Perustelut
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.
Kasvatus- ja opetuslautakunnalle raportoidaan toiminnan osalta toimenpidekokonaisuuksien toteumista sekä toimenpiteisiin liittyvistä keskeisistä onnistumista ja poikkeamista. Toimenpidekokonaisuudet ovat osa Kasvatus- ja opetuslautakunnan ja Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan yhteistä palvelusuunnitelmaa 2022–2025, jolloin niiden etenemisestä raportoidaan molemmille lautakunnille yhteneväisesti. Keskeiset onnistumiset ja poikkeamat raportoidaan lautakuntakohtaisesti.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuosisuunnitelman toimenpidekokonaisuuksista 17 arvioidaan huhtikuun tilanteessa toteutuvan kokonaan ja 5 toimenpidekokonaisuuden toteutuvan osittain vuoden loppuun mennessä. Yhdenvertaisten yksilöiden, Hiilineutraalien tekojen, Tulevaisuuden edelläkävijyyden ja Asiakaskokemuksen parantamisen osalta toimenpidekokonaisuudet ovat edenneet suunnitellusti. Sen sijaan Tekevien yhteisöjen ja Työntekijäkokemuksen painopisteiden toimenpidekokonaisuuksista arvioidaan suurimman osan toteutuvan vain osittain. Lautakunnalle on raportoinnin liitteessä arvioitu jokaisen vuosisuunnitelman yksittäisen toimenpiteen loppuvuoden toteuma liikennevalovärein ja varsinaiseen seurantaraporttiin on nostettu niistä tarkemmin keskeiset onnistumiset ja poikkeamat.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan tammi-huhtikuun toimintakate on 2,2 miljoonaa euroa ajankohdan muutettua talousarviota heikompi. Toimintatuottojen 0,9 miljoonaa euron ylitys aiheutuu pääosin hankkeisiin saaduista tuista ja avustuksista sekä perusopetuksen myyntituotoista. Toimintakulut ovat toteutuneet 3,1 miljoonaa euroa budjetoitua suurempina, mikä aiheutuu henkilöstökuluista ja palvelujen ostoista.
Lautakunnan tilinpäätösennusteen toimintakate on 3,9 miljoonaa euroa budjetoitua heikompi. Ennuste on heikentynyt 0,8 miljoonaa euroa maaliskuun raportista. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä perusopetuksen palveluryhmissä on suunniteltu toimenpiteitä ylitysuhkien hillitsemiseksi. Toimenpiteitä toteutetaan pääosin syyslukukaudesta lähtien ja ne on jo huomioitu huhtikuun ennusteessa.
Toimintatuottojen ennuste on 0,3 miljoonaa euroa budjetoitua parempi, mikä aiheutuu perusopetuksen myyntituotoista.
Toimintakulujen ennuste on 4,2 miljoonaa euroa muutettua talousarviota suurempi, mikä aiheutuu pääosin henkilöstökulujen ja palvelujen ostojen ylityksistä. Henkilöstökulujen ylitysennuste aiheutuu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelutarpeen kasvusta ja suurista sijaiskustannuksista. Palvelujen ostojen ylitys johtuu työterveyspalvelujen, palvelusetelipäivähoidon ja ateriapalvelujen kustannuksista. Kiinteähintaisen hinnoittelukokeilun päätyttyä työterveyden laskutus perustuu jatkossa suoriteperustaiseen hintaan, mikä on nostanut työterveyden kuluja. Lisäksi vuokrakulut ylittyvät ict-laitteiden leasingvuokrien kasvusta johtuen. Vastaavasti yksityisen hoidon tuen ja kotihoidontuen avustusten ennustetaan toteutuvan budjetoitua pienempinä. Alitus johtuu kotihoidon tuella olevien lasten vähentymisestä. Syntyneet ikäluokat ovat pienempiä ja varhaiskasvatukseen siirrytään entistä aikaisemmin. Myös kaluston ostojen ennustetaan toteutuvan budjetoitua pienempänä.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan investointeja on toteutunut tammi-huhtikuussa 0,5 miljoonaa euroa. Investointien toteuma-aste on 12 %. Investointien valmistuminen painottuu loppuvuoteen. Investointiennuste on 3,8 miljoonaa euroa, mikä on muutetun talousarvion mukainen.
Vuosisuunnitelmaraportti tammi-huhtikuu 2024 on tämän asian liitteenä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuosisuunnitelmaraportti tammi–huhtikuu 2024 hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.