täydennykset koskien B1-kielen opetusta vuosiluokilla 3–6 ja 7–9 ovat tämän asian liitteinä.

Hallintosäännön (1.5.2024) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti. Hallintosäännön (1.5.2024) 19 § mukaan kasvatus- ja opetuslautakunta vastaa perusopetuksen järjestämisestä sekä kaupungin koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä ja ohjauksesta perusopetuksen osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja Tampereen kaupungin perusopetuksen paikalliset täydennykset koskien B1-kielen opetusta vuosiluokilla 3–6 ja 7–9 hyväksytään. Kyseiset muutokset ja täydennykset tulevat voimaan 1.8.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Ulla Ojalammi, Ville Raatikainen, Petri Peltonen, Maija Viherkari, Mikko Tiirikainen, Harri Jurvela, Riikka Kolkkala, Heidi-Maria Kallio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.