Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 18.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 55 Tampereen kaupunkikonsernin ja merkittävien tytäryhtiöiden talouskatsaus 04/2024 

TRE:3051/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Johanna Saarinen, puh. 040 187 4582, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin neljältätoista merkittävältä tytäryhtiöltä on kerätty tunnusluvut ja kirjallinen raportointi huhtikuun lopun tilanteesta osaksi Tampereen toiminnan ja talouden katsausta 4/2024. Konsernikatsauksessa seurataan huhti-, elo- ja joulukuussa kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden talouden kehitystä. Vuoden 2024 katsauksissa seurattavat tytäryhteisöt ovat Tampereen Energia-konserni, Pirkanmaan Jätehuolto -konserni, Finnpark-konserni, Tampere-talo-konserni, Tampereen Vuokra-asunnot Oy, Tampereen Särkänniemi konserni, Tullinkulman Työterveys Oy -konserni, Tampereen Tilapalvelut Oy, Pirkanmaan Voimia Oy, Tampereen Infra Oy, Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, Tampereen Vesi Oy ja Pirkan Opiskelija-asunnot Oy.

Konsernituloslaskelma kuvaa koko kaupunkikonsernin kannattavuutta. Konsernituloslaskelma osoittaa konsernin tilikauden tuloksen siten kuin konserniyhteisöt olisivat yksi kirjanpitovelvollinen. Tämä tarkoittaa, että konsernitilinpäätöksestä vähennetään konserniyhteisöjen väliset sisäiset tuotot ja kulut, sisäinen voitonjako, sisäiset katteet ja vähemmistöosakkaiden osuudet toiminnan tuloksesta. Edellä mainittujen erien eliminoinnilla saattaa olla olennainen vaikutus yhdisteltäviin lukuihin, minkä vuoksi konsolidoitujen lukujen perusteella ei voi suoraan päätellä tuloksen suuruutta yhdisteltävän yhteisön erillistilinpäätöksessä. Tässä tekstissä käsitellään ainoastaan konsolidoituja konsernilukuja. Yhtiöiden erillistilinpäätösten lukuja voi tarkastella Konsernikatsausosiossa.

Konsernin tilikauden tulosennuste on -15,4 milj. euroa, mikä on 79,5 milj. euroa edellisvuotta heikompi. Toimintakatteen (-461,7 milj. euroa) ennustetaan heikkenevän 35,1 milj. euroa pääosin toimintatuottojen vähenemisen seurauksena.

Toimintatuotot vähenevät erityisesti Tampereen Energia -konsernilla, mikä johtuu sähkön vähittäismyynnin liiketoiminnan siirtymisestä Väre Oy:lle 1.4.2024. Toimintakatteeseen vaikuttaa heikentävästi erityisesti kaupungin toimintakate. Vuosikatteen ennuste (219,4 milj. euroa) on 61,8 milj. euroa edellisvuotta heikompi, mihin vaikuttaa keskeisesti kaupungin verotulojen väheneminen. Vuosikatteen ennustetaan kattavan poistot 94 prosenttisesti. Poistojen ennustetaan kasvavan vuodenvaihteesta yhteensä 19,1 milj. euroa. Tilikauden tulosennusteeseen vaikuttaa negatiivisesti erityisesti kaupungin tulos. Tytäryhteisöistä konsernieliminointien jälkeen tulokseen vaikuttaa positiivisesti erityisesti Tampereen Energia -konsernin tulos.

Neljästätoista raportoitavasta yhtiöstä kymmenen ennustaa vuoden 2024 tuloksensa paranevan verrattuna vuoteen 2023 verrattuna ja neljä ennustaa tuloksen laskua. Tuloksen heikennystä ennustavat Tampereen Vuokratalot Oy, Pirkanmaan Voimia Oy, Tampereen Infra Oy sekä Pirkan opiskelija-asunnot Oy. Tänä vuonna aloittanut Tampereen Vesi Oy ennustaa talouden jäävän voitolliseksi ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Tampereen Energia on käynnistänyt tehostamisohjelman, jossa tavoitellaan 5,0 milj. euron vuotuisia säästöjä. Säästöistä merkittävin osa tulee toteumaan vuonna 2025. Vuodelle 2024 toteutuvaa mahdollista säästöä ei ole arvioitu ennusteessa, koska muutosneuvottelut ovat kesken. Tampereen Energian investoinnit vuonna 2024 ovat n. 46,2 milj. euroa. Merkittävimmät investoinnit ovat kaksi uutta sähkökattilaa ja kaukolämpöakku. Näillä investoinneilla pystytään laskemaan fossiilisten polttoaineiden määrää ja vakauttamaan kaukolämmön hintaa pidemmällä aikavälillä.

Finnpark-konsernissa Moovy-kuluttajaliiketoiminta eriytettiin omaksi yhtiökseen 1.1.2024 ketteröittämään nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä toimivan yhtiön kehitystä. Vuoden 2024 investointipanostukset kohdistetaan digitaaliseen liiketoimintaan, kiinteistökantamme perusparannuksiin sekä suurhankkeiden mahdollistamiseen (Asemakeskus, Hämpin laajennus ja Kunkun Parkki). Suurhankkeita varten konserniin perustetaan uusi tytäryhtiö, mutta sillä ei odoteta olevan olennaisia vaikutuksia konsernin talouslukuihin vielä vuonna 2024. Myös Tampere Talo -konsernissa on tapahtunut muutoksia vuoden 2024 alusta. Tytäryhtiö Talo Events Oy:n toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja yhtiössä on käynnissä strategian laatiminen tuleville vuosille.

Yhtiökohtaiset tarkemmat tiedot löytyvät Tampereen toiminnan ja talouden katsauksen 4/2024 sivuilta 25-38.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunkikonsernin ja merkittävien tytäryhtiöiden talouskatsaus 04/2024 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Anne Liimola päätti 5 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Johanna Saarinen, Saara Unnanlahti, Ville Taivassalo, Jukka Männikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)