Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 18.6.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 56 Perustettavan Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiöjärjestyksen ja perustamissopimuksen hyväksyminen sekä hallituksen nimeäminen 

TRE:3047/14.02.00/2024

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Ville Taivassalo,​ puh. 041 730 5437,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti 22.4.2024 § 61 Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen yhtiöittämisestä 1.1.2025 alkaen Tampereen kaupungin kokonaan omistamaksi yhtiöksi. Yhtiöittämisen toimeenpanoa varten Tampereen kaupunki perustaa Tampereen Kaupunkiliikenne Oy -nimisen osakeyhtiön, jonka tehtävänä on valmistautua liiketoiminnan harjoittamiseen ja 1.1.2025 tapahtuvaan liikkeen luovutukseen.

Kaupungin hallintosäännön mukaisesti uuden yhtiön perustamisasiakirjat ja muut yhtiöittämisen toimeenpanoa koskevat sopimukset hyväksytään hallintosäännön 16 §:n 6)-kohdan mukaisesti kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Omistajaohjausyksikkö on valmistellut perustettavan Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiöjärjestyksen ja perustamissopimuksen yhdessä kaupungin lakiyksikön kanssa. Joukkoliikenteen tilaajayksikkö Nysse sekä Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen johto ovat kommentoineet valmistelun aikana yhtiöjärjestysluonnosta.

Yhtiöjärjestys on valmisteltu kaupunginhallituksen konsernijaoston 23.2.2021 § 16 päättämän Tampereen kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden yhtiöjärjestysmalliin (inhouse) perustuen. Yhtiön toimialaa (3 §) koskeva kirjaus määrittelee yhtiön harjoittaman toimialan nykyisen liikelaitosmuodossa harjoitettavan toiminnan periaattein. Yhtiö harjoittaa toimintaansa maantieteellisesti Tampereen kaupunkiseudulla. Yhtiön toiminnan tarkoitus on määritelty siten, että yhtiö toimii yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa, tuottaen laadukkaita palveluja taloudellisesti kilpailukykyisellä hinnoittelulla. Yhtiön sidosyksikköasema on kirjattu juridisesti vakiintuneella tavalla. Yhtiöjärjestystä täydentää käytännön tasolla mm. kaupungin kanssa myöhemmin laadittava palvelusopimus. 

Perustamissopimus on laadittu vakiomuotoisena ja se täydentyy perustamisvaiheessa mm. konsernijaoston nimeämän hallituksen osalta. Osakepääoman määrä perustuu kaupunginvaltuuston päätökseen. Kaupungin työntekijät hoitavat yhtiön perustamiseen ja rekisteröintiin liittyvät toimenpiteet. Tämän jälkeen vastuu yhtiön toiminnasta ja päätöksenteosta kuuluu yhtiön hallitukselle.

Hallituksen valinta on omistajan merkittävimpiä päätöksiä, sillä siinä omistaja nimeää sen kokoonpanon, jonka johdettavaksi yhtiön liiketoiminta ja varat uskotaan, ja jonka omistaja arvelee parhaiten toteuttavan päättämäänsä omistajastrategiaa sekä yhtiölle asettamiaan tavoitteita. Hallituksen valinta korostuu tilanteessa, jossa kaupunki perustaa kokonaan uuden merkittävän osakeyhtiön. Nyt valittava hallitus tekee Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n osalta merkittäviä ja kauaskantoisia päätöksiä. Hallituksen valintaan on näin ollen kiinnitettävä erityistä huomiota. 

Omistajaohjausyksikön näkemyksen mukaan perustettavan yhtiön hallituksessa tulisi olla seuraavaa osaamista: johtaminen (hallituksen pj. kokemus), rahoitus- ja taloussuunnittelu, henkilöstöjohtaminen (työlainsäädäntö), sidosyksikkö- ja hankinta, toimiala/teknologian kehitys sekä osaamista ja kokemusta kunnallisesta liiketoiminnasta. Henkilöstöllä on mahdollisuus nimetä henkilöstön edustaja yhtiön hallitukseen Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston aiemmin linjaamalla tavalla (31.8.2021 § 88 ja 23.8.2022 § 77).  

Omistajaohjausyksikkö on kartoittanut yhtiön hallituksessa tarvittavien osaamistarpeita vastaavia potentiaalisia hallitusjäsenehdokkaita. Hallitusjäsenehdokkaat on kommunikoitu toukokuussa 2024 konsernijohdolle ja konsernijaoston puheenjohtajistolle. Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitoksen henkilöstö esittää henkilöstövaalin tuloksen perusteella hallituksen jäseneksi Sonja Järvenpäätä (varalla Tatu Tykki).

Hyvä hallinto-​ ja johtamistapa -​määräyksen mukaan kaupunkikonserniin kuuluvissa yhteisöissä hallituksen jäsenen kokouspalkkio on sama kuin Tampereen kaupunginhallituksen jäsenen kokouspalkkio. Puheenjohtajalle kokouspalkkio maksetaan 50 prosentilla korotettuna. Konsernijaosto päätti 19.3.2024 § 25, että hallitusten jäsenten vuosipalkkiot maksetaan vuoden 2024 varsinaisesta yhtiökokouksesta alkaen liitteenä olevan taulukon mukaisesti. Perustettavan Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n hallituksen jäsenten vuosipalkkioiksi ehdotetaan ryhmän 2 mukaisia vuosipalkkioita, jossa hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 6000 euroa ja hallituksen jäsenten vuosipalkkio 3000 euroa. Vuosipalkkio maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla.

Hallintosäännön 16 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää 8) yhtiöjärjestyksen hyväksymisestä ja 6) yhtiön perustamisesta. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Perustettavan Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiöjärjestys ja perustamissopimus hyväksytään.

Konsernijohtaja oikeutetaan tekemään yhtiöjärjestykseen ja perustamissopimukseen teknisluonteisia muutoksia ja päivityksiä.

Tampereen Kaupunkiliikenne Oy:n hallituksen jäseniksi nimetään Kirsi Koski (pj), Timo Heinonen, Kimmo Ylisiurunen, Sami Kallio, Pekka Kivekäs, Jussi Kuortti ja Sonja Järvenpää.

Hallituksen jäsenten vuosipalkkiot määräytyvät ryhmän 2 mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Yrjö Schafeitel ilmoitti päätökseen eriävän mielipiteen, joka liitetään pöytäkirjalle.

Kokouskäsittely

Yrjö Schafeitel ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Koska ehdotus ei saanut kannatusta, se raukesi. Asian käsittelyä jatkettiin.

Rauno Ihalainen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Lausunnot

Lakiasiainyksikkö, johtava juristi Jyri Nuojua:
Lakiasiainyksiköllä ei ole huomautettavaa yhtiöjärjestykseen ja perustamissopimukseen.

Tiedoksi

nimetyt, Arto Vuojolainen, Ville Taivassalo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.