Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 13.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 100 Tampereen Teatterin perusparannushankkeeseen vuonna 2024 myönnetyn investointiavustuksen 2. erän maksuaikataulun muuttaminen 

TRE:1423/02.02.01/2023

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Riikka Kolkkala, puh. 040 512 8814, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 2.5.2024 § 73 myöntää Tampereen Teatteri Oy:lle 7,5 miljoonan euron investointiavustuksen Tampereen Teatterin perusparannukseen vuonna 2024. Samalla kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti muun ohella myönnetyn investointiavustuksen maksuaikataulusta. 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 2.5.2024 § 73 päätöksen mukaan investointiavustuksen toinen erä 4,5 milj. euroa (60 % myönnetystä määrästä) maksetaan, kun purkutöistä 75 % on tehty, lattiatöistä 25 % on tehty, LVI-asennukset on aloitettu ja sähköasennukset on aloitettu.

Tampereen Teatteri on ehdottanut muutosta vuoden 2024 investointiavustuksen toisen erän maksuaikataulun kriteereihin maksatuksen nopeuttamiseksi. Tampereen Teatteri on ehdottanut, että purkutöiden valmiusaste muutettaisiin 75 %:sta 45 %:iin ja lattiatöiden valmiusaste 25 %:sta 10 %:iin. Muilta osin teatteri ei ole ehdottanut kriteereihin muutosta. 

Tampereen Teatteri Oy on perustellut muutospyyntöä tarpeella varmistaa avustuksen saaminen samassa tahdissa urakan etenemisen ja kustannusten toteutumisen kanssa. Alkuperäisen maksuaikataulun mukainen valmiusaste saavutetaan urakoitsijan arvion mukaan syys-lokakuussa. Avustuksen 2. maksuerän saaminen vasta silloin olisi töiden etenemisen ja kustannusten muodostumisen kannalta liian myöhään. Teatterin nyt ehdottama valmiusaste on saavutettu elokuun alkupuolella. Lisäksi Tampereen Teatteri Oy on perustellut pyyntöään sillä, että opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien avustusten maksuohjelmat ovat hitaita ja takapainotteisia. 

Jo aiemmin päätettyjen avustusten lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on 28.6.2024 päättänyt (OKM/448/620/2024) valtion vuoden 2024 I lisätalousarviossa Tampereen teatterin peruskorjaukseen osoitetusta kertaluonteisesta 3 miljoonan euron määrärahasta. 

Tampereen Teatteri Oy:lle vuonna 2024 myönnetyn investointiavustuksen 2. erän purku- ja lattiatöiden valmiusastekriteerin muuttaminen pyynnön mukaisesti on tarkoituksenmukaista. Muuttamalla valmiusastetta esitetyn pyynnön mukaisesti, kaupunki aikaistaa 2. erän maksatusta esitetyn selvityksen perusteella noin kahdella kuukaudella. Aikaistamalla maksatusta kaupunki voi vaikuttaa siihen, että peruskorjaushanke etenee tasapainoisesti ja avustusta maksetaan samassa tahdissa urakan eteneminen ja kustannusten muodostumisen kanssa.  

Päätöksen mukainen vuodelle 2024 myönnetyn investointiavustuksen toinen erä maksetaan tämän päätöksen mukaisesti, kun valmiusasteesta on esitetty luotettava selvitys. Selvitys on jo toimitettu muutospyynnön yhteydessä.

Päätöksen valmistelussa on huomioitu valtiontukisääntely ja hallintolaissa (434/2003) säädetyt hyvän hallinnon perusteet sekä Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet (kaupunginhallitus 19.9.2022 § 367) ja Tampereen kaupungin kulttuuriavustusten myöntämisperusteet (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 29.11.2023 § 54). Avustuksen osalta on selvitetty valtiontukea koskevat säännökset. Avustus ei ole kiellettyä valtiontukea ja se maksetaan komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus, RPA) nojalla tukena kulttuurin ja kulttuuriperinnön edistämiseen.

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 17 § mukaisesti lautakunnan tehtävänä on vastata palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian, palvelusuunnitelman ja talousarvion linjausten mukaisesti. Lisäksi lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Etu-Seppälä Jukka, Liikunta- ja nuorisojohtaja

Tampereen Teatteri Oy:lle (Y-tunnus 0206172-0) Tampereen Teatterin perusparannukseen vuodelle 2024 myönnetyn investointiavustuksen 2. erän maksuaikataulun kriteereitä muutetaan.  Muilta osin investointiavustuksen ehdot määräytyvät kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 2.5.2024 § 73 päätöksen mukaisesti. 

Myönnetyn 7,5 miljoonan euron investointiavustuksen 2. erä maksetaan seuraavan muutetun maksuaikataulun mukaan: 2. erä: 4,5 milj. euroa (60 % myönnetystä määrästä) maksetaan, kun purkutöistä 45 % on tehty, lattiatöistä 10 % on tehty, LVI-asennukset on aloitettu ja sähköasennukset on aloitettu.

Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja vahvistaa päätöksellään maksuerän edellyttämän selvityksen tulleen esitetyksi.

Avustuksen maksatus voidaan aloittaa ennen tämän päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Juha Yli-Rajala, Vesa-Matti Kangas, Jukka Männikkö, Sampo Terho, Riikka Kolkkala, Päivi Lehtinen, Jaana Hartman, Pirjo-Liisa Länkinen, Tampereen Teatteri Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.